Afyonkarahisar'dan İsrail'e tepki

İsrail donanmasının Gazze'ye yardım götüren konvoya yaptığı saldırı Afyonkarahisar'da protesto edildi.

Afyonkarahisar'da Cumhuriyet Meydanı A

İsrail donanmasının Gazze'ye yardım götüren konvoya yaptığı saldırı Afyonkarahisar'da protesto edildi.

Afyonkarahisar'da Cumhuriyet Meydanı Anıtpark önünde toplanan siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yüzlerce vatandaş, İsrail'in dünyanın gözü önünde sivilleri katletmesine tepki gösterdi. Yüzlerce vatandaşın katıldığı eylemde İsrail aleyhinde sloganlar atıldı. İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, siyasi parti il başkanları ve sivil topluk kuruluşu temsilcilerinin destek verdiği eylem ildeki yerel televizyon kanallarından canlı olarak verildi.

Burada bir konuşma yapan Afyonkarahisar İnsani Yardım Vakfı (İHH) gönüllüleri adına Ahmet Ertürk, İsrail canilerinin insanı yardım gemisine adeta savaş gemisiymiş gibi operasyon düzenlediğini belirterek, "Bu canice operasyon uluslar arası hukukta anlamı haydutluktur. Çok basit ve gereksiz konular karşısında sessiz kalmayan bütün dünyayı insanlık adına tepki göstermeye davet ediyoruz. Sessizliği beceri sayan Arap hükümetlerini de sessizliğini bozmaya davet ediyoruz." dedi.

Ertürk, uluslararası hukuka göre hiçbir uyarı olmadan uluslararası karasularında bir ülkenin bandırasına ait bir gemiye saldırının o ülkenin karasularında yapılmış bir saldırı olarak kabul edildiğini söyledi. Ertürk şöyle devam etti: Hal böyle iken Türk bandıralı ve Türk bayraklarıyla yola çıkmış olan Mavi Marmara gemisine karşı sessiz kalmaması beklenen Deniz kuvvetlerimizin ikmal tesislerine karşı gece yarısı yapılan saldırıyı da lanetliyoruz. Zamanlamanın manidar olduğunu düşünüyoruz. Şehitlerimizin yakınlarına ve halkımıza başsağlığı, yaralılara Acil şifalar diliyoruz. Saldırıları düzenleyen zihniyetlerin birinin diğerinden farklı olmadığını ifade ediyoruz. Korsanlardan da aşağılık bir şekilde davranan ve bırakın devlet olmayı içinde bulunduğumuz yüzyılın insanı olmayı hak etmeyen İsrail devletinin bu tutumu karşısında tüm dünyayı, ulusal ve yerel basını, hükümet yetkililerini ve duyarlı insanlarımızı tepkilerini artırarak devam ettirmeye davet ediyoruz."

Hükümet yetkililerini, bütün dünya ülkelerini ve insan hakları örgütlerini, Birleşmiş Milletleri (BM), NATO'yu gemide vatandaşı bulunan ülkelerini İsrail'in bu savaş suçu karşısında gerekeni yapmaya davet eden Ertürk, "Unutulmamalıdır ki; o gemide bizim yüreğimiz var, orada bizim izzet ve şerefimiz var. O gemide insanlık onuru var, o gemide bizim emanetlerimiz var orada biz varız. Onlara dokunan eller elbette cezasını çekecektir." dedi.

Yapılan konuşların gemide bulunanlar ve Filistinli Müslümanlar için dua yapıldı. Dua sırasında çok sayıda vatandaş gözyaşlarına hakim olamadı. Atılan sloganların ardından kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.