2010 Dünya Kupası'na Doğru

-2010 DÜNYA KUPASI'NA DOĞRU -'UTANÇ MAÇI'NDAN ESCOBAR'A, ZİDANE'DAN MARADONA'YA KUPA TARİHİNİN TATSIZ HİKAYELERİ PARİS (A.A) - 31.05.2010 - DÜNYA -2

 

-2010 DÜNYA KUPASI ' NA DOĞRU

- ' UTANÇ MAÇI ' NDAN ESCOBAR ' A , ZİDANE ' DAN

MARADONA ' YA KUPA TARİHİNİN TATSIZ HİKAYELERİ

PARİS ( A . A ) - 31 . 05 . 2010 - Dünya kupaları tarihi , ' utanç maçı ' olarak anılan Almanya-Avusturya maçı , Kolombiyalı futbolcu Escobar ' ın kendi kalesine gol attığı için öldürülüşü , Fransız Zinedine Zidane ' ın final maçında rakibine kafa atması , Maradona ' nın açıklamaları ve birçok oyuncunun karıştığı kavgalar gibi tatsız anıları da barındırıyor .

Kupa tarihinin hoş olmayan anılarından bazıları şöyle :

1938 : BREZİLYA-ÇEKOSLOVAKYA KAVGASI

Kupanın favorilerinden Brezilya ve Çekoslovakya takımları arasında oynanan çeyrek final maçı , güzel futbolla başladı daha sonra toplu kavgaya dönüştü .

Brezilyalı Machados ve Çek Jan Riha kavga ettikleri için , Brezilyalı Zeze de rakibi Oldrich Nejedly ' nin bacağını kırdığı için oyundan atıldı . Kavgada 5 oyuncu da yaralanırken , ikisi vücudundaki kırıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldı . Maçı 2-1 Brezilya kazandı .

1954 : BERN MUHAREBESİ

Dünyanın en iyi takımı olarak görülen Puşkaş ' ın Macaristan ' ı bir diğer favori Brezilya ile karşılaştı . 3 oyuncunun oyundan atıldığı çok sert geçen maçtan sonra takımlar tüm kadrolarıyla kavgaya girdi . Soyunma odası koridorlarında teknik adamlar , doktorlar ve yöneticiler bile kavga etti . Maçı Macaristan 4-2 kazandı .

1962 : SAKAT BIRAKAN MÜDAHALE

1962 ' daki kupa , sahalarda eşi benzeri görülmemiş sertlikte bir müdahaleye sahne oldu . SSCB-Yugoslavya maçında , Yugoslav Muhamed Mujiç ' in müdahalesiyle Sovyet Eduard Dubinski ' nin bacağı kırıldı ve Dubinski sakat kaldı . SSCB ' nin 2-0 kazandığı maçta hakem , Mujiç ' e o dönem sarı kart yerine geçen uyarıda bile bulunmadı .

1982 : UTANÇ MAÇI : ALMANYA-AVUSTURYA

İspanya ' da oynanan kupada gruplardaki Almanya-Avusturya maçı tarihe kara bir leke olarak geçmesinin yanında futbolda kural değişikliğine gidilmesine yol açan maçlardan biri oldu .

Almanya , Avusturya , Cezayir ve Şili ' den oluşan grupta Cezayir ilk maçta Almanya ' yı 2-1 yenerek kupada bir Avrupa takımını yenen ilk Afrikalı takım oldu . Grupta son maç Almanya ve Avusturya arasında oynanacaktı .

Cezayir , Şili maçını bir gün önce oynayıp kazanmıştı . Almanya ' nın Avusturya ' yı 1-0 ya da 2-0 yenmesi halinde , Almanya ve Avusturya averajla Cezayir ' in üzerinde yer alacak ve Cezayir elenecekti . Almanya ' nın 3 ya da daha farklı kazanması halinde Avusturya , maçın berabere ya da Avusturya galibiyetiyle bitmesi halinde Almanya elenecekti .

Maçta Almanya 10 . dakikada Horst Hrubesch ' in golüyle 1-0 öne geçti ve iki takım maçın böyle bitmesi için elinden geleni yaptı . Golden sonra iki takım oyuncularının topa amaçsızca vurdukları görüldü . Topun hakimiyetini elinde bulunduran takım kendi sahasında paslaşıyor , yakınlarına rakip oyuncu geldiğinde topu kalecilerine atıyorlardı . O dönemde ' geri pas ' kuralı yoktu ve kaleci takım arkadaşlarından gelen topu eliyle kontrol edebiliyordu . Bunun dışında maç kimsenin olmadığı boş bölgelere atılan uzun toplarla geçti ve ciddi bir gol pozisyonu olmadı . Oyunda çaba harcayan tek oyuncu Avusturyalı Walter Schachner oldu .

Maçı izleyenler iki takıma da tepki gösterdi . ARD televizyonu yorumcusu Eberhard Stanjek , maçın bir bölümünden sonra yorumlamayı bıraktı . Avusturyalı spiker Robert Seeger , izleyicilerin televizyonlarını kapatmalarını istedi .

Gijon ' da oynanan maçta İspanyol taraftarlar da boş durmadı ve ' dışarı , dışarı ' tezahüratlarında bulundu . Kızgın Cezayirli taraftarlar , oyunculara kağıt para attı .

Maç , beklendiği gibi 1-0 Almanya ' nın galibiyetiyle bitti ve Cezayir elendi .

Maçın ardından FIFA , kural değişikliğine gitti ve gruplarda son maçların aynı saatte oynanmasına karar verdi .

1994 : KENDİ KALESİNE GOL ATAN ESCOBAR ÖLDÜRÜLDÜ

Kolombiya ' nın sağ beki Escobar , 22 Haziran 1994 ' teki ABD maçında kendi kalesine gol atarak ülkesinin elenmesine yol açmıştı . Escobar , 2 Temmuz 1994 ' te Kolombiya ' nın Medellin kentindeki bir barda vurularak öldürüldü . Escobar ' a 12 kez ateş eden katilin her ateş edişinde ' gol ' diye bağırdığı belirtildi .

Cinayetin arkasında Kolombiya lehine büyük miktarda bahis oynayan uyuşturucu kaçakçılarının olduğu sanılıyor .

2006 : ZİDANE , MATERAZZİ ' YE ATTIĞI KAFAYLA KUPAYA VEDA ETTİ

2006 finalinde Fransız Zinedine Zidane uzatma dakikalarında İtalyan Marco Materazzi ' ye kafa atarak kırmızı kart gördü . Skor 1-1 iken uzatmaların bitimine 10 dakika kala oyundan atılan Zidane , Materazzi ' nin annesine küfrettiğini söyledi . Kupayı , penaltılarda 5-3 üstünlük sağlayan İtalya kazandı .

1982-1994 : MARADONA

Dünyanın en iyi oyuncusu olarak gösterilen Arjantinli Diego Armando Maradona , oynadığı her Dünya Kupası ' nda hem iyi futboluyla hem de yaptığı hoş olmayan hareketlerle gündemde kaldı .

1982 ' de Brezilyalı Batista ' nın hayalarına tekme attığı için sarı kart gören Maradona , 1986 ' da İngiltere ' ye eliyle attığı gol için ' Tanrının Eli ' nitelemesini kullandı .

1990 ' da Arjantin milli marşını ıslıklayan İtalyanlara ağır küfürler eden Maradona ' nın , 1994 ' teki kupada doping kontrolü pozitif çıktı .

( AFP-OK-SSG )

31 . 05 . 2010 10 : 01 : 39