Önder Sav, Gürsel Tekin'I liste dışı bıraktı

BAYKAL'DAN SONRA TEKİN



Kemal Kılıçdaroğlu'nun zaferiyle sonuçlanan 33. Olağan Kurultay'ın ardından CHP'de partiyi seçime taşıyacak yeni yönetim ve A takımı da belirlendi. İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in MYK'ya alınmaması daha yolun başında büyük bir krize yol açtı. Partinin 'kudretli 2. adamı' Genel Sekreter Önder Sav, yeniden koltuğuna otururken, kurultay gecesi 32 il başkanı ile 'alternatif blok liste' arayışına giren Tekin'i, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'genel başkan yardımcısı' vaadine rağmen bloke ederek MYK dışı bıraktı.        


BAYKAL'DAN SONRA TEKİN
Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun başkanlığındaki CHP'nin yeni seçilen Parti Meclisi üyeleri, Anıtkabir'i ziyaret ederek Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Daha sonra CHP Genel Merkezi'ne geçen üyeler, MYK'ya girecek isimleri belirledi. İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in, genel başkan Kılıçdaroğlu'nun MYK listesinde yer almadığı görüldü. Tekin, toplantı sonrasında PM üyelerinin katıldığı toplu yemeğe de katılmadan genel merkezden ayrıldı. Böylece Önder Sav Baykal'dan sonra Tekin'i de saf dışı bırakmış oldu.


SÖZ VERMİŞLERDİ
Gürsel Tekin, kurultay sonrasında AKŞAM muhabirine, 'Sayın Genel Başkanımız bana 'genel başkan yardımcılığı' sözünü verdi. Yoksa sıradan bir PM üyeliği için il başkanlığını bırakmazdım' demişti.
Toplantıda hiçbir tepki vermeden oturan Tekin, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, 'Genel başkana sorun, böyle takdir buyurdu. Bize de destek vermek düşer' diyerek kızgınlığını dile getirdi. Tekin'in yakın çevresine, 'MYK listesinde genel başkanın tek adamı bile yok'dediği öğrenildi.


SAV İŞARET VERMİŞTİ
Genel sekreter Önder Sav da, Tekin'in MYK'ya alınmaması ile ilgili sorulara, 'Parti Meclisi değerlendirmesini yaptı. Bireylere indirgenerek CHP'de siyaset olmaz. CHP köklü ve yönünü çağdaşlığa dönmüş bir partidir. Kişilere yönelik soruları kabul etmek istemem' dedi.
Sav, Gürsel Tekin'in PM üyesi olması nedeniyle il başkanlığının boşaldığının hatırlatılması üzerine ise MYK'nın il başkanlıklarına ilişkin gerekli düzenlemeleri gelecek süreçte yapacağını ifade etti.

GENELGE BİLMECESİ
Öte yandan parti örgütlerine  Önder Sav imzasıyla gönderilen bir genelge kafa karıştırdı. Sav'ın önceki gün gönderdiği genelgede, '33. Olağan Kurultayı'nda PM üyeliğine seçilen kurul yöneticilerinin görevleri düşmüş sayılacağından, boşalan yerlere ilgili kurullarca seçim yapılmamasını ikinci bir genelgeye kadar beklenilmesini rica ederim' ifadeleri kullanıldı. Sav'ın bu genelgesi Gürsel Tekin'in il başkanlığına dönmesini zorlaştırdığı yorumlarına neden oldu. Sav, Tekin'in MYK'ya alınmayacağının işaretlerini bir süre önce vermişti. PM seçiminde de Tekin'i çizdiren Sav, yakın arkadaşlarına Tekin'i kastederek, 'Ben belki birilerinin bir yerlere getirilmesini sağlayamam, o kadar gücüm olmayabilir. Ama, birilerinin bir yerlere gelmesini önleyecek gücüm var' demişti. Önder Sav'ın bu davranış,'Parti içindeki uzlaşı havasını dağıttı yorumlarına yol actı. Şimdi gözler İstanbul örgütüne hakim olan Gürsel Tekin'de.

GANDİ'NİN YOL HARİTASI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM toplantısına girdikten sonra bütün üyelerle tokalaştı. Üyeler kendilerini tanıttı. MYK seçiminden sonra kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, izleyecekleri politikaların yol haritasını açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun ilk istekleri şunlar oldu:

- Parti olarak söylem birliği içinde olmalıyız. 
- Partinin her katmanında bir bütün olarak çok çalışmalıyız.
- Değişik toplum katmanlarıyla, iletişim kurmalıyız.
- Bütün kesimlerle barış ve huzur içinde ilişki kurup sürdürmeliyiz, kavga etmemeliyiz.
- Gençlik ve kadın kollarını etkin hale getirmeliyiz.
- Partinin demokratikleşmesini sağlamalıyız. Herkese partinin kapısını açmalıyız. 
- Bilim Platformu'nu genel seçime endeksli ve somut çözüm öneren bir şekilde etkin hale getirmeliyiz.


CHP'NİN YENİ VİTRİNİ
PM'de seçimlerin ardından MYK toplantısında görev dağılımı yapıldı. MYK'ya seçilen 20 üyenin isimleri şöyle:
Önder Sav (Genel Sekreter)
Faik Öztrak (Genel Sayman)
Hakkı Süha Okay (Genel Başkan Yardımcısı)
Haluk Koç (Genel Başkan Yardımcısı)
Umut Oran (Genel Başkan Yardımcısı)
Nevin Gaye Erbatur (Genel Başkan Yardımcısı)
Tekin Bingöl (Genel Sekreter Yardımcısı)
Gülsün Bilgehan (Genel Sekreter Yardımcısı)
Gökhan Günaydın (Genel Sekreter Yardımcısı)
Abdülrezzak Erten (Genel Sekreter Yardımcısı)
Süheyl Batum, Mevlüt Coşkuner, Turgut Dibek, Mahmut Duyan, Hüseyin Karakoç, Ali Koçal, Abdullah Özer, Berhan Şimşek, İzzet Çetin, Şahin Mengü de üye olarak MYK'da yer aldı. Öte yandan PM üyesi Prof. Dr. Sencer Ayata Bilim, Nesrin Baytok'tan boşalan Yönetim, Kültür Platformu Başkanlığı'na, Orhan Eraslan da Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı'na yeniden getirildi.

İSTANBUL'A ÖRGÜTE DÖNÜYOR
CHP'dekİ MYK listesinde Önder Sav'ın müdahalesiyle devre dışı kalan İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, PM toplantısının ardından yaklaşık yarım saat Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Tekin, 'Liste Sayın Genel Başkan'ın listesidir, takdir onundur, benim bir kırgınlığım yok, amacımız çalışıp partiyi iktidar yapmak' derken, İstanbul İl Başkanlığına dönmesine ilişkin soruları, 'Onu Sayın Genel Başkan'a sorun' diyerek geçiştirdi. Görüşmede Tekin'in İstanbul örgütünün başına dönmek istediğini söylediği, Kılıçdaroğlu'nun da bu talebe olumlu yanıt verdiği iddia edildi.  Tekin'in yarın PM'den istifa edip yeniden, İstanbul İl Yönetim Kurulu'nda yapılacak seçime girip il başkanlığına yeniden seçilmesi bekleniyor. Tekin'in yarın il yönetimini toplayarak gelişmeleri anlatacağı ve onların da görüşlerini alacağı öğrenildi

KILIÇDAROĞLU BUGÜN ÇORUM'A GİDİYOR
Öte yandan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Çorum'da Dedesliovası Türkmen Şenlikleri'ne katılacak. Önümüzdeki hafta ise cuma, cumartesi ve pazarı kapsayan bir biçimde Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'ye gidecek.


Akşam