Çipli pasaportlar tanıtılacak
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yıllardır üzerine çalıştığı biometrik, çipli yeni pasaportlar hafta başından itibaren kullanılmaya başlanacak. Yeni pasaportların kamuoyunda anlaşılması için İçişleri Bakanlığı bir tanıtım toplantısı yapacak

Tüm kimlik bilgilerinin çip aracılığıyla bilgisayarlarca okunacak pasaportlar, sınır ve gümrük kapılarında zaman kaybını önlemesinin yanı sıra, güvenlik özellikleri nedeniyle de kopyalanamaz olacak. Her Türk Vatandaşı'na özel üretilecek pasaportlarda refakat hanesi de bulunmayacak. Rengi bordoya dönen umuma mahsus e-pasaportlarda 6 ay ile 10 yıl arasında geçerlilik süresine sahip olacaklar. Yeşil pasaportlar ise yine aynı renkle 4 senelik olarak hazırlanacak.
Yeni pasaportların tanıtımı için yürürlüğe girdiğinden bir gün sonra 2 Haziran'da İçişleri Bakanlığı bir tanıtım toplantısı düzenlenecek. Uygulamanın ayrıntılarının anlatılacağı toplantı Ankara Bilkent Oteli Kongre Merkezi'nde yapılacak. İçişleri Bakanı Atalay'ın yanısıra üst düzey emniyet yetkililerinde katılacağı toplantıda ayrıca talep eden davetlilere yeni pasaportları da verilecek.
Uygulamanın bir başka yansıması olan birkaç gün önce kurulan Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanlığı'nda toplantıda anlatılacak ilkler arasında yer alıyor. E-pasaport uygulaması için kurulan internet sitesi, yardım için oluşturulan çağrı hattı, Ankara Gölbaşı'ndaki üretim merkezi gibi unsurların yanı sıra daire ve işlevi de emniyet yetkililerince toplantıda anlatılacak.
Veteknoloji
