Arıcılar Muş'a Akın Ediyor

Coğrafi yapısı sebebiyle arıcılık sektöründe önemli bir yeri olan Muş, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte gezgin arıcıları ağırlamaya başladı.

Arıcılar için önemli bir bölge olan Muş Ovası ve çevresindeki dağlar, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yeniden şenleniyor. Nisan ayının sonlarından itibaren arıcılar Muş'a gelmeye başladı. Ordu'dan gelen Ertuğrul Öztürk isimli arıcı, Muş'un sektörde önemli bir yeri olduğunu belirterek, ilkbaharın gelmesiyle birlikte meslektaşlarının buraya akın ettiğini söyledi. Muş Ovası'nın ve çevresindeki dağların zengin çiçek yapısıyla arıcılık için verimli olduğunu bildiren Öztürk, "1987 yılından bu yana
arıcılık yapıyorum. Muş'ta çiçeğin bol olmasından dolayı buraya geldik. Yağmurun bol olduğu zamanlarda Muş'a geliyoruz. Çiçeği takip edip geziyoruz. Burada yaklaşık 2 ay konaklıyoruz. Otlar biçildiği zaman başka yaylalara gidiyoruz. Şu anda kovanlarımı Kırköy civarına bıraktım. Yıl içerisinde yer değiştirerek bir yılı geçireceğiz. Temennimiz iyi bir verim almaktır. Mevsimin iyi geçmesini umut ediyoruz" dedi.

Tarım Müdürü Murat Yıldız, yaklaşık 100 arıcının kendilerine müracaat ettiğini söyleyerek, 30 arıcıya konaklama belgesi verdiklerini ve 70'e yakının da araştırma safhasında olduğunu kaydetti. Muş'un arıcılık bakımından zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Murat Yıldız, "Arıcıları sürekli kontrol altında tutuyoruz. Konaklama belgesi olmayanların konaklamasına müsaade etmiyoruz. Çiçek türlerinin fazla olmasından dolayı arıcılar ağırlıkta Muş'u tercih ediyor. Biz de bunu disiplin altında tutmamız lazım. Şu ana kadar bize 100 dolayında müracaat yapıldı. Biz 30 arıcıya konaklama belgesi verdik, 70 arcı için de araştırmalarımız devam ediyor. Konaklama belgesine çok önem veriyoruz. Çünkü gelişigüzel yol kenarlarına konaklayan arıcılar sürücüler için tehlike oluşturabilir. Alerjisi olan birine araç içerisinde arı sokabilir ve üzücü sonuçlar doğabilir. Biz bunların önüne geçmek için konaklama belgesine çok önem veriyoruz. Konaklama belgesi olmadan konaklayanları kolluk kuvvetlerine bildiriyoruz" diye konuştu.