Bursa'ya Dair Tarihi Anekdotlar

Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen panelde uzmanlar, Bursa'nın Anadolu medeniyetini Batı'ya ulaştıran bir şehir olduğunu söyledi.

Bursa Kent Konseyi Felsefe Çalışma Grubu ve Arkeoloji Çalışma Grubu'nun ortaklaşa düzenlediği 'Bursa ve çevresi yüzey araştırmaları ile aktopraklık kazısı ve neolitik dönem' konulu panel Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Akçalar Aktopraklık'ta devam eden ve Bursa'nın 8 bin 500 yıllık tarihini ortaya çıkaran Arkeopark kazılarını yöneten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, panelde çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Bursa'nın tarihteki oluşumundan bahseden Doç. Dr. Karul, Anadolu medeniyetinin oluşmasında kentin önemli yeri olduğunu söyledi. Bursa'nın Batı'ya açılan bir medeniyet kapısı olduğunu ifade eden Karul, yapılan araştırmalarda medeniyetlerin gelişmesine katkı koyacak çok önemli bilgiler elde ettiklerini ifade ederek, "Aktopraklık höyüğünde yapılan kazılar neolitik dönemdeki insanların köyler kurup iş bölümü yaptığını ortaya çıkardı. Ayrıca koyun, keçi, sığır gibi yabani hayvanların evcilleştirilerek ilk ekmeğin yapılışının da bu döneme rast geldiğini araştırmalarda görüyoruz. Bu özellikleri ile Bursa'nın Anadolu'dan Batı'ya önemli bir kapı açtığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Şahin, yoğun ilgi gören panelde 'Bursa ve çevresi yüzey araştırmaları' hakkında bilgiler verdi. Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Tahsin Bulut, panel sonunda konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.