Arnavutluk'ta gerginlik başladı

Arnavutluk'ta muhalefet partisi yanlıları 2009 yılında yapılan seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla hükümeti protesto etmeye başladılar.

Arnavutluk'ta gerginlik başladı
Arnavutluk'ta ana muhalefet oyların yeniden sayılması için protestolarını arttırdı. Muhalefetteki Sosyalist Parti 28 Haziran 2009'da düzenlenen genel seçimde oy sayımı sırasında usulsüzlük yapıldığını belirtiyor. Hükümet ise oyların yeniden sayımına karşı çıkıyor. Sosyalist Parti'nin yönetiminde başkent Tiran'da oyların yeniden sayılması için yapılan protesto gösterileri düzenlenmişti. Sosyalist Parti'den 22 milletvekilinin de aralalarında bulunduğu muhalefet yanlısı 180 kişinin 30 Nisan'da başlattığı açlık grevi de sürüyor.

Muhalefet dün Başbakanlık önünde yeni bir protesto gösterisi düzenledi. Sosyalist Parti genel başkanı Edi Rama, hükümetin oyların yeniden sayım kararı almasını bekledikelerini aksi takdirde hükümet istifa edinceye kadar açlık grevini ve protestolarını sürdüreceklerini açıkladı.

Arnavutluk geçen yıl Sali Berişa liderliğindeki sağ koalisyon döneminde NATO üyesi oldu ve AB üyesi olmak için de resmi başvuruda bulundu. Ülkede Haziran ayında yapılan seçimlerde Berişa'nın liderliğini yaptığı Demokrat Parti ve koalisyon ortakları Sosyalist Parti'ye yüzde 1.5'lik bir farkla üstünlük sağladı. Sosyalist Parti ise seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla seçimlerden bu yana hükümeti protesto ediyor ve hiçbir meclis faaliyetine katılmıyor.