Platini'den 2016 tezgahı - SPOR

Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini Fransa’ya 7-6 kaybettik



Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğini Fransa’ya 7-6 kaybettik

Cenevre’deki oylamada, UEFA’nın Fransız Başkanı oy veren 13 üyeye baskı yaptı. İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye’ye karşı Fransa’nın yanında yer aldı. İtalyanlar’ın son turdaki Türkiye çabaları da yetersiz kalınca, Euro 2016 kılpayı kaçtı

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak ülke Fransa oldu. Fransa ve Türkiye’nin adaylıklarının oylandığı son toplantıda 7 oy Fransa, 6 oy da Türkiye’ye verildi. İlk tur oylamada Fransa 43, Türkiye 38, İtalya 23 puan aldı. İtalya sonuncu olarak elenirken, ikinci oylamaya Fransa ve Türkiye katıldı. Bu aşamada Platini’nin tarafsız olması gerekirken açıkça ülkesi için çalışması büyük tepki çekti.

MALDİNİ VE ZİDANE’LI TANITIM

Cenevre’deki toplantıda adaylar yarım saatlik yeni sunum yaptılar. Türkiye’yi bu sunumda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil edip siyasi olarak destek verirken, Başbakan Erdoğan’ın mesajı görüntülü olarak yayınlandı. Fransa adına da Cumhurbaşkanı Sarkozy katıldı. İtalyanlar Maldini’yi, Fransızlar da Zidane ve Karembeu’yu tanıtıma getirirken, Türkiye adına yıldız bir oyuncu olmaması dikkat çekti.

ÇOCUK TEMASINI İŞLEDİLER

Otoriteler, Hakan Şükür veya Devler Ligi finalinde forma giyen Hamit gibi yıldızlardan birinin toplantıya katılmamasını eksiklik olarak nitelediler. Türkiye’nin sunumu beğenilmesine rağmen, oylamaya siyaset ve Platini’nin “taraflı” davranışları damga vurdu. Fransa sunumunda “çocuk” temasını işlerken, salona getirilen 10 yaşındaki Nathan, Euro 2016 hayallerini yazdığı defteri kurula verdi.

6 ÜLKE KARAR DEĞİŞTİRMEDİ

Saat 12.30’da İcra Kurulu’nun 13 üyesi oylama için salondan ayrıldı. İlk turda 13 üyenin 7’si Fransa’ya, 6’sı ise Türkiye’ye ilk sırada yer verirken; Fransa 43, Türkiye 38 ve İtalya 23 puan aldı. İtalya elenirken, ikinci oylamada İngiltere, Danimarka, Slovakya, Portekiz, Romanya ve Hollandalı üyeler ilk turdaki gibi “Türkiye” dedi. Ancak bir oy farkla 2016’nın ev sahibi Platini’nin ülkesi Fransa oldu.

Almanlar 2007’de söz vermiş

Oylamada işlerin nasıl işlediği ilginç bir örnekle ortaya çıktı. 2007’de Almanlar, 2011 Bayanlar Dünya Futbol Şampiyonası organizasyonuna talip olduklarında, diğer aday Fransa yarıştan çekilmiş ve Almanlar’a “Siz de bize 2016 adaylığımız için oy verirsiniz” demişti. O gün geldi ve Almanlar, Fransızlar’ı sevindirdi.

Özgener’den Fransız Başkan’a gönderme!

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye’nin EURO 2016 ev sahipliğini kazanamamasından dolayı çok üzüldüğünü söyledi. Özgener, ‘’Bir kişi Fransa yerine Türkiye’ye oy verseydi, kazanan biz olacaktık. Biz Fair Play ruhunu da ön plana çıkararak, hareket ettik. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Yorum artık sizlerin’’ diye konuştu.

Şenes Erzik: Bu sonuç Platini’ye yakışmadı

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik bir oyla kaybetmemizden dolayı adeta şok oldu. Platini’ye gönderme yapan Erzik “UEFA Başkanı için güzel bir sonuç değil. Çünkü iğne iplik ile kazanmış oldu. Ancak bizim için kaybetmemize rağmen iyi bir sonuç alındı. Herkes gönlünde bir ülke taşır. Ben de temsil ettiğim ülke için çalıştım. 6 üye söz verdiğini yapıp oyunu bize verdi. Bu tür organizasyonları almak için bizim de bir başkan çıkarmamız lazım. İki ülke hariç hepsi AB topluluğu üyesi. Bunlar da tabi ki önemli. Siyasi faktörler de var” diye konuştu. Erzik bırakma sinyali de verip, “Üçüncü kez kazanamıyoruz. Ne yapalım, gençler devam eder bundan sonra” dedi.

Star Gazete