Gemlik'te Yapılaşma 3 Kat Olacak
Bursa'nın Gemlik ilçesinde, Manastır'ın kuzey bölgesi ile kömür depolarının doğusunda kalan alanların 1/1000'lik imar plan taslakları halka tanıtıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından hazırlanan 1/5000'lik imar planlarına dayanılarak Gemlik Belediyesi'nce hazırlatılan Manastır bölgesi kuzey kesimi ve kömür depolarının doğusuna ait 1/1000'lik imar uygulama plan taslakları halka tanıtıldı. Meclis salonundaki toplantıya özellikle bölgede arazisi olan büyük ilgi gösterdi. İmar Komisyonu Başkanı Arzu Karataş, Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan 1/5000'lik planlara uyumlu bir çalışma yapıldığını, komisyon üyelerinin hazırlanan planlarda arazileri yerinde inceleyerek karar verdiğini söyledi.
Karataş, "204 hektar alanı kapsayan bir plan hazırlanmıştır. Bu plan taslaktır. Planı halkımızla paylaşmak bize gurur veriyor" dedi.
1/1000'lik planları hazırlayan A grubu şehir plancısı Gülay Bozkurt, arazinin topografik durumunun çok değişken olması sebebiyle düz arazilere sosyal donanımları, okul, pazar yeri, ibadethane yerlerinin konduğunu söyledi. Bozkurt, "Bu planlar 1/5000'lik plan onaylı ilave açılan bölgedir. Bölge meyillidir. Çeşitli kurumlardan bilgi aldık, plana öyle yaptık. Ulaşım sistemini dikkate aldık. Taşkın alanları, su yollarını plana işledik. Anıtlar Kurulu'ndan bölgenin arkeolojik durumunu ve kararlarını topladık. Orman sınırları ve mülkiyetlerini belirledik ve plana uyguladık. Düz alanlara 3 kat, daha eyimli alanlara 2 kat yapılaşma uyguladık. Taş ocakları bölgesinde mülkiyeti hazineye ait alanı toplu konut alanı olarak belirledik. 135 dönüm alan planlanıyor. Bu alanda 13 bin 500 kişinin yerleşebileceğini hesapladık. Üç ayrı bölgede okul alışveriş ve sağlık merkezleri ticari bölgeler koyduk. Çok eğimli alanları ağaçlandırma bölgesi gösterdik. Fay hattı geçen yerleri yollara bıraktık. Ormanlık alanları, SİT alanlarını, enerji hatlarını plana uyguladık. Yolları 10 metre tuttuk. Ana arterleri ise 15 metre. 204 hektar alanın 72 hektarı konut alanına ayırdık. 13 hektar alan ise toplu konut alanı TOKİ tarafından yapılabilecek uygun bir alandır." dedi.
Vatandaşlar, eski planlarda Manastır'da 5 kat imar izni verilmesine rağmen yeni planlarda 2 ve 3 katla sınırlı tutulmasına tepki gösterdi. Vatandaşlar imara açılan alanlarda 5 kat yapılaşma isterken, yetkililer bunun mümkün olmadığını, planların 1/5 binlik büyükşehir planlarına uyumlu olması gerektiğini söyledi.
Bu açıklamalar vatandaşları memun etmezken, bazı konuşmacılar ise ovanın boşaltılmasının istendiği bir dönemde sağlam zeminlerde az yoğunluklu imar uygulamasının yanlış olduğunu, buralarda yapılaşma yoğunluğunun artırılması gerektiğini savundu.
Mimarlar Odası Temsilcisi Kenan Çakır ise, "2023 yılında Gemlik nüfusunun 150 bin kişi olacağı tahmin ediliyor. Bu alanlar bu kadar nüfusun barınmasını karşılayacak mı?" diye sordu.
Çakır, imara açılan alanların öncelikle alt yapı, yol gibi ihtiyaçlarının belediyece yapıldıktan sonra imar uygulamasına ve ruhsat verilmesine başlanması gerektiğini hatırlattı.
