5 madde esastan görüşülecek - POLİTİKA

Kılıç: Anayasa değişikliğinin esası itibarıyla tümünün iptali talebi yok, 4 ya da 5 konu ile sınırlandırılmış



Kılıç: Anayasa değişikliğinin esası itibarıyla tümünün iptali talebi yok, 4 ya da 5 konu ile sınırlandırılmış

• Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Azerbaycan Büyükelçiliği’nde Milli Gün Resepsiyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kılıç, Anayasa değişiklik paketinin bölünerek mi, yoksa bütün olarak mı değerlendirileceği sorusuna, “Arkadaşlarımın da görüşlerini alarak, gerekli yol haritasını çizeceğiz” dedi. 

TÜMÜNÜN İPTALİ ŞEKİL İTİBARİ İLE

Kılıç, değerlendirmenin şeklen mi, yoksa içeriğine göre mi yapılacağının sorulması üzerine de, “ Nasıl bir yol izleneceğine kurulumuz karar verecek” dedi. Kılıç gazetecilerin “paket iptal edilirse, tamamı mı iptal edilir, yoksa bir kısmı mı?” şeklindeki sorusuna da “Başvuruda paketin şekil itibarıyla tümünün iptali istenmiş, esası itibarıyla ise 4 ya da 5 konu ile sınırlandırılmış. Esası itibarıyla tümünün iptal edilmesi talebi yok” dedi. CHP, paketin tüm maddelerinin iptalini isterken, ombudsmanlık, Anayasa Mahkemesi’ne ve HSYK’ya üye seçimi ve 26’ncı maddedeki “ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle” ibaresine itiraz  etmişti. • ANKARA star

Anayasa paketi için kritik gün 3 Haziran

Anayasa Mahkemesi değişiklik paketinin  iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle ilgili ilk incelemesini haftaya perşembe yapacak. Yüksek Mahkeme, ilk incelemede, dosyada eksiklik bulunmadığına karar verirse, davayı daha sonra belirlenecek bir günde esastan karara bağlayacak. Davayı esastan incelemeye karar vermesi halinde, yürürlüğün durdurulması istemi hakkında öncelikli olarak karar vermesi bekleniyor. İptal başvurusunda 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP’li ve 1 DP’linin imzası yer alıyor.

Star Gazete