İlkkurşun'un 91. Yıl Dönümü

Kuvayı Milliye hareketinin başlangıç yeri olarak kabul edilen Ödemiş'e bağlı ''İlkkurşun Köyü''nde, bu yıl direniş hareketinin 91. yılı kutlanacak.

İlkkurşun'un 91. Yıl Dönümü
1919 yılında işgalci düşman kuvvetlerine sıkılan ilkkurşunun bugünkü anlamı Ödemiş'te yayınlanan Küçükmenderes Gazetesi ve Ödemiş Belediyesi tarafından düzenlenen bir söyleşi programı ile değerlendirilecek. 28 Mayıs akşamı saat 20.30'da başlayacak olan söyleşi Ödemiş Cep Sineması'nda yapılacak. Programıa Ödemiş tarihi ile ilgili yazdığı kitaplarla tanınan tarihçi Behiç Galip Yavuz ile "Bozmenderes'ten Bozdağlar'a Kuvayı Milliye" adlı kitabın yazarı Tireli tarihçi A. Munis Armağan'ın yanı sıra "Kuvayı Milliye'nin Kuruluşu" adlı kitabın yazarı Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı eski milletvekili Alev Coşkun katılacak.
15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgalinin ardından iç kesimlere doğru ilerleyen Yunan kuvvetlerine karşı 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece, yerli sivil kuvvetler düşmana karşı koymuş, eski adı Hacıilyas olan bugünkü İlkkurşun köyü önünde şiddetli çarpışmalar meydana gelmişti. Eski adı Hacıilyas olan İlkkurşun köyündeki ''İlk Kurşun Anıtı''nın bulunduğu Hacı İlyas Tepesi'nde yer alan anıtta her yıl Mayıs ayının son Pazar günü tören yapılıyor. Törende, saygı atışının yanı sıra anıta çelenkler sunulup günün anlamı ile ilgili konuşmalar yapılıp halk oyunları ekipleri gösteriler sunuyor. Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu da İlkkurşun köyünün ''Kuvayı milliye ruhunu ateşleyen meşale'' olduğunu söyledi. Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun, tarih sahnesinden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Koçoğlu, şunları kaydetti: ''Atatürk ve arkadaşları, 19 Mayısta Samsun'dan Anadolu'ya mesaj vererek 'İşgale hayır' dedi. Bu arada, Hasan Tahsin'in İzmir'deki bireysel direnişi ve Ayvalık'taki askeri direnişin ardından ciddi bir tepki gelmedi. Sivil direnişin ilk ateşi ise Ödemiş'ten geldi. Torbalı, Bayındır ve Tire'yi rahat geçen işgalci düşman orduları, Ödemiş'te gençlerden, köylülerden ve devlet yetkililerinden oluşan bir karşı koyuşla karşılaştı. Atatürk, bir sözünde 'Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır' demiştir. Bu sözü emir kabul eden Ödemişli gençler ve yöneticilerden oluşan direniş grubu, burada adeta yeni bir hükümet kurmuş, ardından Kuvayı milliye hareketinin ilk kıvılcımını çakmışlardır. Ödemişliler 'Düşman çiçekle değil silahla karşılanır' mesajı vermişlerdir.''