Baykal iki dava birden açtı

Deniz Baykal, Fatih Altaylı'nın iddiaları için hukuki işlem başlatırken, olayla ilgili ilginç bir iddia daha gündeme geldi.

Baykal, tekne aldığını iddia eden Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı hakkında yalan haber yapmaktan iftira ve hakaret suçlarından dava açılmasını istedi. Baykal 50 bin TL de manevi tazminat istedi.

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 340 bin dolarlık tekne aldığı yolunda haber yapan Habertürk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı hakkında iftira ve hakaret suçlarından dava açılması için savcılığa başvurdu. Baykal ayrıca haberin yarattığı manevi acıya karşılık Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Altaylı’nın kendisine 50 bin TL tazminat ödemesi istemiyle dava açtı. Baykal’ın avukatı Muzaffer Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Habertürk’te yer alan “Baykal’ın deniz açılımı” başlıklı haberin tamamen “senaryo” olduğunu belirtti. Baykal’ın tekne almak için hiçbir girişimde bulunmadığını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti: “Sayın Deniz Baykal hiç kimseyi de bu konuda yetkilendirmemiştir. Haberde geçen tekne olsa olsa Fatih Altaylı’nın hayal teknesi olabilir. Sayın Deniz Baykal, basına ve basın mensuplarına duymuş olduğu saygı gereği anılan kişiye 24 saat zaman tanıyarak yalan haberi düzeltmesi için süre vermiş, bu süre içinde Sayın Fatih Altaylı’nın haberinde ısrar etmesi nedeniyle tarafımızca hukuki yollara başvurularak manevi tazminat davası açılmış ve ilgililer hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.”

Ceza ve tazminat davası

Edinilen bilgiye göre Baykal’ın avukatlarının dilekçelerinde, Altaylı’nın iftira ve basın yoluyla hakaret suçlarından cezalandırılması istendi. Altaylı’nın yapılmayan bir şeyi yapılmış gibi gösterdiği iddia edilen suç duyurusunda Baykal’ın genel başkanlığı bıraktıktan sonra tekneyle deniz turuna açılacağı, siyaseti bırakacağı ve zengin olduğu yolunda bir imaj verildiği iddia edildi. Baykal’ın haberleri bizzat yalanladığı halde iddiaya yer verilmeye devam edildiği belirtilerek haberin gerçek değil senaryo ve uydurma olduğu ifade edildi. İddia sahibinin bunu ispatlamakla yükümlü olduğu kaydedilerek hem ceza davası açılması hem de 50 bin TL tazminat ödenmesi istendi.

İlginç iddia: Altaylı'yı işlettiler

İnternethaber isimli internet sitesinde dün ilginç bir iddia ortaya atıldı. Altaylı’nın haber kaynağının, Baykal karşıtı bir kaptan olduğu ileri sürülürken, kaptanla yapılan konuşma da şöyle aktarıldı:

“Peki Kaptan ne diyor verdiği haber için?.

Söyleyeyim:

”Siz mi haber verdiniz Fatih Altaylı’ya?

“Şöyle oldu. Gazeteci Fatih Altaylı’nın kaptan arkadaşlarla konuştuğu söylendi. Ben de ’bana gönderin ona bomba gibi bir haberim var’dedim.”

“Neydi haberiniz?”

“Bir gece önce arkadaşlarla aramızda gırgır yaparken ’ulan öyle bir haber uyduralım ki şu Baykal bir daha ortaya çıkamasın’dedik.”

“Haber uydurma yani”.

“Eh yani”...

“Peki ayıp olacağını düşünmediniz mi?”

“Abi biz bu işin bu kadar büyüyeceğini tahmin etmedik.”

Zincirkıran: Baykal’la ilgisi yok

Duayen gazeteci ve Göcek’te uzun yıllardır teknesi olan Necati Zincirkıran da Euractiv isimli internet sitesinde Gezgin ailesine ait teknenin bir şirkete satıldığını ve Baykal’la ilgisinin olmadığını yazdı. Zincirkıran, yazısında “Bu konuda yanlış bir bilgilenme olmuş olabilir. Ancak Baykal’ın tekne ile ilgisi yok. Zaten tekne bir şirkete kayıtlı olarak 370 bin dolara satın alınmış” dedi.

Fatih Altaylı: Haberim doğru

Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Salı günkü gazetede eski İSO başkanı Nurullah Gezgin’in ailesine miras kalan teknesinin Baykal’a satıldığını, Baykal’ın 340 bin dolarlık ödemeyi nakit olarak yaptığını yazmıştı. Haberin çıktığı gün Altaylı’yı arayarak özür dilenmesini isteyen Baykal, gazetede beklediği tavrı göremeyince önceki gün TBMM’-de basına haberin doğru olmadığına ilişkin bir açıklama yaptı. Ancak Altaylı, dün gazetenin birinci sayfasından “Haberim Doğru” başlıklı köşe yazısında “Tekneyi Baykal adına alan kişi, paranın hesaba nasıl girip çıktığını açıklasın” dedi ve “Ben müsterihim. Şimdi Deniz Baykal o 340 bin doları nasıl geri alacağını düşünsün” diye yazdı.

vatan