Papa'ya Kktc Daveti Lefkoşa

-PAPA'YA KKTC DAVETİ LEFKOŞA (A.A) - 27.05.2010 - KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ (KKTC) DİN İŞLERİ BAŞKANI DR. YUSUF SUİÇMEZ, 4-6 HAZİRAN TARİHLERİNDE

-PAPA'YA KKTC DAVETİ

LEFKOŞA (A.A) - 27.05.2010 - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Din İşleri Başkanı Dr. Yusuf Suiçmez, 4-6 Haziran tarihlerinde Kıbrıs Rum kesimini ziyaret edecek Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus'u, KKTC'ye davet etti.

Suiçmez, Papa'nın Rum tarafını ziyareti sırasında, Katolik ve Ortodoks dünyasının temsilcileri ile KKTC Din İşleri Başkanı'nın tarafız bölgede bir araya gelerek ortak mesaj vermesini önerdi.

Suiçmez, Papa'nın ziyaretinin politize edilmemesi gerektiğini ifade ederek, Kıbrıs'ta dinlerin barışçı bir rol üstlenmesi ve dini liderlerin toplumlar arasında sağlıklı ilişki kurulmasını sağlayacak mesaj vermesi gerektiğini söyledi.

Papa'yı daha önce, 'medeniyetler ittifakında dinin rolü' konulu uluslararası bir sempozyum çerçevesinde KKTC'ye davet ettiklerini anımsatan Suiçmez, ancak projenin, 'bazı ekonomik gerekçeler ve konjonktür gereği gerçekleşemediğini kaydetti.

Papa'nın ziyaretine ilişkin programı yürüten Rum kesiminin Katolik Kilisesi Başpiskoposu Joseph ile görüştüklerini, bu görüşmede Papa 16. Benediktus'u KKTC'ye davet ettiğini aktaran Suiçmez, talebin 'değerlendirileceği' yanıtını aldıklarını söyledi.

Suiçmez, 'Geçmişteki acıları sıkıntıları sürekli canlı tutmak belki tarih bilinci açısından doğru olabilir ama medeniyetlerin ve toplumların barışa ve huzura çıkması noktasında da o geçmişi aşabilmek cesaretini de göstermek gerekir' dedi.

Medyanın ve iletişim ağlarının gelişmesi, göçlerin daha çok ve kolay olması sonucunda toplumların iç içe girdiğini, farklılıkların barışa, birbirini anlamasına daha çok ihtiyaç duyduğunu dile getiren Suiçmez, bununla bağlantılı olarak bir öneri yaptığını açıkladı.

Papa'yla görüşmesi halinde, KKTC'ye uygulanan ambargoların ve haksızlıkların giderilmesine vurgu yapacağını dile getiren Suiçmez, bu konuda, adalet duygusuna ve insanlığın eşit değere sahip olduğu duygusuna dayalı bir mesaj verilmesi kanaatinde olduğunu belirtti.

Öte yandan, Papa 16. Benediktus'un ziyaret için Kıbrıs Rum kesiminde yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.

Papa'nın korunması için, Vatikan'ın gizli polisleri, Rum Polisi çevik kuvvetinin terör karşıtı birliği, keskin nişancıların görev yapacağı belirtildi.

Rum basını, Papa'nın, Lefkoşa'da sınıra yakın BM'nin kontrolündeki ara bölge yakınındaki 'Frangiskanon (Franciscan) Manastırının' (Katolik Manastırı) misafirhanesinde kalacağını yazdı.

Papa'nın koruması için 400 kadar polisin görev yapacağı kaydedildi.

27.05.2010 16:42:56