Milas'ta Yılın İlk Buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi'nde

Muğla'nın Milas ilçesinde ilk buğday hasadı Çiftçi Osman Atıcı tarafından yapılarak Milas Toprak Mahsulleri Ofisi'ne teslim edildi.

Milas'ta Yılın İlk Buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi'nde
  Milas ' a bağlı Akyol köyünde bu yılın ilk buğday hasadı gerçekleştirildi . Buğday üreticisi Osman Atıcı tarafından gerçekleştirilen hasat sonucunda buğday Toprak Mahsulleri Ofisi ' ne teslim edildi .
Hasatla ilgili olarak açıklamada bulunan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı : " Buğday hasadımız başladı . İlk buğdayımızı da Akyol köyünden Osman Atıcı getirdi . Bunun kalitesiyle ilgili incelemeyi Toprak Mahsulleri görevlisi yapacak . Bu yıl tahmini olarak 40 bin dekar civarında hububat ekilişi var . Bunların büyük kısmını Toprak Mahsulleri Ofisi alır , şu anda depolarda hazırlıklar yapılıyor . Ama şu andaki alım tamamen taahhütnameye bağlı alım . Yani şu anda fiyat belli değil . Genel müdürlük fiyatı piyasada oluşan şartlara göre ilan eder veya etmez , bu tamamen piyasa şartlarında belirlenir . Ama çiftçimiz ilk ürününü özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi ' ne getiriyor ve fiyat belirleyici kurumda burası olur . Bu nedenle yıllardır tabii Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin çiftçinin hububatını alması bir artıdır , bir kazançtır . " dedi .
" SERÇE VE DOMUZDAN ÇİFTÇİ MAĞDUR "
Atıcı : " Alternatif bir kurum olarak , müdahale kurumu olarak Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin sürekli ilçemizde açık kalması , depolarının hazır bulunması çiftçimiz açısından da bir artı olarak değerlendirilebilir . Tabii burada en büyük sıkıntılardan bir tanesi de özellikle son günlerde serçelerin arazilere saldırısı var . Bir de domuz saldırısı var . Bunlardan çiftçimiz şu anda çok mağdur . " şeklinde konuştu .
16 BİN İLE 20 BİN TON ARASINDA REKOLTE BEKLENİYOR
Tahmini rekolte hakkında da bilgi veren Atıcı , şunları söyledi : " 40 bin dekarda 16 ila 20 bin ton civarında buğday ve arpa olarak bu ağırlıklı olarak buğdaydır tabii . Arpa burada çok ekonomik olarak gelip de satışı yapılmaz . 16 bin ile 20 bin ton arasında rekolte bekliyoruz ama bir de şöyle bir sıkıntı var . Kış aylarında gerçekten çok güzel yağmur oldu ama sonraki yağmurlar ani kesildi . 3 aylık dönemde de bir sıkıntı başladı . Verimlilik ve doluluk bakımından bir sıkıntı oldu . Evin dediğimiz olay zayıf . . . Tabii bu kadar buğdayın hepsini ofis alacak değil . Bir kısmını da tüccarlar alır . "
" DOMUZ AVI YASAK OLMAMALI "
Buğday üreticisi Osman Çiftçi ise serçelerden ve domuzlardan dolayı zararlarının olduğunu belirterek : " Domuz avının yasak olmaması lazım . Ben 26 gündür arkadaşlarla gece saat 3-4 kadar beklediğimiz halde 53 dönüm buğdayın 20 dönümden fazlası hasar görmüş durumda . " diye konuştu .
Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise : " Piyasada dengenin oluşması açısından da devletin her köşesinde hububat alımı yapması özellikle çiftçimiz için ve temel gıda maddesi olması hasabiyle un ve ekmek fiyatı için büyük bir güvence . Bunun tabii ki devamını temenni ediyoruz . Zaten Toprak Mahsuller i Ofisi de bunu yapıyor . Bu yıl yağmurlar iyiydi herhalde çiftçilerimiz iyi bir ürün bekliyor . İlk alım olduğu için biz bugün buraya geldik . Dilerim önümüzdeki yıllarda da daha büyük rekolte burada hep birlikte oluruz . Çiftçilerimize bol kazançlar diliyoruz . " dedi .