TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil: Türkçe konuşan ülkeler arasında ortak dil ve alfa üzerinde çalışıyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanvekili Nevzat Pakdil, Türk dili konuşan ülkeler arasında ortak dil ve alfabenin geliştirilmesi için çalışmala

Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanvekili Nevzat Pakdil, Türk dili konuşan ülkeler arasında ortak dil ve alfabenin geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Meclis Başkanvekili Pakdil, TBMM'de AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, KEİPA Türk Grubu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ile birlikte 24 Mayıs'ta Azerbaycan Milli Meclisi'nde bulunan Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA)'nin bürosunun açılışıyla ilgili bilgi verdi. Pakdil, AGİTPA Türk Grubu Başkanı, Azerbaycan Meclisi'nde bir dizi temaslarda bulunduklarını hatırlatarak, Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte ülkeler arası ilişkilerin yoğunlaşarak devam ettiğini ifade etti. Pakdil, "Geçmişimiz beraber olan insanlarız. Hedeflerin bir kısmı ülkeler arası dil birliğinin sağlanmasıdır. Bu süreç içerisindeki temel hedeflerimizden birisi Türk dili konuşan ülkeler arasındaki ortak bir dil konusunda mutabakata varılmasıdır. Belki bunu gerçekleştirmek için yapılacak çalışmalarda ortak bir alfabenin ortaya çıkması da düşünülen hususlardan biridir. Meclis başkanları, her ülkeden yetkililerin ifade ettikleri şudur; önümüzdeki dönemler içerisindeki hedefimiz hiçbir tercümana, tercümeye fırsat vermeden anlaşmamızdır. Ülkeler arasında siyasi birlikteliğin olması da temel hedeflerimiz arasındadır." şeklinde konuştu.

Büyükkaya ise artık ülkelerin artık tek başına değil, ekonomik ve siyasi alanda birlikler halinde işbirliği dönemine girdiğine dikkat çekerken, Kabakcı ise Türkiye'nin bölgede güç olmasının, kardeş ülkelerde sevinçle karşılandığını ve bu durumun fark edildiğini ifade etti.