Eroğlu: İyi niyetler masaya kondu

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tarafların iyi niyetlerini masaya koyduğunu belirterek, ''Temennim, iyi niyetle başlayan bu müzakerelerin iyi niyetle devam ettirilmesi ve yıl s...



KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, tarafların iyi niyetlerini masaya koyduğunu belirterek, ''Temennim, iyi niyetle başlayan bu müzakerelerin iyi niyetle devam ettirilmesi ve yıl sonuna kadar da bütün başlıkların açılarak, her iki halkın kabul edebileceği bir anlaşmaya varabilmek'' dedi.

Eroğlu, Kıbrıs müzakereleri kapsamında Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la ilk görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, mülkiyet konusuna değindiklerini ifade ederek, zor başlıklardan birinin mülkiyet olduğunu, bu konuya konsantre olarak, mülkiyet başlığını tamamlamaları gerektiğini kaydetti.
Yıl sonuna kadar iki halkın kabul edebileceği bir anlaşmaya varmayı temenni ettiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
''Temennim, iyi niyetle başlayan bu müzakerelerin iyi niyetle devam ettirilmesi ve yıl sonuna kadar da bütün başlıkların açılarak, her iki halkın kabul edebileceği bir anlaşmaya varabilmek. Genel Sekreter'in de tavrı, yıl sonuna kadar bir anlaşma bekleyişi içerisinde olduğunu ortaya koyuyor. Biz de bunu peşinen zaten söylemiştik. Tabii ki müzakere masasında yıl sonuna kadar bu işi bitirmeye çalışırken, bitip bitmeyeceğini de müzakere masasında görüp anlayacağız.''
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in, görüşmede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un mesajını okuduğunu ve ardından Hristofyas ve kendisinin, pozisyonlarını ortaya koyan konuşma yaptığını aktaran Eroğlu, daha sonra da gündemi ele aldıklarını söyledi.
Müzakerelerin yoğunlaştırılmış şekilde devam etmesi yönünde bir karar alınmadığına işaret eden Eroğlu, gelecek hafta perşembe günü bir araya geleceklerini, öncesinde pazartesi günü temsilcileri Kudret Özersay ile Yorgos Yakovu'nun görüşerek, perşembenin hazırlığını yapacağını ifade etti.
Eroğlu, bir soru üzerine, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dönemindeki müzakerelerde, sözlü olarak masaya getirilen görüşlerin o günkü konuşanları bağladığını, tarafları bağlayacak olanın masaya konan kağıtlar olduğunu belirterek, mülkiyet konusunda masaya bir kağıt konduğunu, görüşmeleri bu zemin üzerinden sürdüreceklerini söyledi.
-BAŞ BAŞA GÖRÜŞME YOK-
Baş başa görüşme olmadığını, seçim kampanyası sırasında tutanaksız baş başa görüşmelere karşı olduğunu söylediğini anımsatan Eroğlu, tüm görüşmelerin tutanağının tutulması gerektiğini, bugün baş başa görüşme ihtiyacı olmadığını, Kıbrıs konusu görüşülecekse mutlaka tutanak tutulması gerektiğini vurguladı.
Müzakereleri, her şeyi tutanağa alarak sürdürme kararlılığında olduklarını dile getiren Eroğlu, bir soru üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nu iç hukuk yolu gören kararının görüşmede gündeme gelmediğini, Rum tarafının ''komisyona başvurmayın'' çağrısına rağmen Rumların komisyona başvurularında artış olduğunu söyledi.
Eroğlu, bir soru üzerine, gündemlerinde henüz bir Ankara ziyaretinin olmadığını da kaydetti.
-BM GENEL SEKRETERİ BAN'IN TARAFLARA MESAJI-
Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, görüşmelerin yeniden başlaması nedeniyle taraflara gönderdiği mesajda, ''Gelecek aylarda bir anlaşmaya ulaşabileceğinize gerçekten inanıyorum'' ifadesini kullandı.
Ban'ın, görüşmede Özel Danışmanı Downer tarafından okunan mesajı, görüşme sonunda basına dağıtıldı.
Ban, mesajında, tarafları yeniden görüşme masasına oturdukları için kutlayarak, tarafların, Mart ayında görüşmelere ara verilmeden önce ''önemli ilerleme sağladıklarını'' belirterek, varılan yakınlaşmalardan dolayı cesaretlenmiş olduğunu ifade etti.
İki liderin görüşmelere BM parametreleri, Güvenlik Konseyi kararları ve 23 Mayıs ile 1 Haziran 2008 anlaşmaları temelinde devam edecek olmalarından da cesaretlendiğini kaydeden BM Genel Sekreteri, barış sürecinin önemli bir noktada bulunduğunu, bir anlaşmaya varmanın vizyon, devlet adamlığı ve cesaret istediğini belirtti.
''Toplumlarınız bir anlaşma istiyor ve bekliyor'' ifadesini kullanan Ban, süreçte iki taraf için de ''al-ver'' gerekeceğini kaydetti.
Ban, konuları anlama becerisi ve olayları karşı tarafın bakış açısından görebilme yeteneğinin de önem taşıdığını ifade etti.
''Kendi toplumunuzu anlaşmanın değeri konusunda ikna etmek zorunluluğunun yanı sıra diğer toplumu da iyi niyetli olduğunuza ikna etmek zorundasınız'' ifadesine yer veren Ban, bunun bir kazan kaybet oyunu olmadığını, hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların açık bir şekilde yarar sağlayacağı bir anlaşmaya varmanın mümkün ve daha da doğrusu gerekli olduğunu kaydetti.
Uluslararası topluluğun ''Kıbrıslılar tarafından yürütülen sürece'' desteğini devam ettireceği taahhüdünü sürdürdüğünü belirten Ban, ''Gelecek aylarda bir anlaşmaya ulaşabileceğinize gerçekten inanıyorum. Temsilcim Sayın Downer ile yardım etmeye hazır ve istekli olacağız'' ifadesini kullandı.

Zaman