8'inci Türkçe Olimpiyatı başladı

Uluslar arası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8'ncisi düzenlenen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları, Dolmabahçe Sarayı'nda yapıl

Uluslar arası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8'ncisi düzenlenen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları, Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan açılış töreni ile başladı.

Sunuculuğunu ünlü oyuncu Kadir Çöpdemir'in yaptığı program; saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Geçmiş yıllarda yapılan olimpiyatlardaki görüntülerin yer aldığı sinevizyonun gösterildiği programda katılımcı ülke çocuklarında oluşan gurup katılımcılara fasıl ziyafeti sundu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2003 yılında 17 ülke ile başlayan bugün gerçektende ülkemizi gururlandıran bir tabloya ulaşıldığını söyledi. Bakan Çubukçu, "120 Ülkeden farklı okullarda yetişmiş gençlerin katıldığı bu büyük organizasyon ilk başta hayal etmediğimiz bir noktaya geldi." dedi. Türkçe'nin farklı lehçelerle konuşulan en yaygın beşinci dil olduğunu aktaran Bakan Çubukçu, Atatürk'ün Türkçe'yi bir dünya ve kültür dili yapma çalışmaları maalesef daha sonraki yıllarda kesintiye uğradığını ve bunun bambaşka coğrafyalarda ve farklı ülkelerde Türk Okulları'nın açılmasıyla son bulduğunu belirtti. Çubukçu, 'Bu okullar sayesinde dünyanın her yerinde Türkçe'yi bir dil olarak konuşan ve bu dili barış ve sevgi dili olarak yansıtan geçler yetişti. İşte bugün geldiğimiz noktada bu başaralı organizasyonda Türkçe dilini başarılı bir şekilde öğreten ve gittiğimiz her yerde bizi gururlandıran tablolarla karşılaşıyoruz.' diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam ise olimpiyatlara katılan çocukların 10 Haziran'a kadar Türkiye'de kalacaklarını ve Türkiye'nin güzelliklerini göreceklerini ifade etti. 5 Haziran'da Ankara'da final yarışmasının yapılacağını belirten Tertip Komitesi Başkanı Sağlam, gençlerin 11 ilde düzenlenecek programlara da giderek anadoluya açılacakalarını söyledi. Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü; "Bütünüyle bu organizasyonun büyük bir başarı olacağından hiç şüphemiz yok. 7 yılda 17 ülkeden 120 ülkeye çıkmışız. Onbinlece insanın Türkçe öğrenmesini sağlayan bir uluslararası organizasyon olmuş ki ortak dili Türkçe. Emeği geçenlerin hepsine tertip komitesi adına şükranlarınmı sunuyorum.'

Konuşmaların ardından öğrenciler, açılış töreni için özel olarak hazırladıkları gösterileri sundu. Öğrencilerin söylediği şarkılar katılımcıları çoştururken Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da öğrencilere eşlik etti.

Dolmabahçe Sarayı'nda gerçeklerştirilen açılış programına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, İstanbul Valisi Muammer Güler, iş ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı.