Tebrik etmeyişiyle ilgili sorulara da açık kapı bıraktı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye'nin seçim atmosferine girdiğini belirterek bu rüzgarı götüreceklerini belirtirken Başbakan Erdoğan'ın kendilerini tebrik etmeyişiyle ilgili sorulara da açık kapı bırakarak cevap verdi.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'ndeki makamında, Kanal D Ana Haber Bülteni canlı yayınına katılarak Mehmet Ali Birand'ın sorularını yanıtladı.

''Kurultayda, Güneydoğu sorununa pek derinlemesine inmediniz, dış politika da biraz yüzeysel geçti. Bunlar önümüzdeki dönemde ağırlık verilecek konular mı?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Elbette. Kurultayda halka hitap ediyorsunuz. Söylemlerinizin halka indirgenmiş söylemler olması gerekiyor. Eğer üniversitede konuşma yapmış olsaydınız farklı bir konuşma olacaktı. Tablolara girecektiniz. Yeri farklı idi. Dış politika çetrefilli bir alan, orada bir satranç ustalığıyla oyuna yaklaşılması lazım. Hamlelerin önceden görülmesi ve ona göre politikaların oluşturulması lazım.

Halkın beklentilerini, halkın günlük sorunlarına nasıl yaklaştığınızı halk görmek istiyor. Biz de arkadaşlarla konuştuk, danıştık ve böyle bir konuşmanın halk için bir söylem olabileceğini düşündük. Halkın birinci sorunu ne, işsizlik. Şimdi siz bunu nasıl çözeceğinizi dile getirmek zorundasınız. Recep Bey, bizi şöyle eleştiriyordu, 'siz seçkinci bir partisiniz, sizin söylediğiniz halk tarafından anlaşılmıyor.' Şimdi biz seçkinci olmadığımızı, halkın istediğinizi söylediğimizde rahatsızlık duymaya başladılar.''

''KAYNAĞIN NE OLDUĞUNU, NASIL KULLANILMASI GEREKTİĞİNİ BİLİYORUM''


''Sayın Başbakan en çok 'kaynak nerede kardeşim, kaynağı göster' diyor'' sözleri üzerine, Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakan benim maliyeci kimliğimi unutmuş herhalde. Kaynağın ne olduğunu nasıl kullanılması gerektiğini bilen bir insanım ama sayın Başbakan'ın böyle bir geçmişi yok. Sayın Başbakan'ın ekonomi bilmediğini de söyledim. Orada temel nokta şu; eğer Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisiyse siz benim kaynağım yoktur diyemezsiniz. Kaynağı bulursunuz yaratırsınız. Burada bütün sorun şu, öncelikleriniz nedir sizin. Eğer uçak inmeyecek hava alanı yapacaksınız bu ayrı bir olay ama halkın ihtiyacını karşılayacak okul yapacaksınız bu ayrı bir olay'' dedi.

Kılıçdaroğlu, ''Siz Deniz Baykal gibi olabilir misiniz?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Ben duygularımı kontrol eden birisiyim. Duyguları hemen böyle anında refleks olarak vermenin de doğru olmadığını biliyorum. Bana şunu öğrettiler; eğer bir yerde başınıza bir olay gelmişse sakın ola ki anında tepki vermeyin. Önce bir düşünün, üzerinden 12 saat geçsin ondan sonra tepki verebilirsin diye.

Bu siyaset hayatında da bürokraside de bizim temel ilkelerimizden biri olmak zorundadır. Çünkü o tepkiyi tam algılamak lazım, belki haklı da olabilir o tepki. O nedenle anında tepki vermenin doğru olmadığını düşünüyorum. Sayın Baykal da aslında böyle bir şey yaptı.''

''TÜRKİYE SEÇİM ATMOSFERİNE GİRDİ''

''Baykal, 'ben buradayım, ben varım, Meclise de gideceğim, kenarda kalmayacağım diyor'' şeklindeki hatırlatma üzerine Kılıçdaroğlu, ''Biz de yararlanmak istiyoruz sayın Baykal'dan referandum var, diğer konular var'' diye konuştu.

''Partiyi, seçim atmosferine sokacak mısınız, bu rüzgarı götürebilecek misiniz çünkü bazen rüzgar duruverir'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şu yorumu yaptı:

''Bence seçim atmosferine Türkiye girdi. Elbette bu rüzgarı götürmek zorundayız, çünkü Türkiye'nin çok ciddi sorunları var. Sizin bu sorunları çözmeye hazır olduğunuzu halka anlatmanız gerekiyor. Nasıl anlatacağız biz bunu, ben anlatacağım, diğer kurmaylar anlatacak, kadın kolları, gençlik kolları anlatacak, hep beraber yola çıkacağız. Halkla beraber yürümenin temel koşulu o rüzgarı yakalamaktır.''

''LİSTE, DELEGELERDEN BÜYÜK ÖLÇÜDE KABUL GÖRDÜ''

Kılıçdaroğlu, ''Listeyle ilgili rahatsızlık olduğu yönünde haberler çıktı? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine şöyle dedi:

''Rahatsızlık da olabilir eleştiri de gelebilir. Biz eleştiriyi de hoşgörüyle karşılarız. Sonuçta bu kolektif bir liste. Bu liste ortaya çıktı, sunuldu delegelere, delegelerden de büyük ölçüde kabul gördü. Zaten bir tartışma da olmadı liste açıklandıktan sonra. Bu da güzel bir şey aslında genel kabul görmesi. Aslında bütün mesele şu; geçmişe dönüp tartışmaları başlatmak, alevlemek yerine, biz geleceğe dönmek zorundayız. Önümüzde gelecekte neler yapacağız, onu görmek, tartışmak, o konuda çözümler üretmek ve halka götürmek zorundayız. Bana göre asıl yapmamız gereken bu.''

''SPOR TAKIMIM YOKTU, O ÇERÇEVEDE BİR MAĞAZAYA GİTTİK ARKADAŞLARLA...''


CHP lideri, ''Kurultayda giydiğiniz gömlek çok konuşuldu. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine şöyle konuştu:

''Arkadaşlar dediler ki, 'kravatlı çıkmak o atmosferde rahat olmayabilir. Çünkü çok sıcak, kalabalık olur. Spor çıkmakta yarar var' diye... Biz de 'olur' dedik. Benim de spor takımım yoktu, o çerçevede bir mağazaya gittik arkadaşlarla. Onlar da bir takım ayarlamışlardı. 'Şunu alalım' dediler, ben de 'olur' dedim. Sonra 'takıma gömlek bulmamız gerek' dediler. Hangisi uyar hangisi uymaz derken o gömleği aldık. Onun bir marka olduğunu ben biliyordum. Bugün gazetelerden öğrendim. Ama o gömleği bir gazeteci arkadaşım istedi. O arkadaşa armağan edeceğim. O gömlek yine bende kalmayacak, hatıra olarak istediler.''

''Siz konuşmalarınızda benim artık muhatabım Başbakan demiştiniz'' sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakan, anamuhalefet partisinin lideriyle herhalde muhatap olacaktır. Yani bizim eleştirilerimize yanıt verecektir. Biz de onun eleştirilerine yanıt vereceğiz. Benim oradaki muhataplıklıktan kastım, eğer bir yerde tartışma olacaksa, Başbakan'la da tartışırız. Bu televizyon programında da olabilir, başka bir alanda da olabilir. Uygar iki insan gibi karşılaşırız, oturur tartışırız, değerlendirmeyi kamuoyu yapar.

Bu bağlamda Sayın Başbakan'a da bir soru yönelttim kurultayda, dedim ki 'İşsizlik sigortası fonundan çok önemli bir para aldınız. Bunun için yasa çıkardınız. Bu yasanın çıkış gerekçesi Doğu ve Güneydoğu'daki yatırımların tamamlanmasıydı. Bu para nereye harcandı? Bakıyoruz Doğu'ya, Güneydoğu'ya... Bu kadar büyük bir paranın, 2 milyar 800 milyon liralık bir paranın yatırıldığı bir alan çıkarsa biz de onu göreceğiz. Bu para nerededir, ne değildir diye.''

Kılıçdaroğlu, kurultayda taktığı şapkanın Bülent Ecevit'e ait olup olmadığını bilip bilmediğinin sorulması üzerine de, ''O şapkanın kime ait olduğunu bilmiyorum bana getirip verdiler'' dedi.

''BU ÜLKEDE HİÇBİR ÇOCUK YATAĞA AÇ GİRMEYECEK''

''Meydanlarda ne mesaj vereceksiniz?'' sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Meydanlarda şu mesajı vereceğiz halka: Biz sizin yoksulluğunuzu yeneceğiz. Bu ülkede hiç bir çocuk yatağa aç girmeyecek. İkincisi işsizlik sorununa sağlıklı çözümler üreteceğiz. Sosyal devleti yeniden inşa edeceğiz. Üçüncüsü yoksulluğun siyasal sömürü alanı haline gelmesini istemiyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Dördüncüsü de kişilerin etnik kimliği ve inançlarını siyaset konusu yapmayacağız ve bu konuda da çok kararlıyız. Herkesin inancı ve etnik kimliği bizim başımızın üstündedir. Biz insanın sorunlarıyla ilgileneceğiz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kalkınması için özel çaba harcayacağız. Özel yatırım alanları mutlaka belirlenecek.''

''ORTA DOĞU'NUN HAYVANCILIK MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ TÜRKİYE'Yİ''

CHP lideri, ''Kürt sorunu sadece ekonomik mi?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Hayır ekonomik değil. Sosyal kültürel, tek boyutlu görmüyorum. İşin püf noktasının ekonomiden, insanların midesinden geçtiğini düşünüyoruz ve ağırlığı ekonomiye vereceğiz. Elbette yan unsurlar da olacak. Sosyal, kültürel sorunlar varsa onları çözmeye de amade olduğumuzu söyleyeceğiz oradaki yurttaşlarımıza.

Özel sektöre özel bir ağırlık vermek istiyoruz, o bölgede yatırım yapsın diye. Onun için kurultayda da söyledik. Eğer oraya özel sektör gidecekse, sıfır faizli kredi açacağız yatırım yapmaları için. Buna rağmen gitmezlerse devlet doğrudan gidip yatırım yapacak ve istihdam alanı yaratacak.

Et ve Balık Kurumu'nu yeniden ihya edeceğiz. Sadece o bölgenin değil, Orta Doğu'nun hayvancılık merkezi haline getireceğiz Türkiye'yi. Bu bağlamda politikalarımızı oluşturacağız.''

"SAYIN BAYKAL DOĞRUSUNU YAPTI''

Kılıçdaroğlu, ''Baykal doğrusunu mu yaptı? Siz bu olayın takipçisi olacak mısınız? '' sorularını ise şöyle yanıtladı:

''Sayın Baykal, doğrusunu yaptı. En doğrusunu yaptığını kendisi de kabul ediyor. İkinci önemli nokta, elbette bu konuyu takip edeceğiz. Eğer siyasal iktidar bu konuyu aydınlatmazsa bu komplonun bir parçası olacaktır. Siyasal iktidarın elinde istihbarat örgütleri var, güvenlik örgütleri var.

Eğer ortada bir suçlu varsa o suçluyu yakalamak iktidarın görevidir. Elbette olay savcılığa intikal etti ama savcılığın dışında istihbarat örgütlerinin devreye girmesi gerekiyor. Nedir bu? Kimler yaptı? Failler nedir? Ortada bir cinayet var. Failinin bulunması lazım. Bu olay suç değildir, böyle bir suçluluk yoktur diyorsa Sayın Başbakan çıksın söylesin o zaman. Ortada suç yok ki, biz takip edelim. Elbette biz işin takipçisi olacağız. Olayı ortaya çıkarmadığı takdirde, failleri ortaya çıkarmadığı takdirde bu iktidar bu komplonun bir parçasıdır.''

''Şu an ne kadar gerçek ne kadar değil bilemeyiz ama eski başkan, yeni başkan ve CHP el ele kol kola girmiş vaziyetteler'' sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, ''O çok güzel bir tanımlama oldu. Çünkü biz bir aileyiz. Aile içinde zaman zaman tartışmalar olabilir, ama el ele kol kola yürüyoruz. İktidara doğru yürüyeceğiz inşallah'' diye konuştu.

Kaynak: AA