Konak Belediyesi, Basmane semtini Akropolis'e benzetecek

Konak Belediyesi, İzmir'in en eski semtlerinden Basmane Altınpark'ta, Atina'nın Akropolis'ine benzer bir düzenlemeyi yaşama geçirmeye hazırlanıyor.

  Konak Belediyesi , İzmir ' in en eski semtlerinden Basmane Altınpark ' ta , Atina ' nın Akropolis ' ine benzer bir düzenlemeyi yaşama geçirmeye hazırlanıyor .

İzmir ' e can verecek proje kapsamında , Altınpark ' ta ziyaretçilerin , tarihi kalıntılar üzerinde yürüyeceği bir müze ve arkeopark yapılacak .

Hometros ve tarihi Magnezya olarak bilinen Manisa Kapısı ' nın da yer alacağı arkeoparkta İzmir Arkeoloji Müzesi ' nde bulunan ve kazılardan çıkan tarihi eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı ' nın izniyle sergilenecek . İnşa edilecek bin kişilik amfi tiyatroda da dünya çapında ünlü sanatçılar konser verecek .

Konak Belediye Başkanı Dr . Hakan Tartan , meclis üyeleri ve teknik personel , Atina ' nın ünlü Akropolis ' inde geçtiğimiz yıl hizmete sokulan arkeoparkta incelemelerde bulundu . Akropolis Müzesi yetkililerinden bilgi alan Başkan Tartan , arkeoparkın bir benzerinin de Altınpark ' ta yapılacağını söyledi . Akropolis Müzesi Arkeoparkı ' nın bir yıl gibi kısa bir sürede dünya çapındaki en önemli müzelerinden biri haline dönüştüğünü vurgulayan Tartan , şöyle konuştu :

" Akropolis Arkeoparkı ' nı , bir yıl içerisinde , iki milyondan fazla turist ziyaret ederek 30 milyon Euro ' nun üzerinde hasılat bıraktı . Maliyeti 110 milyon Euro olan Atina Akropolis alanındaki müzelerde incelemelerde bulunduk . Altınpark Arkeoparkı , incelemelerde bulunduğunuz arkeopoarkın küçük bir örneği olacak . Altınpark ' ta inşa edeceğimiz cam gezinti alanlarında , bölgeden çıkan ve İzmir Arkeoloji Müzesi ' nin neredeyse üçte birine yakın malzeme ve altyapısını sağlayan ürünler Kültür Bakanlığı ' nın izniyle sergilenecek . Bölgede sadece turistik , tarihi ve kültür buluşması değil , sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapacağız . Bin kişilik planlanan dinleti bölümünde de Efes Antik Tiyatrosu ' nda keyifle izlenen , ancak uzaklık ve teknik sorunlar nedeniyle askıya alınan önemli konserler , Theodorakis , Joan Baez gibi dünya çapında ünlü sanatçıları kentin merkezindeki bu tarihi alanda izleyiciyle buluşturacağız . İzmir ' in en önemli merkezlerinden biri olan Basmane semtinin de gelişimi anlamında önemli bir adım olacak . "

Yapılan anketlerde İzmir ' e gelen turistlerin gezilecek mekan , zaman geçirecek alan bulmakta sorun yaşadıklarının ortaya çıktığına değinen Başkan Tartan , turistlerin tarihi birçok mekana gitmek istediklerini hatırlattı . Kurvaziyer turizmiyle gelen turistlerin zaman sorunu nedeniyle bu gezileri gerçekleştiremedikleri için maddi olarak önemli kayıplar yaşandığını vurgulayan Tartan , şöyle devam etti :

" Kentimize gelen turistlerin İzmir ' de seçenek bulamadıkları için birçoğunun gemide kalmayı ya da liman çevresinde küçük bir tur atmayı tercih ettikleri ortaya çıktı . Arkeopark ve çevresinde geliştirecek iki yeni müzeyle birlikte ve Musevi kültürünün önemli unsurlarından biri olan kortejo evlerinin de bölgede restore edilerek turizme hizmet vermesiyle birlikte İzmir ciddi anlamda bir müze , arkeopark , gezi ve dinlence alanı kazanmış olacak . Sadece yabancı turistlere değil , yerli turistlerin de ilgisini çekecek bir alan haline dönüşecek . Projeleri tamamlanan arkeoparkın maliyeti 1 milyon dolar olacak . İnsanlar şehir merkezinde yürüyerek İzmir ' in 5 bin yıllık tarihini görecekler . Girişinde Homeros ' un heykeli yer alacak . Bir bölümünde de Magnezya Kapısı ' nın minyatürünü koyacağız . "