Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi Alman basınında

Almanya'nın en etkin gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'un Türkiye Temsilcisi Kai Strittmatter, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yeni Genel Başkanı K

  Almanya ' nın en etkin gazetelerinden Süddeutsche Zeitung ' un Türkiye Temsilcisi Kai Strittmatter , Cumhuriyet Halk Partisi ' nin ( CHP ) yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmasını değerlendirdi .

" Kemal Kılıçdaroğlu : Sakin muhalefet lideri " başlığı yayınlanan yorumda , " Şimdiye kadar CHP bir başkan tarafından yönetiliyordu , şimdi ise ' Kurtarıcı ' tarafından yönetilecek . Bu durum ' Kurtarıcı ' nın sıra dışı güçlerinden daha çok , partililerin çaresizliğini ortaya koyuyor . Siyasi ve entelektüel düşüşte olan eski Başkan Deniz Baykal ' un sonu seks skandalı ile taçlandı . ' Yeni ' Kemal Kılıçdaroğlu ise şimdi partiyi ve cumhuriyeti kurtarmalı . " ifadelerine yer verildi .

Kılıçdaroğlu ' nun partisine politikanın nasıl olduğunu yeniden öğretmeye çalışacağını yorumunu yapan Kai Strittmatter , şöyle devam etti : " CHP nihayet yeniden ' sosyal ' bir parti olacak . Ancak demokrasi ile önceden olduğu gibi şimdi de sorun yaşayacak gibi görünüyor . Kılıçdaroğlu selefi gibi hükümetin Anayasa ile ilgili reformlarını eleştirerek , darbe planladığı iddiasıyla tutuklanan bazı kişilere arka çıkmış , onları savunmuştu . Türkiye ' de kimileri Kılıçdaroğlu ' nun zayıf bir parti lideri olmasından ve partinin eski ekibine ait , bazı güçlü kişiler tarafından yönlendirilmesinden korkuyor . Kongrede yaptığı konuşma , bu korkuları etkisiz kılmaya yetmedi . Liberal Taraf gazetesi ertesi günkü sayısında , ' Hepsi bu kadar mıydı? ' sorusunu yönelterek , yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi . "

' Yeni devirin başlangıcı mı yani? ' diye bir soru yönelten Strittmatter , makalesinde şu ifadelere yer verdi : " Bunun için parti yeniden doğmalı . Kendini ' sosyal demokrat ' olarak niteleyen CHP , şimdiye kadar ne sosyal ne de demokrattı . Bunun yerine sistemin ve askeriyenin sözcüsü olmakla yetiniyordu . " Kılıçdaroğlu ' nun ' Kürt ' ve ' Alevi ' olduğuna dikkat çeken Strittmatter , bunun bir devrim olduğuna , ama yeni CHP liderinin konuşmasında ' Kürt ' ve ' Laik ' gibi ağzına kelimeleri ağzına almadığına dikkat çekti .

Kılıçdaroğlu ' nun geçmişi ile ilgili bilgilere yer veren gazete , SSK müdürü iken 1994 yılında ' yılın bürokratı ' seçilen ' Gandhi ' lakaplı CHP liderinin 2002 yılından bu yana ' yolsuzlukla mücadele eden ' bir politikacı olarak tanınmışlığını arttırdığını yazdı . Münih merkezli gazete , Kılıçdaroğlu ' nun diğer Türk siyasetçilerden farklılığı sakin olmasında gizlendiğini belirtti .