Hessen Başbakanı Koch'tan sürpriz istifa

Alman Hıristiyan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hessen Başbakanı Roland Koch, sürpriz bir şekilde hem başbakanlıktan hem de partideki görev

  Alman Hıristiyan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hessen Başbakanı Roland Koch , sürpriz bir şekilde hem başbakanlıktan hem de partideki görevlerinden ayrılacağını duyurdu . Parti içinde bir grup ve muhalefet tarafından ' kötü adam ' olarak anılan Koch ' un istifasının muhafazakarlar için bir darbe olduğundan yola çıkılıyor . Türk toplumu tarafından göçmen karşıtı söylemlerle seçim kampanyası yürütmesiyle bilinen Koch , Merkel ' in istifa kararını bir seneden fazla zamandır bildiğini söyledi .

Hessen Eyaleti ' nin Hıristiyan Demokrat Partili ( CDU ) Başbakanı Roland Koch sürpriz şekilde başbakanlıktan istifa edip siyasete veda edeceğini açıkladı . Wiesbaden ' de bulunan Başbakanlık merkez binasında düzenlediği basın toplantısı ile istifasını kamuoyuna duyuran Koch , " Siyaset benim için önemli ama hayatımın bütününü oluşturmuyor . Kendime ve aileme zaman ayırmak için ayrılıyorum . " dedi . Aynı zamanda CDU Genel Başkanvekili olan Koch , 12 Haziran ' da yapılacak CDU Hessen Parti Başkanlığı ' na ile Kasım ayı içinde gerçekleştirilecek olan federal parti kurultayında Genel Başkanvekilliği ' ne tekrardan aday olmayacağını söyledi . 30 Ağustos 2010 tarihinde Başbakanlık koltuğunu devredeceğini belirten CDU ' lu politikacı aynı zamanda eyalet milletvekilliğinden de ayrılacağını vurguladı . Roland Koch CDU Federal Başkan Yardımcılığı görevine de kasım ayında son verecek .

Uzun zamandır siyaseti bırakmayı düşündüğünü ama Hessen ' de siyasi istikrar oluşmasını beklediğini kaydeden Koch , aldığı kararın Hessen eyaleti ve kendisi için de doğru olduğunu ifade ederek , " Artık değişim gerekiyor . Politika böylece hep canlı kalır " dedi . Bir avukatlık bürosu açmış olduğunu da hatırlatan Koch , siyasetten çekilmesine rağmen hemen emekli olmayı düşünmediğini söyledi .

ÇİFTE VATANDAŞLIĞA KARŞI KAMPANYA DÜZENLEMİŞTİ

Koch , 1999 yılında düzenlenen Hessen Eyalet Meclisi seçimleri öncesinde çifte vatandaşlığa karşı başlattığı kampanyayla gündeme gelmiş ve seçimleri kazanmıştı . Başbakanlıktan ayrılmasıyla ilgili çok sayıda spekülasyondan haberi olduğunu kaydeden Koch , bu kararı bir seneden fazla bir süredir ailesinin ve Merkel ' in bildiğini , kafasına koyduğu işleri yaptığını dile getirdi . Kararı şimdi açıklamasına sebep olarak Koch şöyle dedi : " Kararı şimdi açıklıyorum , çünkü bunun Hessen , partim ve kendim için şimdi doğru olduğunu düşünüyorum . " Bu zamana kadarki başarılı çalışmaları arasında Frankfurt Havaalanı ' nı , yeni araştırma kurumlarını , okullara yeterli öğretmen istihdamını , suçlarla mücadelede varılan noktayı sayan Koch , Tibet halkına olan özel ilgisini dile getirmeyi de unutmadı .

KOCH ' UN GERİ ÇEKİLİŞİ BÜYÜK KAYIP

Hessen Başbakanı Koch ' un görevinden istifa etmesi CDU sıralarında üzüntüye sebep oldu . Kararı saygıyla ancak büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını söyleyen CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe , Koch ' un siyasetten ayrılmasının CDU için büyük bir kayıp anlamına geldiğini dile getirdi . Gröhe şöyle konuştu : " Koch Almanya ' da CDU ' nun en dikkate değer sesleri arasında bulunmaktadır . Büyük bir yetkinlik , net bir pusula ve siyasi dünya görüşü ile geçtiğimiz yıllarda CDU ' nun politikasını şekillendirmede rol oynamıştır . Başbakan olarak onun yönetimi altında Hessen son derece başarılı bir şekilde öne çıkmış , federal siyasette de sürekli önemli ilhamlar vermiştir . Bunun için ona minnettarız . " CDU ' nun federal bazda Koch ' un fikirlerine gelecekte de büyük değer vereceğini açıklayan Gröhe , Koch ' a şahsi ve mesleki hayatında başarılar diledi .

Başbakan Angela Merkel de , Koch ' un 31 Ağustosta görevinden ayrılacağı açıklamasından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi . Orta Doğu ülkelerini ziyaret eden Merkel Koch ' un her zaman dost bir danışman olduğunu , gelecekte de görüşlerinden faydalanacaklarını belirtti .

' KÖTÜ ADAM ' GİTTİ , MUHAFAZAKARLAR ZORDA

Almanya ' nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel ise Roland Koch ' un gidişine parti içinden ve dışından bir çok sevinen kesimlerin olacağına dikkat çekti . Hessen başbakanının birçokları için ' kötü adam ' olarak hafızalarda yaşadığını hatırlatan dergi , buna örnek olarak kara para aklama , imza kampanyası , Merkel ' in adaylığını engelleme , yabancı düşmanı siyaset gibi belli başlı olayları saydı . Merkel ' in Koch ' un istifası ile rahat nefes alacağından yola çıkan dergi , bununla birlite Merkel ' in ' kahraman ' olarak kalmak için yeni bir ' kötü adam ' a ihtiyaç duyacağını kaydetti . Partinin muhafazakar ruhunu en iyi temsil edenler arasında sayılan Koch ' un yerine ise aynı ‚kötü adamlar ' ekolünden Volker Bouffier ' in gelmesi bekleniyor .