Fazla mesaiye dikkat

İngiliz bilim adamlarının 25 yıldır sürdürdükleri çalışma, iki saati aşan fazla mesainin, kalp damar hastalıkları bakımından ciddi bir risk artışına neden olduğunu ortaya koydu.

Fazla mesaiye dikkat
  İngiltere ' de 10 binden fazla ç ; alışanın 25 yıl izlendiği ' ' Whitehall II ' ' adlı araştırmanın sonuç ; ları , ' ' Avrupa Kalp Dergisi ' ' nin ( European Heart Journal ) 12 Mayıs 2010 tarihli sayısında yayımlandı .

Araştırma , 7 saat olarak kabul edilen normal mesainin ü ; zerinde ç ; alışanların , normal ç ; alışanlara oranla kalp krizine bağlı ö ; lü ; m , ö ; lü ; mcü ; l olmayan kalp krizi ve anjiyo gibi kalp risklerini yü ; zde 60 oranında artırdıklarını ortaya koyuyor .

Araştırma ekibinden Londra Ü ; niversitesi ö ; ğretim gö ; revlisi Dr . Manianna Virtanen , kilo , kolesterol ya da sigara kullanımı gibi kalp hastalıklarını tetikleyen faktö ; rlerin de gö ; z ö ; nü ; nde bulundurulduğu ve katılımcılar iç ; in koşulların eşitlendiği araştırmada , diğer faktö ; rlerden bağımsız olarak fazla ç ; alışmanın etkilerinin yü ; zde 60 gibi yü ; ksek bir oran olmasının dikkat ç ; ekici olduğunu kaydetti .

Fazla mesai ile koroner kalp hastalıkları arasındaki bağlantıya işaret edecek ç ; alışmaların sayısının artması gerektiğine işaret eden Virtanen , ayrıca , fazla ç ; alışma ile tip 2 diyabet ve depresyon arasındaki olası bağların da araştırılması gereken konular arasında yer aldığını belirtti .

Londra merkezli 20 farklı iş yerinde ç ; alışan 10 bin 308 kişinin izlendiği araştırmaya gö ; re , bir ya da iki saat fazla ç ; alışma , kalp hastalıkları yö ; nü ; nden risk oluşturmazken , 3 saat ve ü ; zerindeki fazla mesai ' ' kalbi yoruyor ' ' .

Araştırmayı yü ; rü ; ten ekip , fazla ç ; alışma ile kalp sorunları arasındaki bağlantının olası nedenlerinin başında , fazla ç ; alışmanın kişiyi ' ' Tip A Davranış Biç ; imi ' ' olarak tanımlanan davranışa sü ; rü ; klemesini gö ; steriyorlar . Tip A davranış biç ; imi ' ' gergin , sinirli , hassas , zaman endişesi yaşayan ' ' kişileri tanımlamak iç ; in kullanılıyor .

Uzmanlar , uykuya yeterince zaman ayıramamak , yatağa girmeden ö ; nce gü ; nü ; n stresinden arınacak vakit bulamamak ve iş stresine bağlı gizli tansiyonun da etkili olabileceğini belirtiyor . Bu tü ; r tansiyon , rutin kontrollerde kendini gö ; stermediği iç ; in ' ' gizli ' ' olarak adlandırılıyor .

SPORUN Ö ; NEMİ

Araştırmanın sonuç ; larını değerlendiren Atatü ; rk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı , Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr . Tayfun Gö ; kdoğan , gü ; nü ; mü ; z koşullarında ö ; zellikle hareketsizlik ve stresin birç ; ok hastalığın nedeni olarak hekimlerin karşısına ç ; ıktığını sö ; yledi .

Fiziki koşulları uygun bir ortamda ç ; alışan ve işini severek yapan , ç ; alışmaktan keyif alan kişiler iç ; in uzun sü ; re ç ; alışmanın herhangi bir sağlık sorununa yol aç ; mayacağını ifade eden Gö ; kdoğan , şunları kaydetti :

' ' Ç ; alışma ortamının dü ; zgü ; n olması , yö ; neticilerin uygun bir ortam sağlaması araştırmada belirtilen hususların ö ; nü ; ne geç ; ebilir , ancak masa başında hareketsiz olmak hastalıkları tetikliyor , tü ; m hastalıkların temelinde hareketsizlik yatıyor . Uzun mesailerin ardından hiç ; değilse 3 gü ; nde 1 kez , 1 saat olsun kendimize zaman ayırıp spor yapmamız , hareket etmemiz lazım . Atomlarımız bile sü ; rekli hareket halinde . İş yerlerinde sorumluluk alan kişiler iç ; in bu sorumluluğun getirdiği stresler var , işin doğasında da stres olabilir , bunlar da ç ; ok etkili . Gü ; nü ; mü ; z koşullarında stresten uzak durmak zor . Tü ; m bu stresin bize hastalık olarak dö ; ndü ; ğü ; nü ; de unutmamak lazım . ' '

Gö ; kdoğan , ö ; zellikle masa başında saatlerce ç ; alışanların , saat başı kalkıp birkaç ; dakika yü ; rü ; melerini ve asansö ; r kullanmamalarını ö ; nererek ' ' Kaliteli bir yaşam , iyi bir yaşlılık iç ; in hareketi artırmak zorundayız ' ' diye konuştu .