Etkili yağmurlar buğday üreticisini korkuttu

Antalya'nın Manavgat ilçesi köylerinde buğday hasadı başladı. Manavgat'ta bir hafta önce yağan etkili yağışlar, hasat öncesi buğday ve arpa çiftçisini

  Antalya ' nın Manavgat ilçesi köylerinde buğday hasadı başladı . Manavgat ' ta bir hafta önce yağan etkili yağışlar , hasat öncesi buğday ve arpa çiftçisini tedirgin etti . Çiftçiler , sağanak yağışın başak içindeki buğday tanelerini küflendirmesinden korkuyor . Manavgat ' ın Karabük köyünde 20 dönümlük tarım arazisinde organik tarımla buğday yetirdiğini belirten çiftçi İsmail Daban , bir hafta içinde 2 defa kuvvetli yağan yağışın ürünün küflendirmesi ve renk attırmasından korktuklarını ifade etti . Organik tarım yaptıkları için ürün yetiştirmede hiç bir fenni gübre kullanmadıklarını belirten İsmail Daban , geçen yıl 7 ton ürün elde ettiklerini kaydetti . Daban , " Son yağışlar buğday çiftçisini korkuttu . Organik buğday ürettiğimiz için ekiminin de biçimine kadar fenni gübre kullanmıyoruz . Hasat sonrası başağından ayırdığımız buğdayları özel hazırladığımız 10 kilogramlık keselere koyuyoruz . Yağmur sonrası buğdayda porlanma ve renk atması olmaması için Allah ' a dua ediyoruz . " diye konuştu .

Daban , organik tarımla buğday yetiştirdiğimiz için ürün pazarlamada sıkıntı çekmediklerini dile getirdi . Geçen yıl 40 dönüm tarlasından 13 ton buğday ve arpa mahsulü aldığını belirten çiftçi İbrahim Yılmaz , bu ise 15 ton civarında beklediğini kaydetti . Yılmaz , son yağan yağmurun mahsule zarar vermesinden korktuklarını belirtti .

Öte yandan Antalya Ziraat Odası ( AZO ) Antalya bölgesinde biçer döver ücetlerini belirledi . Yayladan dekar başı biçer döver ücreti 7 ' den 8 , 5 liraya , sahilde ise 8 ' den 9 , 5 liraya yükseldi . Manavgat Tarım İlçe Müdürlüğü verilerine göre Manavgat ' ta 2009 yılında 156 bin dekar alanda 80 bin ton buğday üretildiğini belirtildi .