CHP'de Baykal'ın izi bile kalmadı

Tarihi CHP Kurultayı'nın ikinci gününde parti yönetimi sil baştan yenilendi. Genel Sekreter Önder Sav'ın damga vurduğu Parti Meclisi'nde Baykal'ın izleri silindi. Baykal döneminin isimleri Özyürek, Ateş, Öymen ve Selvi liste dışı kaldı. Küskünlerin yer bulduğu listede eski bakanlardan Matkap, İnönü'nün torunu Toker, eski müftü Özkes yerini ald



Tarihi CHP Kurultayı'nın ikinci gününde parti yönetimi sil baştan yenilendi. Genel Sekreter Önder Sav'ın damga vurduğu Parti Meclisi'nde Baykal'ın izleri silindi. Baykal döneminin isimleri Özyürek, Ateş, Öymen ve Selvi liste dışı kaldı. Küskünlerin yer bulduğu listede eski bakanlardan Matkap, İnönü'nün torunu Toker, eski müftü Özkes yerini aldı



Kemal Kılıçdaroğlu'nun bin 189 oyla Genel Başkanlık koltuğuna oturduğu CHP'de ikinci gün tam anlamıyla liste savaşı yaşandı.  80 kişilik Parti Meclisi (PM) listesine Önder Sav damga vururken, yeni yönetim 'Adeta Baykalsız koalisyona' dönüştü.
Kılıçdaroğlu genel başkan seçildikten sonra evine giderken, kurmayları arasında da 'güç gösterisi' manevraları yaşandı. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in, 'Artık Birgen Keleşli, Ali Topuzlu, Oya Araslı'yı listede istemiyoruz. Bu isimler yeni dönemi karşılayamaz. Bunlar olursa ben olmam' resti, Önder Sav'dan gece 00.30'daki il başkanları toplantısı ile karşılık buldu. Sav il başkanlarına, 'Bunun arkasında aslında bir kuşatma operasyonu var. Oyuna gelmeyelim' mesajı verdi.


BAYKAL OPERASYONU MU?
Kulislerde aynı saatlerle Tekin'in eski Genel Başkan Deniz Baykal'la dirsek temasına geçtiği ve 'Alternatif blok liste' çıkarmak için acil durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Sav ekibi  'Baykal'ın kuşatma operasyonu' nitelendirmesi yaptı. Tekin, dün sabah Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra 'Tek liste var' diyerek geri adım attı. Tekin  PM listesinde yer aldı.

LİSTEDE DÖRT 'YILDIZ'
Kılıçdaroğlu'nun listesinde  akrabalık bağı bulunmayan ancak aynı soy ismi taşıyan Prof. Dr. Sacit Yıldız, AKŞAM Gazetesi Yazarı İrfan Hüseyin Yıldız, bir dönem Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a da danışmanlık Nuray Yıldız ve Azmi Yıldız yer aldı. Listede Gazeteci Mehmet Faraç, Enver Aysever de dikkat çeken isimlerdi.


ESKİLERDEN SADECE DÖRT İSİM
Yeni listede eski MYK'dan Genel Sekreter Sekreter Önder Sav'la birlikte sadece dört isim yer aldı: Mehmet Ali Özpolat ve MYK Üyeleri Faik Öztrak ile Mesut Değer. Baykal'lı dönemin flaş dörtlüsü olarak dikkat çeken Yılmaz Ateş, Mustafa Özyürek, Onur Öymen ve Cevdet Selvi liste dışı kaldılar.

DÖRT DE LİDER ADAYI VAR
Kılıçdaroğlu'nun listesinde geçmiş dönemlerde Genel Başkanlığa soyunan ancak yeterli desteği elde edemeyen Prof. Dr. Hurşit Güneş, 2007 seçimlerinden sonra yola çıkan ancak yeterli imzayı bulamayan Prof. Dr. Haluk Koç , delegeden sadece 15 imza alabilen Umut Oran ve ismi sürekli CHP liderliği için dillendirilen Prof. Dr. Süheyl Batum CHP yönetiminde görev üstlenecek.


İNCE, TOPUZ, KARAYALÇIN LİSTE DIŞI
Yeni dönemde etkin bir görev üstlenmeleri beklenen Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Baykal'ın dönmemesini ilk seslendiren Ali Topuz ve SHP'den gelerek parti içinde 'sessiz bir konumda bekleyen' Murat Karayalçın liste dışı kalan isimler olarak dikkat çekti. Buna karşın eski bakanlardan Nihat Matkap, İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan Toker, Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Şahin Mengü, Tekin Bingöl ve Anayasa Profesörü Oya Araslı listeye taşındı.
Deniz Baykal kurultayı  televizyondan takip etti. Baykal'ı evinde ziyaret eden CHP Antalya İl Başkanı Özer Ahmet Ülken 'Partimizin yükselen trendinin Sayın Kılıçdaroğlu ile daha da yükseleceği konusunda iyimserler' dedi.

YAN ÇİZMEK OLMAZ
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığa seçilmesiyle CHP'de yaşanan değişimin, diğer siyasi partilere etkisini, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve eski CHP lideri Altan Öymen değerlendirdi.
Bir televizyon programında konuşan Karayalçın, Kılıçdaroğlu'nun kurultaydaki vaatlerini yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Karayalçın, şunları söyledi: 'CHP'deki değişim öteki partileri de etkiler. Ama genel olarak değiştiremez tabi ki. Bütünsel değişime ihtiyaç var. Bakın değiştirmesi için bakın üçayak söylüyorum; '82 Anayasası', 'Siyasi Partiler Yasası' ve 'Seçim Yasası', bu üçünde değişiklik olabilmeli ki değişim gerçekleşsin. Yeni bir tasarıma ihtiyaç var. CHP, Türk siyasetinde değişiklik gerektiğini dün yeni genel başkan dile getirdi. Tüzük değişikliği diyor. Yüzde 10 barajı kaldırılacak diyor.'

Karayalçın, Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: 'Sayın Kılıçdaroğlu çok ilginç bir ifade kullandı. Seçimlerde alınan oyun Meclis dağılımına yansıması arasında fark var. Yani seçimde yüzde 30 alıyorsunuz. Meclis sandalyelerinin yüzde 60'ını alıyorsunuz. Kemal Bey dün bunun için 'yetki gaspı', 'milli iradenin gaspı' ifadesini kullandı. Hindistan'daki Kongre Partisi'ne atıfta bulunan Karayalçın, 'Şu anda Hindistan mucizesi gerçekleştirmektedirler' dedi.

A.Rezzak ORAL / ANKARA

 


Akşam