Beldeler İlçe Belediyeler Bünyesine Katılıyor

Muğla'nın turistik ilçelerinden Bodrum ve Marmaris'teki belde belediyelerin ilçe merkezine yakın olanları İlçe belediyesine bağlanacak

Beldeler İlçe Belediyeler Bünyesine Katılıyor
  Muğla ' nın turistik ilçelerinden Bodrum ve Marmaris ' teki belde belediyelerin ilçe merkezine yakın olanları İlçe belediyesine bağlanacak . İl yerel seçime kadar gerekli prosedürler hazırlanırken , Muğla ' da Bodrum ve Marmaris ' ten sonra Fethiye ve Milas ilçelerinde de aynı düzenleme yapılacak .
Marmaris ve Bodrum ' da , belediyelerin birbiri ile iç içe olmaları sonucu belediyecilik hizmetlerinin önemli ölçüde aksamasından , kıt kaynakların yerinde ve doğru değerlendirilememesi yanında imar kargaşasından yakınıldığını belirten Muğla Valisi Dr . Ahmet Altıparmak , " Bu konu kamuoyunda çok tartışıldı . Sorunun çözümü birbirine yakın beldelerin ilçe yönetimi ile bütünleşmesinden geçiyor . Ancak çözüm noktasında sıkıntılar vardı . Küçük beldelerin birleştirilebilmesi için yasa gerekiyordu . Bu anlamda 5393 sayılı Belediye Yasası , 1580 sayılı eski yasaya göre oldukça önemli değişiklikleri gündeme getirdi . Yeni yasada yapılan değişiklikle küçük belediyelerin kapatılması ve birleştirilmesine yönelik düzenlemeler getirildi . Yani Bodrum ve Marmaris ' teki sorunun çözümü için yeni bir yasaya gerek kalmadı " dedi .
5393 sayılı Belediye Yasasının 11 . Maddesi ' nde özetle , " İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerin sınırları çevresindeki 5 km ' lik alan içinde bulunan köy ve küçük belediyelerin tüzel kişiliklerinin ' genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda , Danıştay ' ın görüşü alınarak , İçişleri Bakanlığı ' nın teklifi üzerine müşterek kararname ile ' kaldırılması " denildiğine işaret eden Vali Altıparmak , " Bu yasal dayanaktan yola çıkarak Marmaris ve Bodrum ' daki belediye başkanları ile görüştük . Birleşmeye karşı olan yok . Gerekli dosyayı hazırladık . Bu günlerde İçişleri Bakanlığı ' na sunulacak . Bakanlık , Danıştay ile görüşerek Muğla Valiliği ' nin teklifini kararnameye dönüştürecek . Kararnamenin resmi gazetede yayınlanması ile birlikte söz konusu beldelerdeki belediye yönetimleri son bulacak . Personel , ekipman ve taşınmazları ilçe belediyesine devredilecek . Benzer çalışma Fethiye için de yapılıyor . Milas ' ta da Milas ile Beçin ' in birleşmesi söz konusu " dedi .
YASA NE DİYOR?
Yeni 5393 sayılı Belediye Yasası ' nın 11 . Maddesine göre ; il ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerin sınırları çevresindeki 5 km ' lik alan içinde bulunan köy ve küçük belediyelerin tüzel kişiliklerinin " genel imar düzeni veya temel altyapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda , Danıştay ' ın görüşü alınarak , İçişleri Bakanlığı ' nın teklifi üzerine müşterek kararname ile " kaldırılması düzenleniyor . Yapılan düzenlemede , tüzel kişiliği kaldırılan köy ya da belediyenin ve bu yerleşmelerde yaşayanların görüşlerinin alınması öngörülmüyor .
UYGULANAN YERLER
Yeni yasal düzenlemeye dayanılarak , İçişleri Bakanlığı tarafından teklif edilen , Danıştay tarafından uygun görülen ve İçişleri Bakanı , Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve müşterek kararname olarak resmi gazetede yayımlanan kararlardan ilk ikisi 19 Haziran 2006 tarihli .
Bu kararlara göre ilk olarak ; " Kırıkkale ili merkez ilçeye bağlı Hacılar , Ahılı , Çullu , Aşağımahmutlar ve Hasandede belediyelerinin tüzel kişiliklerinin feshedilerek Kırıkkale Belediyesi sınırları içine katılması " düzenlenirken , diğer yandan " Kütahya ili merkez ilçeye bağlı Ağaçköy , Çalca , Yeni Bosna , Siner , Alayunt , İkiyüzük , Zığra , Perli , Kırkıllı , İnköy , Parmakören , Bölcek , Dumlupınar , Kirazpınar , Güveçci , Okçu , Sofu , Aydoğdu ve Kumarı köylerinin tüzel kişiliklerinin feshedilerek Kütahya Belediyesi sınırları içine katılması " düzenleniyor . 4 Temmuz 2006 tarihinde yapılan benzer bir düzenleme ile de " Balıkesir ili Sındırgı ilçesine bağlı Kocakonak köyünün tüzel kişiliğinin kaldırılarak Sındırgı Belediyesi sınırları içine katılması " öngörülüyor .
Bu arada , Denizli ili merkez ilçeye bağlı Akkale , Bereketli , Gümüşler , Kayhan , Kınıklı , Servergazi , Hallaçlar , Üçler , Korucuk , Bağbaşı , Başkarcı , Gökpınar ve Göveçlik belediyeleri ile Bozburun , Eskihisar , Goncalı , Hisar , Kadılar , Karakurt , Saruhan , Şirinköy , Güzelköy ( Yiğenağa ) ve Karakova köylerinin tüzel kişiliklerinin feshedilerek Denizli Belediyesi sınırları içine katılması " düzenleniyor . Denizli ' de 13 belediye ve 10 köy kapatılarak ilk yerel seçimlerde Denizli Belediyesi ' ne katılıyor . Kapatılan belediyelerin başkanlarından biri CHP ' li , ikisi MHP ' li , biri DYP ' li , biri ANAP ' lı , biri bağımsız , yedisi ise AK Parti ' li . Önümüzdeki günlerde , bu madde uyarınca yapılacak pek çok yeni sınır genişletmesi ve belediye kapatma kararının müşterek kararnameye dönüşmesi bekleniyor .
Öte yandan , yerel yönetim çevrelerinde haklı gerekçelere dayanarak yapılan düzenlemelerin yanı sıra , bazı kentlerde farklı gerekçelerle , yerel politik çekişmeler , kentsel toprak rantı hevesleri ve yeni gelir kaynakları düşleriyle bu yetkinin kullanılmak istenmesinin de olasılık olduğu öne sürülüyor . O nedenle , her alınan kararın özellikle Danıştay tarafından iyi incelenmesi , yasada var olan tanımlamaya uygun teknik ve bilimsel dayanaklarının iyi araştırılması gerektiği ifade ediliyor .