Mısır'da Nil Suları İçin Yoğun Diplomasi

Nil havzası Afrika ülkelerinin Nil suları konusundaki tek taraflı girişimi üzerine Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, uluslar arası diplomatik girişim başlattı.

Geçen hafta İtalya'yı ziyaret eden Mübarek, Berluskoni ile Nil üzerinde Etiyopya'da yapılması planlanan baraj projelerini masaya yatırdı. Resmi bir ziyaret için Mısır'a gelen Kenya Başbakanı Rayla Udinga, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinin ardından, ülkesinin ve Nil havzasında yer alan ülkelerin Mısır'ın Nil sularındaki hissesi konusunda duyarlı olduğunu belirterek, Mısır'ın Nil sularındaki payına dokunulmayacağını söyledi. Mübarek ise, Mısır ile Nil havzası ülkelerinin Nil suları
konusunda ittifak ettikleri konuların, anlaşmazlığa düştükleri noktalardan çok daha fazla olduğununu dile getirerek, Nil havzası ülkelerinin yandımlaşma isteğini olumlu karşıladığını ifade etti.
Dün Kongo Cumhurbaşkanı ile de bir araya gelen Mübarek, Kenya Cumhurbaşkanıyla da yine aynı konuyu ele almak için görüştü. Nil havzasında yer alan Afrika ülkeleri, 1929 ve 1959 yıllarında imzalanan anlaşmalar gereği, Mısır'a verilen Nil sularının oranını azaltmak istiyor.
Su ihtiyacının yüzde 95'ini Nil Nehri sularından sağlayan Mısır için Nil hayat kaynağı olarak kabul ediliyor. Mısır yönetimi Nil konusunda son derece hassas davranarak, her fırsattı Nil sularının kendileri için stratejik önem arzettiğini ve kırmızı çizgileri olduğunu vurguluyor.