Uranyum takasını telefonda görüştüler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın uranyum takası anlaşmasıyla ilgili gelişmeleri, telefon görüşmesinde ele aldıkları bildirildi.

Uranyum takasını telefonda görüştüler
  İran ' ın resmi haber ajansı IRNA ' nın bildirdiğine gö ; re , gö ; rü ; şmede Ahmedinejad , anlaşmayı siyasi ve uluslararası arenada yeni bir dö ; nemin başlangıcı ve uzlaşma iç ; in ileri atılmış gü ; ç ; lü ; bir adım olarak değerlendirdi .

Tü ; rkiye ve Brezilya ' nın rolü ; nü ; ' ' tayin edici ' ' olarak nitelendiren Ahmedinejad , dü ; nya meselelerinde adilane ve yapıcı işbirliği iç ; in dost ve kardeş ü ; lkelerle birlikte ç ; alışılacağını sö ; yledi .

Ahmedinejad , bü ; tü ; n ü ; lkelerin barışç ; ıl amaç ; lı nü ; kleer enerjiden yararlanması ve hiç ; bir ü ; lkenin nü ; kleer silahlara sahip olmaması konusunda uluslararası uzlaşmaya varılması temennisini Başbakan Erdoğan ile paylaştı .

Başbakan Erdoğan ise uranyum takası anlaşmasına ilişkin bazı ü ; lkelerin liderleriyle yaptığı gö ; rü ; şmeler hakkında bilgi verdi .

Anlaşmayla ilgili dü ; nya liderleriyle gö ; rü ; şmelerin ve mü ; zakerelerin sü ; receğini belirten Erdoğan , bu konuda İran tarafıyla da temas halinde olunacağını ifade etti .

Başbakan Erdoğan , uranyum takası anlaşmasının uluslararası kamuoyu tarafından ö ; nemli bir fırsat olarak kabul gö ; rmesi iç ; in Tü ; rkiye ' nin ç ; abalarının sü ; receğini Ahmedinejad ' a iletti .

Viyana Grubu ( ABD , Rusya , Fransa ve UAEK ) ile uranyum takasını ö ; ngö ; ren anlaşma 17 Mayısta Tahran ' da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad , Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ' nın da katıldığı tö ; rende imzalanmıştı .

AA