Tutumu kaygı verici

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Tahran'daki anlaşmanın cesaret verici olduğunu söyledi. Ancak Ban, İran'ın uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye devam edeceğini açıklamasından ötürü kaygılı

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun , Tahran ' daki anlaşmanın cesaret verici olduğunu söyledi . Ancak Ban , İran ' ın uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye devam edeceğini açıklamasından ötürü kaygılı


' BM İstanbul Somali Konferansı ' için İstanbul ' da bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun , Türkiye ' nin İran ' ın nükleer programına yönelik meselenin çözümü yönünde harcadığı diplomatik çabaları takdir ettiğini belirtti . Boğaziçi Üniversitesi ' nde verdiği konferansın ardından Conrad Otel ' de gazeteciler ve köşe yazarları ile görüşen BM Genel Sekreteri , nükleer takas anlaşmasının ' cesaret veren önemli bir girişim olduğunu ' vurguladı . Ancak , İran yönetiminin anlaşmaya rağmen uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye devam edeceği yönündeki açıklamasının kendisini kaygılandırdığını belirtti . Ban Ki-mun bu açıklamayla , İran ' a yönelik yeni yaptırım paketini savunan ve Rusya ile Çin ' i de bu konuda ikna ettiğini belirten ABD ile aynı dili kullandı . Genel Sekreter Ban Ki-mun , Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ' nun ( UAEK ) da konuyla ilgili kurumsal değerlendirmesini yapacağını kaydederek , Türkiye ve BM ' nin diyalog ve barış için birlikte çalışmaya devam etmesinin önemli olduğunu söyledi . Kıbrıs ' ta 35 yıllık bölünmüşlüğün ortadan kaldırılmasında , Türkiye ' nin önemli bir rol oynayabileceğini belirten Ban , ' Müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildi . Siyasi irade sergilenirse çözüm bulunabilir . Bu noktada yaratıcı , pratik ve esnek fikirlere ihtiyaç var ' dedi . Ban , Kıbrıs ' ın geleceği için BM ' nin gerektiği her zaman destek vermeye devam edeceğini vurguladı . Türk hükümetinin çözümü desteklediğini söyleyen Genel Sekreter , seçim sonrasında KKTC ' nin yeni lideri Derviş Eroğlu ile görüştüğünü ifade etti . Ban Ki-mun , iki tarafın liderlerinin 26 Mayıs ' ta yeniden görüşmeye başlayacaklarını kaydetti .


ABLUKA KABUL EDİLEMEZ
Türkiye ' nin bölgede ve dünyada çok önemli ve olumlu bir etkisi olduğunu belirten Ban , Türkiye ' nin barış girişimlerini övgüyle karşıladığını söyledi . Genel Sekreter , Türkiye ' nin BM ' nin Barış Gücü ' ne verdiği desteğin ve bu konudaki liderliğinin de önemine değindi . İsrail ' in Dökme Kurşun Operasyonu sonrasında yerle bir olan Gazze ' ye yönelik BM yardımları konusunda da açıklama yapan BM Genel Sekreteri , BM eliyle insani yardım ve alt yapı çalışmalarının sürdüğünü ifade etti . Gazze halkının acı çektiğini vurgulayan Ban Ki-mun , İsrail ' in Gazze ' ye yönelik kuşatmasının kabul edilemez olduğunu belirtti .

Erdoğan ' dan 26 ülke liderine İran mektubu
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan , 26 ülke liderine mektup göndererek Tahran ' daki anlaşmaya dair bilgi verdi . Diplomasinin en etkili yol olduğunu vurgulayan Erdoğan , Türkiye ' nin aklıselim ve hukuku savunan politikalarını sürdüreceğini belirtti . Mektup gönderilen ülkeler : Almanya , Avusturya , Azerbaycan , BAE , Bahreyn , Bosna , Bulgaristan , Çin , Fransa , Gabon , Gürcistan , Irak , İngiltere , Nijerya , Japonya , Katar , Kuveyt , Libya , Lübnan , Meksika , Oman , Suudi Arabistan , Suriye , Rusya , Uganda ve Yunanistan .

Davutoğlu ' nun liman önerisini Rumlar reddetti
Kıbrıs Rum yönetimi , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' nun önceki gün yaptığı , KKTC ' nin 3 limanının açılmasına karşılık , Türkiye ' nin Tüm limanların Rumlara açılması önerisinin ' kabul edilmesinin söz konusu olmadığını ' ' açıkladı . Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu , öneriyi , ' Türkiye ' nin yükümlülüklerini ihlal ' ' olarak niteledi .

Kader BALIKÇI


Akşam