Siyasetteki Brütüs vakaları

CHP'de Deniz Baykal'ın istifasının ardından değişen parti içi dengeler Kılıçdaroğlu'nun başkan seçilmesiyle kendini göstermeye başladı.

  Zaman Gazetesi ' nden Abdullah Yavuz Altun Tü ; rk siyasetindeki Brü ; tü ; s vakalarını derledi . İşte Altun ' un araştırması :

Son zamanlarda en ç ; ok konuşulan konuların başında şü ; phesiz Cumhuriyet Halk Partisi ' nde ( CHP ) yaşananlar geliyor . Ö ; nceki hafta Genel Başkan Deniz Baykal ' a ait olduğu ö ; ne sü ; rü ; len gö ; rü ; ntü ; ler internette yayınlandı ve hemen ertesinde ' Kimse aday olmasın . ' dendiği halde , son zamanlarda partide yıldızı parlayan Kemal Kılıç ; daroğlu aday oldu . Baykal ' ın A Takımı ' na rağmen aday olduğunu dü ; şü ; nenlere en bü ; yü ; k darbeyi ise Baykal ' ın 50 yıllık yol arkadaşı Ö ; nder Sav vurdu . Siyasette ' Brü ; tü ; s ' benzetmesine sebep olan bu gelişme , delegelerin ç ; oğunu elinde tuttuğu sö ; ylenen Sav ' ın desteklediği Kılıç ; daroğlu ' na genel başkanlık kapısını aç ; tı . Ü ; nlü ; Roma imparatoru Sezar ' a suikast yapanlar arasında yer alan manevi evladı Brü ; tü ; s ' e Sezar ' ın , ' Sen de mi Brü ; tü ; s? ' demesiyle ortaya ç ; ıkan bu siyasi sö ; ylem , Tü ; rkiye ' de de yeni değil . İşte yakın tarihimizdeki ' Brü ; tü ; s ' vakaları . . .

DYP ' deki iki ' Brü ; tü ; s ' vakası

Tansu Ç ; iller , DYP ' nin lideri olan Sü ; leyman Demirel ' in de seç ; imlerdeki en bü ; yü ; k kozlarından birisiydi . 1993 yılında Turgut Ö ; zal ' ın vefatı ve Sü ; leyman Demirel ' in cumhurbaşkanı olmasıyla , DYP ' ye Demirel ' in eliyle getirilen Ç ; iller genel başkan koltuğuna oturdu . Bu gelişmeyi Demirel ' in desteklemediği konuşuldu kulislerde . DYP tarihindeki ikinci Brü ; tü ; s benzetmesiyse , Ç ; iller dö ; neminde iç ; işleri bakanı olan Meral Akşener ' e yapıldı . Ç ; illerler ' in gazetesi olarak bilinen Ö ; ncü ; Gazetesi , Akşener ' in 1999 seç ; imlerinden sonra DYP ' den ayrılmasından sonra Akşener ' e yü ; klenmeye başladı . Bir zamanlar Ç ; iller ' in manevi kızı olarak gö ; rü ; len ve bakanlığa kadar yü ; kseltilen Akşener , seç ; imden sonra partiden de Ç ; iller ' den de ayrılmıştı .

ANAP ' ın ç ; izgisini değiştiren isim : Mesut Yılmaz

12 Eylü ; l ' den ü ; ç ; yıl sonra yeniden seç ; imler yapılacaktı . Turgut Ö ; zal , Anavatan Partisi ' ni ( ANAP ) kurmaya karar verdi . Mesut Yılmaz da , kurucu ü ; yelerden oldu . Ö ; zal ' ın gö ; zbebeği olarak ü ; nlenen Yılmaz , Ö ; zal hü ; kü ; metlerinde bakanlık koltuğuna oturmuştu . ' Koalisyon partisi ' denilen ANAP ' ta iç ; kavgalar başladığında , ö ; nce Bedrettin Dalan ' la Ö ; zal karşı karşıya geldi . 1986 yılındaki bu iç ; ç ; ekişmede Yılmaz , Dalan ' ın yanında yer alsa da , Ö ; zal ' a doğrudan karşı ç ; ıkmadı . Ö ; zal ' ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte parti iç ; i hareketlilik arttı ve 1991 yılındaki kongrede Yıldırım Aktuna ' yı deviren Mesut Yılmaz partiyi Ö ; zal ' dan uzaklaştırmakla suç ; lanacaktı . . .

Milli Şef ' i koltuğundan eden Karaoğlan

1965 yılında CHP ' nin başındaki isim olan Milli Şef İsmet İnö ; nü ; , parti politikaları iç ; in ' ortanın solu ' yakıştırmasını yapmıştı . CHP ' nin sol parti olarak macerası bu tarihten başlasa da , sosyal demokrat kimliği ile ö ; ne ç ; ıkacak bir siyasi lider iç ; in 7 yıl beklenecekti . İsmet İnö ; nü ; ' nü ; n tavsiyesiyle İngiltere ' den gelerek partide aktif siyasete atılan Bü ; lent Ecevit ismi de o gü ; nlerde parlamıştı . 1971 ' deki askerî ; muhtıradan sonra İnö ; nü ; kabinesinde ç ; alışma bakanı da olan Ecevit , 5 Mayıs 1972 ' deki beşinci olağanü ; stü ; CHP kongresinde İnö ; nü ; ' nü ; n rakibi oldu . 14 Mayıs gü ; nü ; nü ; n gazetelerinde ise , ' İnö ; nü ; ' yü ; deviren adam ' olarak ismi yer bulacaktı . O tarih , aynı zamanda Karaoğlan efsanesinin de başlangıcıydı .

Karaoğlan ' ı da ' Brü ; tü ; s ' bitirdi

CHP ' den ayrılıp kendi partisini kuran Bü ; lent Ecevit ' in 1999 seç ; imlerine girerken en yakınındaki isim deneyimli siyasetç ; i Hü ; samettin Ö ; zkan ' dı . Bü ; lent ve Rahşan Ecevit ç ; iftinin adeta ' manevi oğlu ' olan Ö ; zkan , 2001 yılındaki ekonomik krizden sonra sallantıya giren Demokratik Sol Parti ( DSP ) iktidarında , gemiyi ilk terk edenlerden birisiydi . Krizden ç ; ıkışın reç ; etesi olarak ABD ' den getirilen Kemal Derviş ve İsmail Cem ' le birlikte Yeni Tü ; rkiye Partisi ' ni ( YTP ) kuran Hü ; samettin Ö ; zkan , 2002 seç ; imlerinde parti varlık gö ; steremeyince siyaset sahnesinden ç ; ekildi . Aynı seç ; imde Ecevit ' in DSP ' si de tarihindeki en dü ; şü ; k oyu alarak siyasetteki ö ; nemini kaybetmişti .