İşte Gahndi'nin doğduğu ev

Vatan gazetesi yazarı İclal Aydın Kemal Kılıçdaroğlu'nun doğduğu eve bir ziyaret gerçekleştirdi.

  İşte gerç ; ekleştirdiği ziyaret sonrası edindiği izlenimleri kö ; şesine taşıyan Aydın ' ın yazısı ;

Yolun bittiği yerde , uzakta yeşillikler iç ; inde bir ev . . . &ldquo ; İşte burası&rdquo ; dedi Rıfat amca . &ldquo ; Tee işte o ağaç ; ların arasındaki ç ; atı Kemallerin evi . . . &rdquo ;

Hava gü ; zel , gü ; neşli , ç ; ayır ç ; imen yemyeşil , kuşlar ö ; tü ; şü ; yor . . . Evin ö ; nü ; nde yaşlı bir amca oturmakta . İki katlı evin balkonunda başö ; rtü ; sü ; nü ; dü ; zelterek bir kadın bize bakıyor . . .

Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun kö ; yü ; ne , doğduğu eve gitme fikri aklımıza dü ; ştü ; ğü ; nde bu kadar zorlu , ç ; etin ve uzak bir yolu gö ; ze almamız gerektiğini bilmiyorduk .

&ldquo ; Yolun sonundan gelmiş Kılıç ; daroğlu&rdquo ; dedim diz boyu otların arasında yü ; rü ; rken . &ldquo ; Yolun solu iç ; in anlamlı bir başlangıç ; aslında . &rdquo ;

Kılıç ; daroğlu geç ; en yerel seç ; imlerde İstanbul Belediye Başkanlığı ' na adaylığı ile Tü ; rk Sol ' unda değişim olabilir mi sorusunu getirmişti beraberinde . . . Ak Parti karşısında CHP ' nin aldığı en iyi sonuç ; lardan biriydi Kılıç ; daroğlu ' nun başarısı . Belediye başkanlığını alamayışı kimilerine gö ; re , aslında hayırlı bir sonuç ; doğurmuştu . Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun gö ; revi yakın gelecekte partinin başına geç ; mek olmalıydı . . . Haklı ç ; ıktılar .

Kimdir solun yeni umudu Kemal Kılıç ; daroğlu? Nerede doğmuştur? Kö ; yü ; nerededir? Akrabaları , arkadaşları kimlerdir? Hayatın iç ; inden nasıl ç ; ıkmış , nasıl yol almış , bu sonuca nasıl ulaşmıştır?

Dersim ' in ç ; ocuğu Tü ; rkiye ' nin sol umudu olmaya hangi yoldan geç ; erek gelmiştir?

Dü ; rü ; st , ç ; alışkan adam siyasette işi ç ; ok zor!

Tunceli ' nin Nazımiye Kö ; yü ; . . . Tü ; rk solunda yeni bir rü ; zgar estiren , CHP ' nin liderlik koltuğuna oturan Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun kö ; yü ; . Kılıç ; daroğlu ' nun dü ; nyaya geldiği evde ö ; z amcası Mehmet Karabulut yeğenini anlatı . . .

Toplam 2850 km yol yaptık .

Beş asker , iki polis noktasından , bir dağ karakolundan geç ; tik . Asfalt yol bitti , taşlı tırmanış başladı . Defalarca arabadan indik , hendekleri atladık . Kavak ağacı kesmiş ormancılar yola tomruk yığmışlar , kaldırılmasını bekledik . Mihmandarımız Rıfat amca hınzırca &ldquo ; Dağdakiler inerse şimdi ne yapacaksınız? Vergi isterlerse ne olacak&rdquo ; dedi . Sanki birkaç ; hafta ö ; nce Nazımiye ' de ç ; atışma olmamış , Sarıyayla Jandarma Karakolu ' na baskın yapılmamış , beş asker şehit olmamış gibi . . . . Sanki o gü ; zelim coğrafya , o ağaç ; lar , o dağlar hiç ; bir zaman kurşun sesi duymamış gibi . . Sanki Rıfat amca başka bir ü ; lkenin gerç ; eğinden bahsediyormuş gibi . . . Ö ; nce Rıfat amcaya sonra ö ; nü ; mü ; zde uzanan uç ; suz bucaksız yemyeşil dağlara baktım . . . Bu gencecik ç ; ocuklar buraya ilk geldiklerinde ö ; lü ; m geç ; se de akıllarından , onları alacağına inanırlar mı hiç ; diye dü ; şü ; ndü ; m . . .

Dağda bir jandarma karakolunun ö ; nü ; nden geç ; meden anlamak mü ; mkü ; n değil bu zıtlığı . Rize ' nin yemyeşil tepelerinde hayat vaat eden bir hava solursunuz . Tunceli ' de dağları tırmanırken o taze kokunun nasıl bir korkuyla bö ; lü ; ndü ; ğü ; nü ; karakolların ö ; nü ; ndeki dikenli teller , kum torbaları gö ; rü ; nce anlıyorsunuz . . . Kontrol noktalarındaki tankların ö ; nü ; nden geç ; erken . . . Gencecik polisler sizi durdurup kimlik sorduklarında yü ; zlerine bakınca anlıyorsunuz . . . Ö ; lü ; m ve umut bir arada yaşıyor bu dağlarda . . .

Babası soyadlarını değiştirdi

İşte o dağlardan birine yol almak ü ; zere ö ; nce Elazığ ' a indik . Sonra ver elini Tunceli . . . Nazımiye ' ye vardığımızda ö ; nce polis kontrolü ; nden geç ; tik . Bizi gö ; rü ; nce yü ; zleri aydınlandı sanki memurların . Tanıdık birini gö ; rmenin memnuniyetini belirtip sıkı sıkı da tembihlediler : &ldquo ; Dö ; nü ; şte bir ç ; ayımızı iç ; eç ; eksiniz umarız , bekliyoruz mutlaka . &rdquo ;

Nazımiye ç ; arşıya girdik . . . Bir tanecik kö ; y kahvesi dü ; şü ; nü ; n . Arabadan indiğimizde sanki bizi bekliyorlarmış gibi rahat ve dostç ; a karşıladılar bizi . Hepsinde bir gurur , bir memnuniyet . . . &ldquo ; Kılıç ; daroğlu ' nun evine bakmaya mı geldiniz&rdquo ; dedi bir amca . &ldquo ; Evet&rdquo ; dedik .

Kö ; y kahvesinin ö ; nü ; nde masalar birleştirildi hemen , sandalyeler ç ; ekildi . Bir ikram telaşı iç ; indeyken kahvehane sahibi &ldquo ; yok&rdquo ; dedik &ldquo ; ç ; ok işimiz var , yol da uzun daha , biz kalmayalım fazla . &rdquo ;

Hepsi ç ; ok mutlu elbette . Hepsi bir şekilde akrabası Kılıç ; daroğlu ' nun . &ldquo ; Nasıl akrabasınız , nereden&rdquo ; diye soruyoruz &ldquo ; Onların soyadı değişik bizden , değiştirdiler onlar , teyze oğlumun karısının bacısı . . &rdquo ; diye başlıyor mesela Rıfat amca . . . Rıfat Sağlam 71 yaşında . Bizi Ballıca kö ; yü ; ne o gö ; tü ; recek . Ç ; ok oyalanmadan ç ; ıkıyoruz yola . Rıfat amca olmasa hayatta bulamayız o yolu . Tırmanmaya başlıyoruz . Rıfat amca anlatıyor : &ldquo ; Babası Kamer annesi Yemuş ' tur . Ç ; ocukken gittiler buradan . Elazığ ' da , Tunceli ' de okudu onlar . Babası soyadını değiştirmiştir . Bü ; tü ; n akrabaları Karabulut ama onlar Kılıç ; daroğlu yapmış . Gelmez buraya pek . Annesinin cenazesine gelmişti . Sakin bir ç ; ocuktu hatırlıyorum tabii . Ç ; alışkandılar onlar&rdquo ;

' Aha bu yoksulluk '

Kavak ağaç ; ları kesilmiş . . . Tomruklar kıvrılarak yukarı tırmanan yolun ortasında duruyor . Arabadan iniyoruz . Sekiz hane kalmış bir kö ; ye doğru giden bir araba gö ; rmek şaşırtıyor tomrukları kamyona yü ; kleyen kö ; ylü ; leri .

Daha biz Kılıç ; daroğlu derken gazeteden kopardığı resmi ç ; ıkarıp gö ; steriyor iç ; lerinden biri . Gö ; ğsü ; nde taşıyormuş . &ldquo ; Kılıç ; daroğlu gelecek dertler bitecek&rdquo ; diyor hemen . &ldquo ; Ne bitecek&rdquo ; diye soruyorum &ldquo ; Aha bu yoksulluk&rdquo ; diye cevap veriyor . . .

Ç ; ok seviyorlar Kılıç ; daroğlu ' nu . &ldquo ; Buralısınız tabii , memleket ç ; ocuğu gurur veriyor değil mi&rdquo ; diyorum &ldquo ; Yooo ben Elazığlıyım ama ben de seviyorum Kılıç ; daroğlu ' nu . Biz Elazığ ' dan geldik&rdquo ; diyor bir diğeri . Bağıra ç ; ağıra kestikleri ağaç ; ları kenara ç ; ekip bize yol aç ; ıyorlar . Onları geride bırakıp bizi bekleyen zorlu tırmanışa devam ediyoruz .

Saat 16 . 00 olmak ü ; zere . Hala hiç ; bir şey yememiş ve iç ; memişiz . Tek hedefimiz var , Kılıç ; daroğlu ' nun kö ; yü ; ne ulaşacağız . Vakit daralıyor . Gü ; n batarsa diye korkuyoruz . Rıfat amca 93 ' de boşaltılan Kö ; y okulunu gö ; steriyor . &ldquo ; Terö ; r yü ; zü ; nden kimse gelmez oldu . Ben ortaokul mezunuyum . Biz okurduk ama 93 ' den sonra kimse okumaz oldu . Kızlar hele hiç ; okutulmadı . Nasıl olsun? Devlet yatılı okulları var oraya gidiyorlar ç ; ocuklar ama zaten kimse kalmadı artık burada . Ballıca ' da seksen doksan hane yaşardı . Şimdi dokuz ev ya var ya yoktur . Kemal ' in amcasıyla amcası ç ; ocukları gelip giderler yazları . Kimi İstanbul ' dadır , kimi Tunceli ' de . . . &rdquo ; diye anlatıyor . Kö ; ye gitmek hakikaten o kadar zor ki , bir ç ; ıkan bir daha dö ; nmez diye dü ; şü ; nü ; yor insan . . .

Doğduğu oda . . .

Ve yol bitiyor . Rıfat amcanın ağaç ; ların arasında gö ; sterdiği eve doğru yü ; rü ; meye başlıyoruz . Kapının ö ; nü ; nde bir iskemlede Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun ö ; z amcası Mehmet Karabulut oturuyor . O da hiç ; şaşırmıyor bizi gö ; rü ; nce . Hakikaten Marquez romanlarındaki geleceği gö ; ren bü ; yü ; kbabalara benziyor . Sanki geleceğimizi biliyormuş da bizi bekliyormuş gibi sakin karşılıyor gelişimizi . . . Elini ö ; pü ; p hemen yanıbaşına oturuyoruz . Mehmet Karabulut İstanbul ' da yaşıyormuş aslında . Yazları geliyormuş kö ; yü ; ne . Rıfat amcayla Kü ; rtç ; e siyaset konuşuyorlar hararetle . Ve fakat Mehmet Karabulut ' un gü ; r sesi ve Tü ; rkç ; esi o kadar akıcı , etkileyici ki eğer sü ; lalede bu sesleniş genetikse yakında Kılıç ; daroğlu meydanlarda alışık olmadığımız bir biç ; imde gü ; rleyecek demektir .

Amca Mehmet Karabulut hem seviniyor hem ü ; zü ; lü ; yor Kılıç ; daroğlu ' na . &ldquo ; O ç ; ok dü ; rü ; st ve ç ; alışkan bir adamdır , zor onun siyasette duruşu , hayırlısı olsun inşallah&rdquo ; diyor .

Amcası kızı ( bu deyiş bizim oralardandadır , kuzen , amca kızı değil ; amcası kızı ) Adile hanım Tunceli ' de oturuyormuş . Babasını getirmiş kö ; ye . &ldquo ; Kemal abimi hatırlıyorum tabii , biz ç ; ocukken o ö ; ğrenciydi , tatilerde gelirdi , yazları daha ç ; ok&rdquo ; diyor . İkiz kardeşiyle doğduğu odayı gö ; steriyor . Kureyşan aşiretine mensup olan ailede dedelik makamı var . ( Alevilik ' te soy zinciriyle birbirine bağlanan dinsel liderlik ) Adile hanımla ocağın ö ; nü ; ne oturup sohbet ediyoruz . Evi , diğer amca ç ; ocuklarını anlatıyor . Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun siyasete uzanan hayat ö ; ykü ; sü ; demek bu ocağın ö ; nü ; nde başlıyor . . .

Kimi dağlara ç ; ıkıyor . . .

Dö ; nü ; ş yoluna koyulduğumuzda gü ; n batmak ü ; zere . İlç ; eye dö ; ndü ; ğü ; mü ; zde fırından aldığımız taze somunlarla yemek iç ; in domates , biber almak istiyoruz . Nazımiye ' nin genç ; leri bakkalın ö ; nü ; ne toplanıyorlar . Bakkal sahibi biber ve domatesi yıkayıp veriyor bize . Fotoğraflar ç ; ektiriliyor . Karakolda ç ; ay iç ; meye vaktimiz kalmadığından ü ; zü ; ntü ; yle vedalaşıyoruz . Gü ; nü ; n ilk ve tek yemeği olan domatesli ekmeklerimizi yiyerek ve tankların ö ; nü ; nden geç ; erek Elazığ ' da doğru yola ç ; ıkıyoruz .

Ç ; ok zaman ö ; nce gö ; ç ; tü ; kleri kö ; yü ; ve evi Kılıç ; daroğlu ' ndan pek bir iz taşımıyor . Ama tipik bir Tü ; rkiye hikayesi . . .

Dağ başında bir kö ; y evi . . . Ç ; ok kardeşli bir aile . Okula gitmek iç ; in kilometrelerce yol yü ; rü ; yen ç ; ocuklar . Zorunlu gö ; ç ; ler . . . Devlet memuriyeti . . .

O dağlardan ç ; ocuklar ç ; ıkıyor . Kimi ormancı oluyor kimi politikacı . Kimi dağa ç ; ıkıyor , kimi karakol savunuyor . . .

17 Aralık 1948 ' de Dersim ' in eski adıyla Kızıl Kilise , yani Nazımiye ilç ; esi Ballıca kö ; yü ; nde , Osmanlı ' dan daha evveliyatı olan bir aşiretin bir ferdi olarak doğan o ç ; ocuk . . . Kemal Kılıç ; daroğlu . . .

Doğduğu coğrafyanın kaderini değiştirebilecek mi dersiniz? Tü ; rkiye ' nin beklediği yeni sol lider olacak ve değişmez sanılanları değiştirebilecek mi? Dedelik makamında olmasına rağmen tercihini politikadan yana kullanan siyasetç ; i , amcası Mehmet Karabulut ' un dediği gibi &ldquo ; Bu dü ; rü ; stlü ; k ve efendilikle zorlanacak mı&rdquo ; yoksa sesi Dersim dağlarında sesi ses bulacak mı?

dipNOT

Tunceli ' nin Nazımiye ilç ; esi Sarıyayla Jandarma Karakolu ' na 30 Nisan ' da terö ; ristler tarafından saldırı dü ; zenlendi . Ç ; atışmada 5 asker şehit oldu , 6 asker de yaralandı .