İlk tebrik Deniz Baykal'dan

CHP, Ecevit'in İnönü'yü devirdiği 1972 kurultayından sonraki en coşkulu gününü dün yaşadı. Tarihi kurultay için başkente akan onbinlerce CHP'li kurultay salonu ve çevresini miting alanına çevirdi

İlk tebrik Deniz Baykal'dan
  CHP , Ecevit ' in İnö ; nü ; ' yü ; devirdiği 1972 kurultayından sonraki en coşkulu gü ; nü ; nü ; dü ; n yaşadı . Tarihi kurultay iç ; in başkente akan onbinlerce CHP ' li kurultay salonu ve ç ; evresini miting alanına ç ; evirdi . Kurultay ' ın yapıldığı salon ve ç ; evresinde bü ; yü ; k izdiham yaşanırken 1197 delegenin oy kullandığı seç ; imde Kemal Kılıç ; daroğlu 1189 oy alarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı ' na seç ; ildi .

Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun geç ; ersiz sekiz oy dışındaki bü ; tü ; n delegelerin oylarını alarak Genel Başkan seç ; ildiği CHP kurultayında bü ; yü ; k bir coşku vardı . Binlerce CHP ' li Ankara ' ya akın ederken ç ; ok sayıda aydın ve sanatç ; ının da katıldığı Kurultay ' da ' solda birlik ' ve ' iktidara yü ; rü ; yoruz ' mesajları ö ; ne ç ; ıktı . Konuşmacılar değişimden sö ; z ederken , kurultay sonrasında ilk hedefin halkın sorunlarının ç ; ö ; zü ; mü ; iç ; in yollara dü ; şmek olduğu vurgulandı .
Kurultay ' ın yapıldığı Atatü ; rk Spor Salonu ' nun ç ; evresi sabah saatlerinden itibaren delegeler , konuklar ve CHP ' liler ile doldu taştı . 20 bine yakın partili saat 10 : 00 olmadan Kurultay alanına ulaşmıştı . Bu nedenle delegelerin , milletvekillerinin , protokolü ; n salona giriş ç ; ıkışları da ç ; etin koşullarda gerç ; ekleşti . Ç ; ok sayıda delege , salona girmekte zorlandı . Salonda tribü ; nler delegeler ve protokol iç ; in ayrılırken , salon zemini gazetecilere ayrıldı . İç ; eride de dışarıda da bü ; yü ; k bir izdiham yaşandı .

Atatü ; rk ve Baykal posteri
Salonda konuşmaların yapılacağı sahnenin ü ; st bö ; lü ; mü ; ne Kurucu Başkan Mustafa Kemal Atatü ; rk ve eski Genel Başkan Deniz Baykal ' ın bü ; yü ; k boy posterleri asıldı . Bunların tam karşısına Genel Başkan adayı Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun bü ; yü ; k boy iki posteri asılırken , Kılıç ; daroğlu posterlerinin yanına ' CHP Tü ; rkiye ' nin zaptedilmeyen kalesidir ' yazılı pankart asıldı . Kurultay iç ; in Kılıç ; daroğlu ' nun sol yumruğu havada olan posteri seç ; ilmişti .
Tribü ; nlerin ü ; st bö ; lü ; mlerine de ' Bir ü ; lkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorudadırlar-İsmet İnö ; nü ; ' , ' Ö ; nder ' imiz Kemal , hedefimiz iktidar ' , ' Bu kurultaydan başbakan ç ; ıkacak ' , ' Kılıç ; daroğlu dar etmeye geliyor ' , ' Baykal , Kılıç ; daroğlu kardeş , komplocular kalleş ' ve ' Sakin gü ; ç ; , ç ; elik yumruk arkandayız ' yazılı pankartlar asıldı .
Atatü ; rk Spor Salonu ' nun dışında da hayli yoğun bir kalabalık vardı .

CHP ' nin en ü ; stü ; ndeki ü ; ç ; ismin Kılıç ; daroğlu Sav ve Tekin ( soldan ) olacağı anlaşılıyor .

Yavuz Bingö ; l ve Edip Akbayram
CHP İstanbul İl Başkanı Gü ; rsel Tekin , Yavuz Bingö ; l ve Edip Akbayram ' la salona geldi . Coşkulu bir Kurultay yaşadıklarını belirten Tekin , kurultayın sadece CHP Genel Başkanı ' nı değil aynı zamanda Tü ; rkiye ' nin Başbakanını seç ; eceğini savundu . Ü ; ç ; isim de salona girdiğinde bü ; yü ; k alkış koptu . Murat Karayalç ; ın , bu Kurultay ' da iktidar talebinin daha belirgin olduğunu vurgulayarak , &ldquo ; Kemal Kılıç ; daroğlu solda ç ; oşku yarattı&rdquo ; dedi . Bedri Baykam , &ldquo ; İstediğimiz tablo buydu , CHP gerç ; ek bir iktidar talebi ile yola ç ; ıktı , bu yaratılan dalga ü ; lkemiz iç ; in umarım hayırlı olur&rdquo ; dedi .
Kurultaya gitmek iç ; in evinden ç ; ıkan Kılıç ; daroğlu ' nu kızı , damadı , torunu Duru ve komşuları balkondan el sallayarak uğurladı . Kılıç ; daroğlu , &ldquo ; Torunum Duru ' dan uğur ö ; pü ; cü ; ğü ; aldım&rdquo ; dedi . Kılıç ; daroğlu ' nun eşi Selvi Kılıç ; daroğlu da &ldquo ; Ben de her yurttaş gibi ondan ç ; ok şey bekliyorum&rdquo ; diyerek eşine destek verdi . Selvi Kılıç ; daroğlu , &ldquo ; Mutluyum . Gü ; zel bir tablo . İnsanlar bu kadar umutluysa daha gü ; zel şeyler olacak . İnsanlar bir değişim bekliyor , daha doğru olacaktır . Olağan Kurultay olağanü ; stü ; ne dö ; ndü ; . O yü ; zden birdenbire değişen olaylar oldu . Ne kadar başarılıyım bilemiyorum ama yanındayım&rdquo ; diye konuştu .
Evinden salona gelişi kısa sü ; ren Kılıç ; daroğlu ' nun arabası , izdiham nedeniyle salonun ö ; nü ; ne yarım saatte gelebildi . Dışarıda Kılıç ; daroğlu ' nu bü ; yü ; k bir grup ' Başbakan Kemal ' sloganlarıyla karşıladı .

CHP Kurultayı ' nın yapıldığı 15 bin kişi kapasiteli Atatü ; rk Spor Salonu ağzına kadar doldu . Salonun dışında da binlerce CHP ' li vardı .
FOTOĞRAF : Ü ; MİT KOZAN / DHA

Kılıç ; daroğlu girince izdiham yaşandı
Kılıç ; daroğlu ' nun , Genel Sekreter Ö ; nder Sav ile Kurultay salonuna gelişinde bü ; yü ; k bir izdiham yaşandı . Salona 10 . Yıl Marşı eşliğinde ve &ldquo ; Hoşgeldin sakin gü ; ç ; &rdquo ; , &ldquo ; Hoşgeldin halkın adayı&rdquo ; anonslarıyla karşılanan Kılıç ; daroğlu ' nun ayakları bir ara delegelerin ve basının yoğun ilgisi nedeniyle yerden kesildi .
Delegeleri selamlamak iç ; in salonda dolaşmak isteyen Kılıç ; daroğlu , zorlukla ilerledi . Bu sırada izdiham nedeniyle basın iç ; in ayrılan masalardan bazıları devrildi . Kılıç ; daroğlu , &ldquo ; Başbakan Kemal&rdquo ; sloganları arasında İstanbul delegelerinin arasına İl Başkanı Gü ; rsel Tekin ' in yanına oturdu . Bu sırada ortaya ç ; ıkan Kılıç ; daroğlu-Sav-Tekin fotoğrafı partinin yeni sacayaklarını gö ; sterir gibiydi .
Kılıç ; daroğlu ' nun yanında oturan CHP Genel Sek-reteri Ö ; nder Sav uzun ü ; redir bö ; yle coşkulu bir Kurultay gö ; rmediğini ifade etti . Ö ; nder Sav , &ldquo ; Kısa sü ; re ö ; nce CHP ' lileri umutsuzluğa iten gü ; nlerin geride kaldığını gö ; rü ; yorum . CHP ailesinin bir bü ; tü ; n olarak bu salonda bü ; tü ; nleştiğini gö ; rü ; yorum . İnanıyorum ki CHP ' lilerin bu birlikteliği , bu kararlılığı ve bu coşkusu ç ; ok kısa sü ; re sonra CHP ' yi iktidar koltuğuna oturtacaktır&rdquo ; dedi . Aile iç ; inde tartışmalar olabileceğini kaydeden Genel Sekreter Sav , &ldquo ; Bunları geride bıraktık . Ü ; mit ediyorum ki bunlar birer tatlı anı olarak kalacaktır&rdquo ; diye konuştu .

Radikal ' den Behzat Miser , Ankara Temsilcisi Murat Yetkin , CHP muhabiri Zihni Erdem ve Ankara İstahbarat Şefi Deniz Zeyrek ( soldan ) Kurultay ' daydı .

' İktidar kurultayı '
Kurultayın aç ; ılış konuşmasını da yapan CHP Genel Başkanvekili Cevdet Selvi , ' iktidar kurultayı ' yaptıklarını sö ; yledi . CHP ö ; rgü ; tlerinin CHP ' lilerin birlik ve beraberliğini daha da pekiştireceği , Tü ; rkiye ' nin sahipsiz ve meydanın boş olmadığını en gü ; ç ; lü ; sesleriyle herkese duyuracağı bir kurultay olacağını sö ; yleyen Selvi , kurultayın emperyalizme , vahşi kapitalimze karşı olanların kurultayı olduğunu belirtti . Selvi , &ldquo ; Ilımlı İslam Cumhuriyeti ' ne ramak kaldığı , buna karşı ç ; ıkan CHP ' nin hedefe konduğu bir ortamda kurultaya gidiyoruz&rdquo ; dedi .

Anadol oybirliğiyle başkan seç ; ildi
Divan Başkanlığı ' na CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol seç ; ildi . Anadol , CHP il başkanlarının ortak ö ; nergesi doğrultusunda , oybirliğiyle Divan Başkanlığı ' na getirildi . Konuşmasına Zonguldak ' ta maden kazasında yaşamını yitiren 30 maden işç ; isini rahmetle anarak başlayan Anadol , CHP olarak iş kazalarının takipç ; isi olacaklarını sö ; yledi .
İzdiham ve havasızlık nedeniyle delegeler ve partililer arasında rahatsızlananlar oldu . Tutak İlç ; e Başkanı kalp krizi geç ; irince ambulans ve sağlık ekibi ç ; ağrıldı .
Mersin Akdeniz İlç ; e Başkanı Ü ; nal Uyar ise otelinden ç ; ıkışı sırasında kırık mazgal demirine takıldı ve bacağı kırıldı .
2008 ' deki 14 . Olağanü ; stü ; Kurultay ' da kabul edilen ve Genel Başkan ' ın yetkilerini artırıp Genel Sek-reteri etkisizleştiren , ancak yü ; rü ; rlü ; ğe girmesi iç ; in kurultay onayı gereken yeni tü ; zü ; ğü ; n yü ; rü ; rlü ; k tarihine ilişkin madde il başkanlarının ö ; nergesiyle kaldırıldı . Tü ; zü ; ğü ; n uygulanması ertelendi .
Genel Başkanlığa aday olacaklar iç ; in saat 12 . 15 ' e kadar sü ; re veren Anadol , sü ; renin dolması ü ; zerine Ö ; nder Sav ve 1200 delegenin imzasıyla tek adayın Kemal Kılıç ; daroğlu olduğunu aç ; ıkladı . Kılıç ; daroğlu , adaylık başvurusu iç ; in delegelerin arasından kalkıp protokol sıralarına giderken de salonda izdiham yaşandı .

Kurultayın yapıldığı Atatü ; rk Spor salonu ' na salonuna Kemal Kılıç ; daroğlu ' nun sol yumruğunun sıkılı olduğu posteri asıldı .

İnce : Mektuplarını yak da gel
Daha sonra Muharrem İnce , Sabri Ergü ; l gibi isimlerin de aralarında bulunduğu partililer sö ; z alarak delegelere seslendi . Muharrem İnce , &ldquo ; Biz CHP ' ye genel başkan seç ; miyoruz , Tü ; rkiye ' ye başbakan seç ; iyoruz&rdquo ; diye konuştu .
CHP ' lilerin konuşmalarının ardından Divan , tü ; zü ; k gereği Kılıç ; daroğlu ' nu aday gö ; steren delegelerin imzalarını tek tek topladı . Baykal ' ın yanında kalıp Kılıç ; daroğlu ' na destek vermeyen Yılmaz Ateş , Mehmet Sevigen gibi isimler de Kılıç ; daroğlu aday olsun diye imza verdi . Anadol , Kılıç ; daroğlu ' nun 1246 imzayla aday olduğunu aç ; ıklayınca salonda bü ; yü ; k bir alkış koptu .

' Devrimci Kemal ' sloganları
Kılıç ; daroğlu 72 dakika sü ; ren ve prompter kullanmadan notlarına bakarak yaptığı konuşması sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iç ; in sü ; rekli &ldquo ; Recep bey&rdquo ; ifadesini kullandı . Kılıç ; daroğlu ' nun konuşması sırasında sinevizyondan ; Zonguldak ' taki maden kazası , Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay , Silivri cezaevi , esnaf , işç ; i , emekli , kö ; ylü ; , fabrika gö ; rü ; ntü ; leri gö ; sterildi . Kılıç ; daroğlu konuşurken uzun yıllardır CHP kurultaylarında duyulmayan &ldquo ; Devrimci Kemal&rdquo ; ve &ldquo ; Faşizme geç ; it yok&rdquo ; sloganların atılması dikkat ç ; ekti . Kılıç ; daroğlu bunun ü ; zerine &ldquo ; Evet halkın devrimcisi olacağız&rdquo ; dedi . Kılıç ; daroğlu ' nun tempolu konuşmasına olan ilgi sonuna kadar korunurken , sık sık AKP aleyhine slogan atıldı . Kılıç ; daroğlu , konuşmasında Ahmet Arif ve Nâ ; zım Hikmet ' in şiirlerinden dizeler okudu .

Ve genel başkan
Kurultay da genel başkanlık seç ; imi iç ; in 1197 delege oy kullandı . 8 oy geç ; ersiz sayıldı . Kılıç ; daroğlu , 1189 delegenin oyunu alarak CHP Genel Başkanı oldu . Kılıç ; daroğlu , teşekkü ; r konuşmasında da , &ldquo ; Ç ; ok ağır bir gö ; revi ü ; stlendiğimin bilincindeyim . Mustafa Kemal ' in , İnö ; nü ; ' nü ; n , Bü ; lent Ecevit ' in , Deniz Baykal ' ın koltuğuna oturacağım . Bu koltuğun zorluğunu biliyorum . Bu koltuğa oturanlar halkı iç ; in ç ; alıştı&rdquo ; dedi . Artık mü ; cadeleyi ü ; lkenin her tarafında gö ; tü ; receklerini vurgulayan Kılıç ; daroğlu , partililere , &ldquo ; Bana dü ; şen sorumluluğun bir aynısı da size dü ; şü ; yor . Hep beraber yola ç ; ıkmak zorundayız . İktidar koşusunun asıl aslanları , kaplanları sizlersiniz . Bu mü ; cadeleyi halka gö ; tü ; rü ; rsek , ç ; ö ; zmeyeceğimiz hiç ; bir kilit yoktur . Bana yü ; klediğiniz gö ; revin bilincinde ve sorumluluğunda olarak , hepinize teşekkü ; r ediyorum&rdquo ; diye seslendi .

Kılıç ; daroğlu ' na ilk tebrik Baykal ' dan
Kurultayı evinden izleyen Deniz Baykal , Kılıç ; daroğlu ' nu genel başkanlıktan dolayı kutlayan ilk isim oldu . Baykal , Kılıç ; daroğlu ' na telefon ile ulaşamayınca İstanbul İl Başkanı Gü ; rsel Tekin ' i arayarak , ulaşamadığını ve Kılıç ; daroğlu ile gö ; rü ; şmek istediğini sö ; yledi . Bunun ü ; zerine Baykal ' ın Kılıç ; daroğlu ' na ulaşması sağlandı . Baykal da telefon ile Kılıç ; daroğlu ' nu kutladı . ( Radikal )