Fırtınalı yılların kısa öyküsü

Kaset skandalının ardından CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Deniz Baykal'ın 40 yıllık siyasi yaşamı fırtınalarla dolu.  Baykal'ın siyasetle ilk tanışması ise 1960'lı yıllarda Demokrat Parti iktidarına karşı başlayan öğrenci hareketleriyle oldu



Kaset skandalının ardından CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa
eden Deniz Baykal'ın 40 yıllık siyasi yaşamı fırtınalarla dolu.  Baykal'ın siyasetle ilk tanışması ise 1960'lı yıllarda Demokrat Parti iktidarına karşı başlayan öğrenci hareketleriyle oldu



1938 Antalya doğumlu olan Deniz Baykal, 1960'ta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olarak girdi. Doktora çalışmalarının ardından iki yıl ABD' de kalan Baykal, 1960'lı yıllarda Demokrat Parti iktidarına karşı başlayan öğrenci hareketlerinin içerisinde yer aldı. 1973 seçimlerinde CHP Antalya Milletvekili olarak Meclis'e giren Baykal, 1974'teki Bülent Ecevit başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyonunda Maliye Bakanı oldu. 1978'de kurulan 3. Ecevit hükümetinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı.


İNÖNÜ'YE ÜÇ KEZ RAKİP OLDU
 1979 Ekim Ara Seçimleri'nden sonra toplanan olağanüstü CHP kurultayında parti yönetimini ağır bir dille eleştiren Baykal, 12 Eylül askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara'da Ordu Dil Okulu'nda gözetim altında tutuldu. 1982 Anayasası'nın 5 yıl süreyle siyasi yasak getirdiği politikacılar arasında yer aldı. 1983'te siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra 'yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü' gerekçesiyle bir grup CHP'li ve AP'li politikacıyla birlikte Zincirbozan Askeri Tesisleri'nde 2. kez gözetim altına alındı.  1987 seçimlerinde SHP'den Antalya Milletvekili seçilen Baykal, 1988'de başladığı genel sekreterlikten 1990'da istifa etti. Olağan ve olağanüstü kurultaylarda SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün üç defa karşısına çıktı ancak başarılı olmadı. 1992'de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkanla aynı yıl toplanan CHP kurultayında genel başkanlığa seçildi. Atatürk ve İsmet İnönü'den sonra Baykal da 54 yaşında genel başkan oldu. Bülent Ecevit, Deniz Baykal ile 1994 yerel seçimlerine üç  parça halinde (SHP, DSP, CHP) katılan sol partiler birleşme arayışlarına başladılar. 


MECLİS DIŞI KALDI, İSTİFA ETTİ
SHP ve CHP 1995'teki kurultayda birleşti. Bu kurultayda genel başkanlığa aday olmayan Baykal, birleşmeden sonraki CHP Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa seçildi. Aynı yıl kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı yaptı. 1998'deki 27. Olağan Kurultayda CHP Genel Başkanlığına 3. kez  seçildi. 1999'da Meclis dışında kalınca istifa eden Baykal, 2000'deki 11. Olağanüstü Kurultay'da yeniden seçildi. Baykal 31. Olağan Kurultay'da 1158 oyun tamamını, 2008'deki 32. Olağan Kurultay'da da 1231 delegeden 1021'inin oyunu alarak tekrar genel başkan seçildi.

Bedel ödemeye hazırım
Baykal'In siyasi yaşamını kabusa dönüştüren gelişmeler ise 6 Mayıs 2010 gecesi yaşandı. İnternete düşen ve CHP Milletvekili Nesrin Baytok ile birlikte olduğu iddia edilen görüntüler, gündemi değiştirdi.
Özel haber başlığıyla verilen görüntüler 30 dakika sonra internet sitesinden kaldırıldı. Ancak Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifasıyla sonuçlanan gelişmelerin fitili ateşlendi. Baykal görüntülerin medyada yayınlanmasının ardından iki gün evinden çıkmadı. 10 Mayıs 2010 Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısıyla da CHP'deki siyasi yaşamına son verdi.
Baykal, istifa konuşmasında kasetin iki hafta önce imal edildiğini ve bu komplonun iktidardan habersiz hazırlanmış olamayacağını ifade ederek, şunları söyledi: 'Bu kara kampanyaya teslim olmayacağım. Bu hukuksuz ve ahlaksız komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasına izin vermeyeceğim. Eğer bunun bir bedeli varsa ve bu bedel, CHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılmaksa, o bedeli de ödemeye hazırım. Benim CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmem, hiçbir şekilde bu komploya teslim olmak ya da kaçmak anlamına gelmez. Tam tersine bu bir meydan okumadır. Bu anlayışla bugün CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ediyorum.'

İSTİHBARAT



Akşam