Anayasa Mahkemesi CHP'ye çalışıyor

Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeyi bekleyen 134 dosyadan 34'ü CHP tarafından açılmış davalardan oluşuyor.

Anayasa Mahkemesi'nde 3 Mayıs 2010 tarihi i

  Anayasa Mahkemesi ' nde görüşülmeyi bekleyen 134 dosyadan 34 ' ü CHP tarafından açılmış davalardan oluşuyor .

Anayasa Mahkemesi ' nde 3 Mayıs 2010 tarihi itibariyle incelemesi devam eden , karara bağlanmayan Yüce Divan , Yüce Divan Değişik İşler , Siyasi Parti Kapatma , Siyasi Parti İhtar , Değişik İşler , İptal Davası ve İtiraz Başvurusu olmak üzere 134 dava bulunuyor .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , CHP ' nin , son anayasa değişikliğini , hazırlık aşamasında iken Anayasa Mahkemesi ' ne götüreceğine yönelik açıklama yapmasına tepki göstermiş , Anayasa Mahkemesi ' nin Ana Muhalefet Mahkemesi ' ne dönüştüğünü öne sürmüştü .

İstatistik verilerde dikkat çekici bir ayrıntı ise itirazların 33 ' ünün CHP tarafından yapılmış olması . CHP adına yapılan başvuruları yapanlar arasında genel başkanlığa dün seçilen Kemal Kılıçdaroğlu da bulunuyor . Anayasa Mahkemesi ' nin Mayıs ayı gündeminde , CHP tarafından Anayasa değişiklik paketinin iptaliyle yapılan başvuru yer almıyor .

Başvuruların bir kısmını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Danıştay yaparken ; geri kalanları da Anadolu ' daki değişik mahkemeler yapmış . Başvuruların kimileri inceleme aşamasındayken ; kimileri için de görüşme günü belirlenecek .

Yüksek Mahkemenin görüşeceği konular arasında , Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ' nın ; ' siyasi parti siciline kayıtlı olan Demokratik Sol Partisi ' nin amblemine büyük ölçüde benzerlik gösteren ve Parti Tüzüğü ' nün 1 . maddesinin üçüncü fıkrasının ' Demokratik Sol Halk Partisi ' nin simgesi , özgürlüğü çağrıştıran koyu mavi üzerinde , barışı ve sevgiyi çağrıştıran , ağzında buğday başağı taşıyan ak güvercindir . ' biçimindeki birinci tümcesindeki hükmünü değiştirmesi suretiyle aykırılığın giderilmesinin sağlanması için Demokratik Sol Halk Partisi ' ne , 22 . 4 . 1983 günlü , 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ' nun 104 . maddesi gereğince ihtar kararı verilmesi istemi ' de yer alıyor .

Görüşme gününü bekleyen konulardan biri ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ' nın ; " Teşkilat kurmadığı il ve ilçelerde teşkilat kurmuş gibi yazılı beyanda bulunarak Anayasa ' nın 68 . maddesinin dördüncü fıkrasında yazılı demokratik cumhuriyet , eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı davranan ve hukuk kurumlarına olan güvenin sarsılmasına neden olan Demokratik Halk Partisi ' nin , Anayasa ' nın 69 . maddesinin altıncı fıkrası , 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ' nun 101 . maddesinin birinci fıkrasının ( b ) bendi ile 103 . maddesinin ikinci fıkrası gereğince temelli kapatılmasına karar verilmesi " istemi bulunuyor .