İşte 4 haneli şifrenin öyküsü

1 dakika geciktiği için bankadan para çekemeyen ve bu sayede bankamatiği icat eden İskoçya asıllı John Shepherd-Barron öldü

İşte 4 haneli şifrenin öyküsü
  Bankamatiği icat eden İskoç ; ya asıllı John Shepherd-Barron , 84 yaşında hayatını kaybetti . Shepherd-Barron , 2007 yılında BBC ' ye verdiği rö ; portajda , ç ; ikolata satış makinelerinden esinlendiği bankamatik fikrinin banyo yaparken aklına geldiğini sö ; ylemişti .

1 dakika geciktiği iç ; in bankadan parasını ç ; ekemeyen Shepherd-Barron , ' Birleşik Krallık ' ta ya da dü ; nyanın herhangi bir yerinde paramı ç ; ekebilmemin bir yolu olmalıydı . Ç ; ikolata makinalarından yola ç ; ıkarak bankamatik fikrine ulaştım ' demişti .

ŞİFREYİ KISALTTI

Şifreyi 6 haneli olarak tasarladığını ancak karısının şifrenin ç ; ok uzun olduğu ve şifrenin sadece 4 hanesini aklında tutabildiği yö ; nü ; ndeki şikayetleri nedeniyle şifreyi 4 haneye dü ; şü ; rdü ; ğü ; nü ; sö ; yleyen Shepherd- Barron ' a , icadından 40 yıl sonra , 2004 yılında , İngiliz Kraliyet Nişanı verilmişti . ATM olarak da bilinen ilk bankamatik 1967 yılında Londra ' da Barclays Plc Bankası ' nda hizmete girmişti . Ö ; zel ç ; eklerin kullanıldığı ATM ' ler , mü ; şterinin ç ; eki bir ç ; ekmeceye yerleştirip , şifreyi girmesinin ardından aç ; ılan diğer ç ; ekmeceden paranın verilmesiyle ç ; alışıyordu . Şu anda dü ; nyada 1 . 7 milyon ATM bulunuyor .