İran ile mutabakın sağlanması için verilen mücadele

Başbakan Erdoğan, Somali Konferansı için İstanbul'da bulunan BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile görşmesinde İran ile mutabakın sağlanması için verilen mücadeleyi böyle anlattı.

  Somali Konferansı iç ; in İstanbul ' da bulunan Birleşmiş Milletler ( BM ) Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın yaptığı ikili gö ; rü ; şmenin ardından ortak basın toplantısı dü ; zenledi . Toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , toplantıların sonunda yayınlanacak olan İstanbul deklarasyonunun sayesinde BM koordinesindeki desteklerin Somali ' ye ulaştırma gayreti iç ; inde olacaklarını sö ; yledi . Tü ; rkiye olarak Somali ile tarihi dostluktan dolayı her tü ; rlü ; desteği vermenin iki ü ; lke arasındaki dostluk ve kardeşliğin bir gereği olduğunu sö ; yledi .

Erdoğan aç ; ıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı . Gazetecilerin İran , Tü ; rkiye ve Brezilya arasında uranyum takası konusunda anlaşmaya rağmen İran ' a yaptırım uygulanmasının gü ; ndeme gelmesi konusunun BM Genel Sekreteri ile gö ; rü ; şü ; p gö ; rü ; şmediği yö ; nü ; ndeki sorusu ü ; zerine Erdoğan , İran ' ın nü ; kleer programıyla ilgili gö ; rü ; şme yaptıklarını ancak gö ; rü ; şmenin daha ç ; ok Somali konusunda yoğunlaştığını sö ; yledi . İran ' ın nü ; kleer programıyla ilgili yapılan ç ; alışmanın ciddi takipç ; isi olacaklarını belirten Başbakan Erdoğan , İran parlamentosunun alınan kararı desteklediğini belirtti . Pazartesi gü ; nü ; İran ' ın daha detaylı bir mektubu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ' na ( UAEK ) gö ; ndereceğini ifade eden Başbakan Erdoğan , ' O da bu gü ; n yapılan aç ; ıklamalarında yer alıyor . Bizim tabi bü ; tü ; n olumsuz yaklaşımlara rağmen İran ' ın şu anda olumsuz yaklaşımlara olumsuz cevap vermemesi diplomasi aç ; ısından her tü ; rlü ; takdirin ü ; stü ; ndedir . Bizim de temennimiz başından itibaren oydu . Bazı olumsuz yaklaşımlar olabilir bunlara aynı şekilde cevap vermek doğru olamayacaktır . Biz şu anda burada attığımız imzanın gereği neyse bu konuda Tü ; rkiye , Brezilya olarak gerekli gö ; rü ; şmeleri , konuşmaları her yerde yapıyoruz . Şu ana radar 9 ü ; lkeyi teflonla aradım . Bunun yanında 26 ü ; lke liderine de mektuplar yazdık . Fakat tabi devam ediyoruz . ' İfadelerini kullandı .

Bü ; tü ; n olumsuz yaklaşımlara rağmen İran ' ın diplomatik ç ; abalara olumlu cevap vermesinin diplomasi aç ; ısından her tü ; rlü ; takdirin ü ; zerinde olduğunu vurglayan Erdoğan şö ; yle konuştu : ' Bizim de temennimiz başından itibaren oydu . Bazı olumsuz yaklaşımlar olabilir . Bunlara yanı şekilde cevap vermek doğru olmayacaktır . Biz şu anda burada attığımız imzanın gereği neyse bu konuda Tü ; rkiye-Brezilya olarak gerekli gö ; rü ; şmeleri konuşmaları her yerde yapıyoruz . Şu ana radar 9 ü ; lkeyi teflonla aradım . Bunun yanında 26 ü ; lke liderine de mektuplar yazdık . Fakat tabi devam ediyoruz . Ben gö ; rü ; şmelerimi sü ; rdü ; rü ; yorum . Dışişleri Bakanım sü ; rdü ; rü ; yor . Aynı şekilde Brezilya Cumhurbaşkanı da gö ; rü ; şmelerini devam ettiriyor . Ki biz bu adımın bir diplomasi zaferi olduğunu gö ; rü ; yoruz ve buna kimsenin engel olmaması lazım . Uluslararası camianın buna destek olması lazım . Eğer bu 10 maddelik bildirgeye hakikatten İran uymayacak olursa ondan sonra ne yapılacağını oturur yine konuşuruz . '

İran ' ın barışç ; ıl anlamda Uranyum zenginleştirme hakkının her zaman olduğunu belirten Başbakan Erdoğan , ' . Gelip de barışç ; ıl amaç ; larla yine Uranyum zenginleştirmeye devam edecek bunu eleştiri konusu yapmak doğru olmaz . Ç ; ü ; nkü ; barışç ; ıl amaç ; larla uranyum zenginleştirmesi yapmak en doğal hakkıdır . Bu niye yü ; zde 20 derinse bu da doğru değil . Yü ; zde 20 olduğu zaman şu kadar kilo kullanacaktır yü ; zde 10 olursu şu kadar kullanacaktır . Bunların ü ; zerinde durmak ç ; ok ç ; ok doğru değil . 10 maddelik bildirgede ne varsa bunların takipç ; isi olacağız . UAEK ' na yazılacak mektupta bunu gö ; recekler . Buralarda eğer imza atılan bildirgenin dışında bir şey varsa onu da tartışırız . ' İfadesini kullandı .

Tü ; rkiye ' nin Afganistan ' da askeri eğitim vermesiyle ilgili soru ü ; zerine Başbakan Erdoğan şu cevabı verdi : ' Polis ve askeri eğitim konusu aslında bizim şu anda gerek komşu ü ; lkelerde gerek farklı yerlerde ihtiyaç ; duyduğu anda verdiğimiz eğitimlerdir . Bu eğitim ö ; rneğin şu anda Afganistan ' da veriyoruz . Aynı şekilde Irak ' ta da verebileceğimizi sü ; rekli teklif ediyoruz . Burayla ilgili gerek polis gerek askeri eğitim noktasında talep edilmesi halinde bunların da yapabileceğimizi kendilerine bildirdik ve buna da hazırız . Kaldı ki ü ; lkemizde ayrıca birç ; ok ü ; lkeden ö ; zellikle gelip bizden eğitim alan hatta hatta gerek askeri gerek polis akademilerimizde eğitim yapan ö ; ğrenciler var . Bunlar bizde dersini alır ve ondan sonra da aynen izim kendi ö ; ğrencilerimiz gibi mezun olurlar . '