Davutoğlu'ndan Somali'ye Destek Çağrısı

Birleşmiş Milletler İstanbul Somali Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Somali'ye destek çağrısında bulunarak, "Bütün ülkelerin bu zor döneminde Somali'ye destek vermesini bekliyoruz" dedi

Birleşmiş Milletler İstanbul Somali Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Somali'ye destek çağrısında bulunarak, "Bütün ülkelerin bu zor döneminde Somali'ye destek vermesini bekliyoruz" dedi.
Conrad Otel'de düzenlenen "Birleşmiş Milletler İstanbul Somali Konferansı"na Bakan Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Somali Cumhurbaşkanı Sharif Sheikh Ahmet ve çok sayıda ülkeden gelen davetliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Bakan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler İstanbul Somali Konferansı'nın şu ana kadar Somali konusunda yapılan en kapsamlı toplantı olduğunu vurguladı. Somali'nin 20 yıl içinde büyük bir tahribata uğradığını kaydeden Davutoğlu, "Somali'nin
birliği, istikrarı ve barışı konusu bizler için son derece önemlidir. Türkiye, Somali'de bunları görmek istemektedir. Somali'ye tüm olanaklarımız çerçevesinde yardıma devam edeceğiz. Türkiye, Somali'deki barış ve istikrara destek vermek için gayretlerini sürdürmektedir. Konferans bu konuda yapılmış olan en büyük konferanstır" şeklinde konuştu.
"Barış ve istikrar için Somali'deki çatışmalarının sona erdirilmesi gerekmektedir" diyen Bakan Davutoğlu, "Geçici federal hükümete destek verilmesi gerekmektedir. Ülkedeki meşru güçler, problem olan çevrelerin baskıları karşısında sağlam durmayı başarmıştır" dedi.
Türkiye'nin, Somali'deki güvenlik güçlerinin eğitimine katkıda bulunduğunun altını çizen Davutoğlu, "Güvenlik güçleri federal hükümetin başarıya ulaşması umutlarını artırmaktadır" ifadelerini kullandı.
Ahmet Davutoğlu, her zaman etkili bir koordinasyon ve işbirliğini önemsediklerini belirterek, bu konuda İlgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını desteklediklerini söyledi. Somali'nin en büyük sorunlarından biri olan korsanlık konusuna da değinen Bakan Davutoğlu, "Korsanlıkla ilgili temas grubunu destekliyoruz. Korsanlığa karşı faaliyetler birleşik bir görev gücü oluşturmuştur. Deniz kuvvetlerimiz de destek vermiştir. Çok kapsamlı yaklaşımlardır. Somali'deki dengesizliklerin köklerine inerek çare
bulunmalıdır" şeklinde konuştu.
Konferansın yarınki ayağında iş çevrelerinin Somali'nin yeniden yapılandırılması konularını ele alacağını aktaran Davutoğlu, "Somali halkı kendi ülkelerinin sorumluluğunu tamamen ellerine alabileceklerdir" dedi. Somali'ye yardım konusunda dünyaya seslenen Ahmet Davutoğlu, "Bütün ülkelerin bu zor döneminde Somali'ye destek vermesini bekliyoruz. Komşu ülkelerden ve uluslararası anlamda kuvvet şarttır. Somali'yi yalnız bırakmamalıyız. Özellikle komşu ülkelerin çok büyük sorumlulukları vardır" diye konuştu.
Davutoğlu, Türkiye'nin Somali'nin kardeş halkına destek olmaya devam edeceğinin altını çizen Davutoğlu, "Uluslararası platformlarda da bunu dile getireceğiz. Somali halkına güçlü bir mesaj gönderiyoruz. Onlara yalnız olmadıklarını söylüyoruz" ifadelerini kullandı.