Türk Kızılayı Derneği Genel Başkanı Küçükali: Hedefimiz 2012 yılında Türkiye'nin kan ihtiyacının tamamını karşılamak

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Türk Kızılayı arasında "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarını Azaltma Pro

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Türk Kızılayı arasında "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarını Azaltma Programı" çerçevesinde İzmir için hazırlanan işbirliği protokolü İzmir'de imzalandı. Bayraklı'daki Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'ndeki imza töreninde konuşan Türk Kızılayı Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali "Hedefimiz 2012 yılında Türkiye'nin Kan ihtiyacının tamamını, 2015 yılında da toplum lideri eğitimlerini tamamlamış olacağız." dedi.

Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarını Azaltma Programı doğa afetlerin zarların azaltmak için Kızılay şubeleri ve yerelde toplumun kanaat önderleri olan muhtarlar, din görevlileri, öğretmenler eğitiliyor. Bu eğitimler için İstanbul, 2007 yılında pilot il olarak seçildi.

Buna her yıl 10 il eklenerek projenin uygulandığı il sayısı 357e çıkarıldı. Projede bugüne kadar 30 bin muhtara, din görevlisine, öğretmene afetlerin zaralarını azaltmaya yönelik eğitimler verildi.

Projeyi destekleyen Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Başkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı ile protokoller imzalandı. Projenin yeni etapları için illerde de yeni protokoller imzalanıyor. İzmir'de de önprotokolden sonra asıl protokol için imza töreni düzelendi. Türk Kızılayı İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Aslı Özer de Toplum Liderleri Teşkilatlandırma Projesi çerçevesinde yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Özer, Bu güne kadar İzmir'de bin154 din görevlisi, bin104 öğretmen ve 544 muhtarın eğitimlerinin tamamlandığı açıklandı.

Törene İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Türk Kızılayı Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, TürkKızılayı Genelbaşkan Baş Danışmanı Prof Dr. Mete Işıkkara ve toplum önderleri katıldı.

Vali Kıraç, Sakarya'dayken yaşadığı tecrüberlere değinerek Sakarya'da 20 değişik yerleşim planı hazırlandığını, şu anki valilik konağının olduğu yerde hiç bina olmamasına rağmen şimdi yer kalmadığını kaydetti. İzmir'de yapılan çalışmaları da anlatan Vali Kıraç, 2009 yılında İzmir'in afet harita ve planlarının hazır olduğunu, kırtasiye ve bürokrasiyi ortadan kaldırarak internetten kolay ulaşabilir hale getirildiğini söyledi.

İzmir'in 2006 yılında afet planı çalışmalarına başladığını plana uygun şekilde yürütüdüğünü anlatan Kıraç, 12 ilçede 2 bin 856 kişiye afet görevli eğitimi verildiğini söyledi.

Türk Kızılayı Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali de afetten önce toplumun liderlerinin eğitime dikkat çekti. Küçükali, 2012 yılı sonuna kadar Türkiye'nin kan ihtiyacını tek başına karşılamayı, 2015 yılında, lojistik anlamda dünyanın bir numaralı yardım kuruluşu olmayı hedeflediklerini belirtti. Kriz anında bilgilerin tam olarak elde edilmesinin önemini vurgulayan Küçükali, ''Dünyada gözyaşının rengi yok. Dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkese yardım ulaştırıyoruz." dedi.

"Hedefimiz 2012 yılında Türkiye'nin Kan ihtiyacının tamamını, 2015 yılında da toplum lideri eğitimlerini tamamlamış olacağız." şeklinde konuşan Küçükali, herkesin her gece yatmadan önce 'ben insanlara zarar verecek bir şey yaptım ise afet Allahım," gibi dua ederek yatmaları gerektiğini söyledi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy da 1999 depreminden sonra Türkiye'de afet ve deprem alışkanlıklarıyla toplumun afete bakışında önemli değişiklikler olduğunu söyledi. Afete müdahale kadar, afetten önce alınması gereken tedbirlerin de önemli olduğunu belirten Ersoy, afete müdahale edecek kişilerin eğitiminin çok önemli olduğunu vurguladı.

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da afetle ilgili kurumların bir çatı altında toplanması için yıllarca mücadele verdiğini ve kısa süre önce de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın kurulduğunu hatırlattı. Işıkara da afetten zarar görmenin 'kader' olmadığını, bunun en aza indirilebileceğini söyledi.

Törene katılan toplum liderleri Hatay Sıralar Mahallesi Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Cebrail Kuş, Silifke Merkez Alaaddin Camisi İmamı Hüseyin Mazlum, Elazığ'da öğretmenlik yapan Adnan Köktepe, Gökçeali köyü muhtarı Ahmet Çiftçi, Silifke Tosunlu İlköğretim Okulu Müdürü Alpaslan Yüksel, proje ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Törenin sonunda, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, iş birliği protokolünü imzaladı.