Şanlıurfa'da Bir Çok Sanat Yok Oluyor

Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de teknolojinin gelişmesi bilgisayar ağırlıklı mesleklerde artışa yol açtı, özellikle el becerilerine dayalı mesleklerde gerilemeye neden oldu

Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de teknolojinin gelişmesi bilgisayar ağırlıklı mesleklerde artışa yol açtı, özellikle el becerilerine dayalı mesleklerde gerilemeye neden oldu.
Şanlıurfa'da, yeterli derecede iş bulamayan esnaflar köylere yönelmeye başladı. Demircilik, semercilik, kalaycılık ve keçecilik gibi birçok mesleğin yok olmaya yüz tuttuğu Şanlıurfa'da, bazı esnaf yeni iş alanlarına yöneliyor.
"Madeni kaplar bir süre sonra bozulur ve madeni kirler oluşur" diyen Şanlıurfalı kalaycı esnafı, kalaycılığın yok olma ile karşı karşıya kalması üzerine köylere yöneldiklerini ve kırılan çaydanlıkları tamir ve parlatma yöntemine gittiklerini söylediler. Şanlıurfalı bir esnaf, "Biz de yeni mesleğimiz icabı bu madeni ve çelik kapların tamirinin yanı sıra madeni kirleri temizleyip parlatarak yeniden kullanımını sağlıyoruz" dediler.
Evlerde kullanılan kazanlar, tavalar demlik ve çaydanlığı tamir ve polisaj tekniği ile parlatarak yeniden ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden kalaycı esnafı, "Bu işi 2-3 TL gibi ücretler karşılığında pırıl pırıl yapıyoruz ve dayanıklı hale getiriyoruz" diye konuştular.