Kınıklıoğlu: 'Masada Oldukça İyi Bir Öneri Var'

Suat Kınıklıoğlu, ABD'deki düşünce kuruluşu Orta Doğu Enstitüsünde "Türkiye'nin Komşuluk Politikası ve Orta Doğu" başlıklı konferans verdi.

Türkiye-ABD  Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, her iki tarafta da bir süreliğine "sessiz kalınması" ve "masanın üzerindekinin" incelenmesi hususunda anlaşma olduğunu belirterek, "Çünkü masanın üzerinde yeni bir şey var, ayrıntılarına giremem ama masada harika bir öneri var ve bunu kabul edip etmemek Ermenilere bağlı" dedi.

Suat Kınıklıoğlu, ABD'deki düşünce kuruluşu Orta Doğu Enstitüsünde "Türkiye'nin Komşuluk Politikası ve Orta Doğu" başlıklı konferans verdi. 

"Cin'in kutudan çıktığını ve Türkiye-Ermenistan normalizasyonunun hayata geçmesinin zaman meselesi olduğunu" kaydeden Kınıklıoğlu, "eğer protokoller yarın meclise gelseydi oyunuz evet olur muydu" sorusunu da "Evet oyu verirdim, çünkü Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinden yanayım. Bunun tüm Güney Kafkasya'yı dönüştürme ve daha geniş Avrupa'nın parçası haline getirme potansiyelini taşıdığını düşünüyorum" diye yanıtladı.

Kınıklıoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine yönelik sorular üzerine, kendisinin TBMM içinde, protokollerin en açıksözlü destekçilerinden biri olduğunu ifade ederek, sürecin devam ettiğini, hiç kimsenin bunun kolay olduğunu düşünmediğini söyledi.

Olumlu yanlara bakılması gerektiğini kaydeden Kınıklıoğlu, her iki ülkenin parlamentosunda bekleyen iki protokol bulunduğunu, ayrıca her iki tarafta da normalleşmenin mümkün olduğuna dair daha hazır psikolojik bir atmosferin olduğunu belirtti.

Azerbaycan'ın da son aylarda çok daha yapıcı ve olumlu tavır sergilediğini bildiren Kınıklıoğlu, "Diplomatik ilişkilerin tesis edileceği ve sınırın açılacağı hususunda geçen yılki kadar iyimserim" dedi.

Konferanstaki Ermeni katılımcının, Türkiye'nin Ermenistan'ı "bloke etmesinden" söz etmesi üzerine Kınıklıoğlu, Türkiye'nin Ermenistan'ı "bloke etmediğini", sınırların kapalı, ancak hava sahasının açık olduğunu, ticaretin Gürcistan üzerinden devam ettiğini ve halklar arasındaki temasın da sürdüğünü vurgulayarak, bu konuda adil olunması ve "blokaj" kelimesinin kullanılmaması gerektiğini söyledi. 

20.05.2010 10:24:47