İsmail Hakkı Tonguç 50. Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Köy Enstitüleri'nin kurucusu olan İsmail Hakkı Tonguç'un 50

İsmail Hakkı Tonguç 50. Ölüm Yıldönümünde Anıldı
Köy Enstitüleri'nin kurucusu olan İsmail Hakkı Tonguç'un 50. ölüm yıldönümü nedeniyle İzmir'de düzenlenen; İsmail Hakkı Tonguç ve Okul Öncesinden Yüksek Öğretime Eğitim Sorunları, Çözüm Önerileri konulu sempozyum Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde geniş bir katılımla başladı. Açılışa, konuşmacıların ve katkı sağlayan belediye temsilcileri ile Türkiye'nin her yerinden çok sayıda öğretmen ve öğretmen adayları katıldı.
Türkiye'nin eğitim neferi olan, 1936'da Köy Enstitüleri'nin önceli sayılan ilk Eğitmen Kursu'nu açan, 1940 yılında ise ilk Köy Öğretmen Okulları'nın açılmasını sağlayan İsmail Hakkı Tonguç ve fikirleri özlemle anıldı. Açılışta konuşan Konak Belediye Başkan Vekili Prof.Dr. Adnan Akyar, Köy Enstitüleri'nin kurulma aşamasını ulusun geleceğini şekillendirmek için başlatılan çok özverili bir süreç olduğunu hatırlatarak; "Köy Enstitüleri'yle kırsal kesimin aydınlığa kavuşması amaçlanmıştır. Ancak, ne yazık ki yarıda bıraktırılmış bir projedir" dedi. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Genel Başkanı Prof.Dr. Kemal Kocabaş ise; "Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 70. yılında maalesef dershane sayıları okul sayılarını geçmiştir. Eğitimde niteliği artırmak yaşamsal önem taşımaktadır. Meslek enstitüleri olmak zorundadır" diye konuştu.
75 BİLDİRİ 16 OTURUM
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED), Dokuz Eylül Üniversitesi Köy Enstitüleri Ve İsmail Hakkı Tonguç Araştırma Ve Uygulama Merkezi (KETAM) işbirliği ile düzenlenen sempozyuma İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak, Çiğli, Bornova, Balçova, Bayraklı, Karabağlar Belediyeleri ve Fen Bilimleri Dershaneleri'nin katkılarıyla gerçekleşen sempozyumda, 75 bildiri ve 16 oturum gerçekleştirildi.