Hakkari'de Oturma Eylemi Hazırlığı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkari Milletvekili Av. Hamit Geylani, düzenlenen halk toplantısında 23 mayıs tarihinde Yüksekova'da yapılacak oturma eylemi hakkında bilgi verdi ve ve son süreçte yaşanan olayları değerlendirdi.

Hakkari'de Oturma Eylemi Hazırlığı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkari Milletvekili Av. Hamit Geylani, düzenlenen halk toplantısında 23 mayıs tarihinde Yüksekova'da yapılacak oturma eylemi hakkında bilgi verdi ve ve son süreçte yaşanan olayları değerlendirdi.
Parti binasında düzenlenen toplantıya BDP İl Başkanı M. Sıddık Akış, Hakkari Belediyesi Başkan Yardımcısı Hatice Demir, MEYA-DER Hakkari Temsilcisi Mikail Atan, Barış Anneleri Sözcüsü Fatma Turan, il genel meclis ve belediye meclis üyeleri, parti yöneticileri ile vatandaşlar katıldı. Toplantının başında BDP Hakkari İl Başkanı Akış, bölgede yapılan operasyonların durdurulması ve akan kanın durması için 23 mayıs günü Yüksekova'da gerçekleştirecekleri oturma eylemi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Akış, "Oturma eylemine 10 BDP milletvekilinin yanı sıra genel merkezden ve civar il ve ilçelerden çok sayıda katılım olacaktır. Oturma eyleminin ardında Yüksekova'dan Şemdinli çıkışına doğru hava alanına kadar gidecek olan kitle burada bir saat sürecek eylemden sonra yine yürüyerek ilçe merkezine dönüş yapacak. Biz BDP olarak ölüme giden yolları kapatacak adımlar atmaktayız. Bu barış yürüyüşüne herkesin katılmasını istiyoruz" dedi.
Daha sonra kalabalığa seslenen BDP Hakkari Milletvekili Av. Hamit Geylani, mevcut sistemin DNA'sında ırkçılık, tekçilik, ret ve inkarcılık, ölme, öldürme ve kısacası zulüm olduğunu iddia etti. Sistem değişmediği müddetçe Kürt halkının demokrasi güçlerinin, savaş karşıtlarının, barış yanlılarının bu sisteme karşı amansızca mücadelesinin devam edeceğini ifade eden Geylani, "PKK'ya rağmen 25 yıldır her şey denendi. Havadan ve karadan gittiler. Sıcak takipler başlattılar. Faili meçhuller oldu, çözmediler. O
zaman yöntemin değişmesi gerekiyor. Tek yöntemde demokrasidir. Barış iradesi ve barış cesaretidir. Bu cesaret 25 yıldır gösterilmedi. Çünkü bu sistem korkular üzerine kurulmuş bir sistemdir. Cesaret ve irade kendisine özgüveni olana aittir. Biz diyoruz ki silahlar susmalı, ateşkes kaldırılmalı ve silahlı güçler barış ortamı için kendi güçlerinin verecekleri karar doğrultusunda artık kan dökmeden barışmalıdırlar" diye konuştu.
Kamuoyunda taş atan çocukların konusuna da değinin Geylani, "Evet taş atmak bir sonuçtur. Taş atmanın nedenleri olduğu müddetçe çocuklar da taş atacaktır, büyükler de taş atacaktır. Almanya'nın 4 büyük kentinde konferans panellere katıldım. Almanya devletine mesaj olarak 'Kürt çocuklarına dayanıklı oyuncak gönderin. Daha doğrusu onların fiziksel ve ruhsal bedenlerini geliştirecek teknik şeyler gönderin. Panzer göndermeyin, tank göndermeyin, dayanıksızdır. Kürt çocuklarının küçük taşlarına dayanmıyor'
dedim. Almanya'nın ve tüm Avrupalıların Türkiye'ye yaptıkları Kürt halkına katkıları budur. Savaş uçakları ve jetleridir. Biz her şeye rağmen silahlar susmalı ve silahlı güçler barış ortamı için kendi güçlerinin verecekleri karar doğrultusunda artık kan dökmeden barışmalıdırlar diyoruz" dedi.
Devam eden operasyonlara da değinen Av. Hamit Geylani "Her gün savaş uçakları, demir parçaları çocuklarımızın, yaşlı kadınlarımıza uykuyu haram etmektedir. Buna son vermenin zamanı gelmiştir. Şimdiye kadar BDP, meclis başta olmak üzere değişik alanlarda eylemler yaptı. Bu kanın durması için eylemlerimiz devam edecektir" şeklinde konuştu.
Toplantının ardından Geylani ve beraberindekiler, çarşı içindeki vatandaşlarla görüşerek 23 mayısta Yüksekova'da yapılacak olan oturma eylemine katılmalarını istediler. Vatandaşlarla sohbeti esnasında ellerini havaya açan Geylani "Gelin oturma eyleminde kanın durması için hep birlikte Allah'a dua edelim" dedi.
Türkiye'nin güzel bir ülke olduğunu belirten Geylani artık askerlerin de ölmesini istemediklerini belirtti. Bazı vatandaşlar da el açıp kanın durması için dua ettiler.