Gençler statları coşturdu

Gençler, Atatürk'ün kendilerine armağan ettiği bayramı büyük bir coşkuyla kutladı. En renkli görüntüler Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oluşurken, paraşütçülerin Atatürk posterleri ...



Gençler, Atatürk'ün kendilerine armağan ettiği bayramı büyük bir coşkuyla kutladı. En renkli görüntüler Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oluşurken, paraşütçülerin Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla atlayışları, uzun süre alkışlandı.

Bursa'da ise çifte bayram vardı. Halk, şam- piyonluk sevincini 19 Mayıs coşkusuyla birleştirdi. Genç-lik temsilcilerini Köşk'te ka- bul eden Cumhurbaşkanı Ab- dullah Gül de önemli tavsiyelerde bulundu: "Ben okuyacağım, çalışacağım ama im- kân yok, demek doğru değil. Varsa bize ulaşsın."
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm Türkiye, KKTC ve Türk cumhuriyetlerinde kutlandı. Bayramın 91. yıldönümünde ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkânı, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Anıtkabir özel defterini imzalayan Gül, "Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu coğrafyada bir istikrar ve güç sembolü olarak gelişimini sürdürmekte." diye yazdı. Başkent'teki ikinci tören 19 Mayıs Stadyumu'ndaydı. Cumhurbaşkanı'nın şeref tribünündeki yerini almasıyla başlayan programa, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM BaşkanVekili Nevzat Pakdil, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, kuvvet komutanları ile eşleri, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in de aralarında bulunduğu devlet erkanı katıldı. Anıtkabir'deki programa katılan Başbakan Tayyip Erdoğan 30 madencinin göçük altında kaldığı Zonguldak'a gittiği için stadyumdaki törene iştirak etmedi. Böbreklerindeki taş nedeniyle operasyon geçiren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de kutlamalara katılamadı.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, törende yaptığı konuşmada, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla başlayan ve büyük bir zaferle 9 Eylül 1922'de İzmir'de sona eren yolculuğunun, sadece onun değil, bir milletin yolculuğu olduğunu söyledi. Gençlerden, Atatürk'ün bıraktığı değerli mirası, daha büyük hedeflere taşımalarını isteyen Çubukçu, "2023 hedefi, ekonomik sıkıntılardan uzaklaşmış, kalkınmasını tamamlamış, sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getiren bir demokrasi ülkesi olmaktır. Bu hedef, Atatürk'ün ülkesi ve insanları için kurduğu büyük düşü gerçekleştirmektir." dedi. Gençlik adına konuşan Mamak Başkent Lisesi öğrencisi Sinem Doğan ise millet iradesinin vazgeçilmez bir güç kaynağı olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından Samsun'dan gelen bayrak ve Selanik'ten gelen toprak Cumhurbaşkanı Gül'e sunuldu. Gül, kendisine sunulan toprak ve bayrağı öperek teslim aldı.
Daha sonra gösterilere geçildi. THK paraşütçülerinin Atatürk posteri ve Türk bayraklarıyla atlayışları, büyük alkış aldı. Cumhurbaşkanı'nın ayakta izlediği geçit töreninde, orman yangınlarıyla mücadele ekipleri, LÖSEV, Irak Türkmenleri, 'Yıldızlar Engel Tanımaz' pankartı taşıyan engelliler ilgi çekti. Korteje Dünya Ralli Şampiyonası'nda dereceye giren ilk Türk bayan ekip otomobiliyle eşlik etti. Törende, Atatürk'ün Ankara'ya gelişi canlandırıldı. Gençlerin çeşitli yörelerden türküler eşliğinde sunduğu halkoyunları izleyicileri coştururken, sahada gösteri yapan öğrencilerin Türk bayrakları açmasıyla tören sona erdi. ANKARA ZAMAN
Bazı illerde gösteriler 22 Mayıs'a ertelendi
19 Mayıs kutlamaları, Van, Kars, Ardahan, Sinop, Çankırı ve Hakkâri gibi bazı illerde sağanak yağmur nedeniyle 22 Mayıs'a ertelendi. Bu şehirlerde sadece Atatürk anıtlarına çelenk konuldu. Rize, Antalya ve Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ise etkinlikler esnasında yağmurun altında kalan öğrenciler sırılsıklam oldu. Antalya 19 Mayıs Stadı'nda gösteriler başlamadan aniden bastıran yağmur öğrencileri ıslattı. Gösteriler bir süre yağmur altında devam ederken, protokol kapalı tribünden çocukları seyretti. Rize Atatürk Stadı'nda sağanak yağmur altında yapılan etkinliklerde öğrencilerin zor anlar yaşadığı gözlendi. Törenin sonlarına doğru şiddetini iyice artıran yağmurdan korunmak isteyen öğrenciler, gösteri için kullandıkları kartonları şemsiye yaptı.
Törene giden iki öğrenciye tren çarptı
Adana'da 19 Mayıs kutlamalarına giden iki ilkokul öğrencisi trenin altında kaldı. Yürek dağlayan kazada çocuklardan biri ölürken diğeri ağır yaralandı. Üzücü olay, Yüreğir ilçesine bağlı Şehit Erkut Akbay Mahallesi'nde meydana geldi. Her gün babaannesi tarafından okula götürülen Dervişler İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Halil Temelli (8), törene katılmak için bu kez, kuzeni ve aynı okulun 4. sınıfında eğitim gören Mustafa Karlıdağ (11) ile evden çıktı. İki kuzen Osmaniye'den Adana'ya gelen makinistler Recep B. ile Ramazan E.'nin kullandığı 66001 sefer sayılı trenin altında kaldı. Kaza sonrası Özel Başkent Hastanesi'ne kaldırılan Halil kurtarılamadı. Mustafa'nın ise durumu ciddiyetini koruyor.
Acı haberi telefonla öğrenen Halil'in babası Soner Temelli, gözyaşlarına boğuldu. Temelli, makinistlerin trende gazete okuduğunu iddia ederek, "Her yıl bu mahallede kaza oluyor. Yetkililer bir önlem almıyor. Komşumuz da önceki yıl çocuğunu tren kazasında kaybetti." dedi. Temelli ailesinin komşusu Rahime Sevinç de aynı yerde 1,5 yıl önce oğlu Kadir'i (15) tren kazası sonucu kaybettiğini belirterek, yetkililerden tedbir alınmasını istedi. Halil'in sınıf öğretmeni Embiya Ateş ise öğrencisinin her gün babaannesi tarafından getirildiğini ancak bugün ondan habersiz okul yoluna çıktığını öğrendiklerini söyledi. Kaza sonrası makinistler Ramazan E. ile Recep B. ifadeleri alınmak üzere Cumhuriyet Polis Merkezi'ne götürüldü. ÖMER SARI ADANA
Okumak isteyen bize ulaşsın
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 81 il ve KKTC'den gelen gençlik temsilcilerini Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Burada gençlere önerilerde bulunan Gül, imkânsızlıklardan ötürü okuyamayanların kendilerine ulaşmasını istedi. Gül, "Okumak için imkanı olmayanlar devletin kapısını çalsın. Unutulanlar varsa ortaya çıksın." çağrısında bulundu.
Vali yardımcısından karate gösterisi
Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında karate gösterisi yaptı. Kamil Ocak Stadı'nı dolduran binlerce kişinin huzurunda öğrencilerle alana çıkan Yurdakul, yaklaşık 10 dakikalık gösterisinde büyük alkış topladı.
Tekerlekli sandalyeli efeler coşturdu
İzmir Atatürk Stadı'ndaki kutlamalara İzmir Ortopedik Özürlüler Rehabilitasyon Spor Kulübü üyesi tekerlekli sandalyeli Efeler grubunun gösterisi damgasını vurdu. Tekerlekli sandalyeye mahkum oldukları halde hayata sımsıkı sarıldıklarını gösteren Efeler, hem büyük takdir topladı hem de izleyicileri coşturdu.
Liseli pehlivanlar er meydanında
Edirne 25 Kasım Stadyumu'nda bu yıl ilk kez Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri teması işlendi. 200 civarında öğrenci, temsili olarak güreş tuttu. Liseli pehlivanlar izleyicilerinden büyük alkış alarak Er Meydanı'ndan ayrıldı.

Zaman