CHP'de liste sancısı başladı

Deniz Baykal'ın sessizliğe gömüldüğü Angora'nın aksine, parti genel merkezi ve Meclis'te bambaşka bir hava hakim. Cevdet Selvi'nin ifadesiyle Baykal, iki haftada yaşanan ol...



Deniz Baykal'ın sessizliğe gömüldüğü Angora'nın aksine, parti genel merkezi ve Meclis'te bambaşka bir hava hakim. Cevdet Selvi'nin ifadesiyle Baykal, iki haftada yaşanan olaylar nedeniyle 'kaderine kırgın'. Diğer taraftaysa hummalı bir kurultay hazırlığı var. Kemal Kılıçdaroğlu ile Önder Sav arasında 'liste savaşları' başlarken yüzlerce isim de yeni yönetimde görev alabilmek için yoğun bir trafik yürütüyor.

CHP 33. Olağan Kurul-tayı'na 48 saat kala partideki mücadelede yeni bir safhaya geçildi. Deniz Baykal'ın dönüş ihtimali büyük oranda ortadan kalkarken Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultaya tek aday olarak girmesi bekleniyor. Fakat bu sefer de 'liste savaşları' başladı. Genel Sekreter Önder Sav, Kılıçdaroğlu'nun 'değişim' vaatlerine karşılık 80 kişilik Parti Meclisi (PM) listesini kendisine yakın isimlerden oluşturmak istiyor. Kılıçdaroğlu'na destek veren isimlerse yeni yapılanmada görev bekliyor. 97 milletvekili başta olmak üzere delegeler ve parti dışındaki eski CHP'liler de PM'ye girebilmenin hesabını yapıyor. Ancak herkesi memnun edebilecek bir liste hazırlamanın mümkün olmadığı ortada. Gelişmeleri Angora'daki evinden takip eden eski Genel Başkan Deniz Baykal'sa şaşkın. Dün kendisini ziyaret eden Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi'nin, "Sayın Baykal kaderine kırgın." ifadesi içinde bulunduğu durumu özetliyor.
Yeni süreçte Kemal Kılıçdaroğlu'nu bekleyen ilk ciddi sınav, kurultaydaki liste savaşları olacak. CHP'de her kurultay öncesinde olduğu gibi "PM listesi çarşaf mı olsun blok mu?" tartışması yaşanıyor. Çarşaf liste uygulamasında isteyen her üye PM'ye aday olabiliyor ve delegeden en yüksek oyu alan 80 kişi bu listede yer alıyor. Blok liste uygulamasında ise genel başkan adayları 80 kişilik bir PM listesini delegenin oyuna sunuyor. Listedeki isim çok düşük oy alsa dahi seçilmiş sayılıyor. 2003'ten beri uygulanan bu yöntemle Deniz Baykal'ın istemediği hiçbir isim listeye giremiyordu. Kemal Kılıçdaroğlu, yeni dönemde çarşaf liste yönteminin uygulanmasını ve delegenin en çok oyunu alan isimlerin PM'ye girmesini istiyor. Ancak Önder Sav'ın "Blok liste olsun" ısrarı nedeniyle bu görüşünü kısık sesle ifade ediyor. CHP Tüzüğü de kurultaylarda blok liste uygulamasını öngörüyor.
CEVDET SELVİ: BAYKAL KADERİNE KIRGIN
CHP'de genel beklenti kurultay delegesine sunulacak PM listesinin Önder Sav tarafından hazırlanması. Önceki gün Sav'a 'istifa' çağrısı yapan 19 Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesinin yeni PM'de yer alabilmeleri zor görünüyor. Baykal'a destek veren mevcut PM üyelerinin de yeniden aynı kurulda yer alamayacakları belirtiliyor. Bu isimlerden boşalacak yerlere ise Önder Sav'ın güvendiği isimlerin yerleştirileceği ifade ediliyor. Deniz Baykal döneminde partiden uzaklaştırılmış solun önemli isimlerine de yeni listelerde yer alma şansı tanınmıyor. Bu beklentiler, Kılıçdaroğlu'nun 'değişim' vaatlerinin gerçekleşmesinin zor olduğunu gösteriyor. Önder Sav'ın değişim taleplerinin karşısında durma gerekçesi ise şöyle: "Partide çatlak ses olmasın. CHP için en önemli şey, partinin birlik ve beraberlik görüntüsü vermesidir."
Bu nedenle kulisler son hızıyla devam ediyor. Listeye girmek isteyenler, CHP'nin TBMM'deki grup odalarında çalışmalarını sürdüren Kılıçdaroğlu'ndan çok CHP Genel Merkezi'ndeki makamında bulunan Önder Sav'ı ikna etmeye çalışıyor. Öte yandan CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, Deniz Baykal'ı ziyaret ederek baş başa bir görüşme yaptı. Selvi, Baykal'ın partiye bir kırgınlığı olmadığını aktarırken, "Kimseye kırgınlığı yok. Kaderine kırgınlığı vardır. Yoksa insanlara, partisine her zamanki gibi sorumlu bir biçimde yaklaşmaktadır." ifadelerini kullandı. Selvi, Baykal'ın il başkanlarına randevu vermemesinin söz konusu olmadığını belirterek bir yanlış anlama olduğunu söyledi. HABİB GÜLER ANKARA
Tekin, genel başkan yardımcılığına hazırlanıyor
Kemal Kılıçdaroğlu'nun en büyük destekçilerinden olan ve il başkanlarının ikna edilmesi noktasında Önder Sav'la birlikte kritik rol oynayan İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in, yeni seçilecek yönetimde yer alması bekleniyor. Tekin'in, tüzüğün değişmesi halinde de değişmemesi halinde de genel başkan yardımcısı olacağı iddia ediliyor. Alınan bilgilere göre, tüzüğün değişmesi halinde örgütlerden ya da yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini üstlenecek. Değişmemesi halinde de Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) girerek yine genel başkan yardımcılığına getirilecek.
Gürsel Tekin'in örgütlerin başına getirilme fikrinin ardında, partinin Doğu ve Güneydoğu'da hiçbir varlığının olmaması yatıyor. Partinin bölgede sadece tabela düzeyinde temsil edilmesi ve birçok il başkanının görevli olduğu yerlerde değil de İstanbul ve İzmir'de oturması bunun en önemli nedeni. Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıkladıktan sonra sürekli bölgenin önemini vurgulaması da bu yöndeki çalışmaların ön planda tutulacağı söylemini güçlendiriyor.
Bu arada Kılıçdaroğlu genel başkanlığında oluşacak olan yeni yönetimde de önemli değişiklikler bekleniyor. Savcı Sayan, Mesut Değer, Yılmaz Ateş ve Onur Öymen gibi Baykal'a yakın isimlerin tasfiye olacağı iddia ediliyor. Yine Deniz Baykal'a en yakın isimlerden İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in de partideki durumunun kritik olduğu dile getiriliyor. HÜSEYİN KELEŞ İSTANBUL
Kılıçdaroğlu ve Sav, Meclis'te kurultay mesaisi yaptı
CHP genel başkanlığına aday olan Kemal Kılıçdaroğlu, en büyük destekçisi olan Genel Sekreter Önder Sav'la birlikte dün TBMM'de kurultay mesaisi yaptı. CHP grup başkan vekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol ile Samsun Milletvekili Haluk Koç'un da katıldığı toplantıda 'kurultay bildirisi' üzerine çalışıldığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, kurultay öncesinde Deniz Baykal'la görüşmek istediğini ve kabul etmesi durumunda kendisini onursal genel başkan ilan edeceklerini belirtti.
Resmi tatil olmasına rağmen CHP'li çok sayıda milletvekili de gelişmeleri yakından izlemek için dün Meclis'e geldi. Ancak Hakkı Suha Okay'ın odasında devam eden görüşmelere 5 kişi dışında hiç kimse alınmadı. Zirvede kurultay bildirisi, Kılıçdaroğlu'nun kurultay konuşması ve Parti Meclisi (PM) listesi üzerinde çalışma yapıldığı öğrenildi. Bu bilgiyi doğrulayan Kılıçdaroğlu, "Bu da normal, ilk deneyimim. Acemilik var biraz." dedi. Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasını metinden değil irticalen yapacağını da ifade etti.
Öte yandan dünkü toplantıda parti vitrini için İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, grup başkan vekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol, Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Ali Topuz, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Samsun Milletvekili Haluk Koç, Konya Milletvekili Atilla Kart ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl gibi isimlerin gündeme geldiği öğrenildi. Bu arada görüşmeler devam ederken dışarıda bekleyen milletvekillerine parti grubu tarafından döner ve ayran ikram edildi. HABİB GÜLER ANKARA
Onur Öymen de Kılıçdaroğlu'na övgüler yağdırdı
Kemal Kılıçdaroğlu'na bir destek de Dersim isyanına ilişkin sözleri nedeniyle kendisiyle sorun yaşayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'den geldi. Kılıçdaroğlu'nun başarılı bir yarış çıkaracağına, partiyi yükselteceğine ve partiyi iktidara taşıma yolunda çok ciddi bir gayret göstereceğine inandığını ifade eden Öymen, "Bize düşen görev, onun bu çalışmalarına yardımcı olmaktır." dedi. Kılıçdaroğlu'na genel başkanlığında başarılar dilediğini kaydetti. Kemal Kılıçdaroğlu, Dersim isyanının kanlı bir şekilde bastırılmasını savunan Öymen'in istifasını istemiş, ancak Baykal'ın tepkisi üzerine Öy-men'e sahip çıkmak zorunda kalmıştı. ANKARA AA
İl başkanları yeniden toplanacak
CHP il başkanları, dün sürpriz bir karar aldı. İl başkanlarının yarın yeniden bir araya geleceği bildirildi. 77 il başkanı önceki gün Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı almıştı. Bunun üzerine Baykal il başkanlarına randevu vermemişti. Bu toplantıda Kılıçdaroğlu'na destek kararının değişmeyeceği, kurultay öncesi Baykal'ın gönlünün alınmak istendiği belirtiliyor. CHP Artvin İl Başkanı Uğur Bayraktutan, toplantıda yeniden değerlendirme yapılacağını, kurultay öncesi Baykal'ı ziyaret etmek istediklerini kaydetti.
CHP'ye mesaj göndermedim
Şişli Belediye Başkanı ve Türkiye Değişim Hareketi (TDH) lideri Mustafa Sargül, bir gazetede çıkan "CHP'ye katılmak istediği" yönündeki iddiaları yalanladı. Sarıgül, TDH Basın Merkezi aracılığıyla yaptığı açıklamada, iddiaların doğruluk payının bulunmadığını belirtirken, "CHP genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na, bir mesaj göndermesi söz konusu değildir." dendi.
"MYK konuşmaları açıklansın"
CHP MYK üyesi Savcı Sayan, Deniz Baykal'ın genel başkanlıktan istifa ettikten sonra yapılan MYK toplantısında konuşulanların açıklanması halinde kimin nasıl durduğu ve nasıl yön değiştirdiğinin ortaya çıkacağını söyledi. Genel Sekreter Önder Sav'ın "Baykal istifa etti diye kimse avucunu ovuşturmasın." şeklindeki açıklamaları hatırlatılan Sav, MYK toplantısında konuşulanları medyanın duyması halinde konunun daha iyi anlaşılacağını dile getirdi.
Kılıçdaroğlu'nun ikizi geri döndü
Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıklaması, Kocaeli'nde yaşayan ikiz kardeşinden de destek buldu. Bir süre önce 'proje üretemiyor' diyerek CHP'yi bırakıp DP'ye geçen Adil Kılıçdaroğlu yeniden parti saflarına katıldı. Kardeşinin adaylığına çok sevindiğini belirten Adil Kılıçdaroğlu, "Kardeşimin CHP genel başkan adayı olmasını canı gönülden kutluyorum." diye konuştu.


Zaman