İsrail, barış görüşmelerine katılmaya hazır

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, yeni barış görüşmelerine katılmaya hazır olduklarını söyledi. Netanyahu, Mayıs ayı ortasında başlaması hedeflenen

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, yeni barış görüşmelerine katılmaya hazır olduklarını söyledi. Netanyahu, Mayıs ayı ortasında başlaması hedeflenen barış görüşmelerinde yer almak istediğini duyuran Arap Birliği'nin bu kararını da övdü. İsrail radyosunda yer alan habere göre Netanyahu, 16 yıl önce kabul dilen politikayı değiştirmeye karar verdiğini ve "ön koşul olmaksızın" görüşmelere katılmaya hazır olduklarını söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, tıkanan Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlanması için ABD öncülüğünde başlaması planlanan Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine destek verdiğini açıklamıştı. Arap Birliği dolaylı görüşmelerle ilgili olarak da mart ayında bir karar almış; ancak İsrail'in Doğu Kudüs'te bin 600 yeni konut inşa edeceğini açıklamasıyla bu desteği rafa kaldırmıştı. Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat da İsrail'in Batı Şeria'da herhangi bir konut inşa etmesi durumunda Arap Birliği'nin desteğinin de ortadan kalkacağını belirtti.

Suriye ve Lübnan ise İsrail'le daha sert şartlarla masaya oturulması gerektiğini belirterek Arap Birliği kararına karşı çıkıyor. Arap Birliği'nin desteğinden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu'nun önümüzdeki hafta toplanarak konuyu karara bağlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta bölgeye gelen ABD'nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, dolaylı görüşmelerin başlaması konusunda Filistin Lideri Mahmut Abbas'ı ikna etmişti.

Hem Mitchell'in hem de Abbas'ın önümüzdeki hafta Kahire'ye gelerek Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmeleri bekleniyor.