Tahran imzasına ABD rest çekti

Ankara, Tahran'da imzalanan uranyum takası anlaşmasına Batı'nın verdiği olumsuz tepkileri dindirmek için harekete geçerken, BM Güvenlik Konseyi 3'lü imzaya yeni yaptırımlar konusunda anlaştıklarını belirterek rest çekti. Çin ve Rusya'nın da ikna olduğu dördüncü yaptırım paketi dün Konsey'e sunuldu. Başbakan Erdoğan, Obama'yı arayacak

 

Ankara , Tahran ' da imzalanan uranyum takası anlaşmasına Batı ' nın verdiği olumsuz tepkileri dindirmek için harekete geçerken , BM Güvenlik Konseyi 3 ' lü imzaya yeni yaptırımlar konusunda anlaştıklarını belirterek rest çekti . Çin ve Rusya ' nın da ikna olduğu dördüncü yaptırım paketi dün Konsey ' e sunuldu . Başbakan Erdoğan , Obama ' yı arayacak


Uranyum takası konusunda önceki gün İran ' da imzalanan tarihi anlaşmanın ardından uluslararası toplumdan gelen olumsuz sinyaller dün de sürdü . Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , dün İstanbul ' daki Four Seasons Oteli ' nde basının karşısına çıkarak ' Uluslararası toplumun bize söylediği üç şart Tahran ' daki anlaşmayla sağlandı . Artık imzalar atıldıktan sonra şüpheler bitmeli . Herkesin verdiği vaadlere sadık kalması lazım . Kalmayacaklarsa , bizi neden bu kadar uğraştırdılar? ' şeklindeki sert sözleriyle Batı ' ya tepki gösterdi . Ankara varılan anlaşmanın işlevsel olduğu konusunda dünyayı ikna çabalarını yoğun biçimde sürdürdü . Önceki gün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Davutoğlu , dün bütün BM Güvenlik Konseyi daimi ve daimi olmayan üyeleriyle telefonla temas kurdu . Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın da daimi üyelerin liderleriyle görüşmeler yapacağını belirten Davutoğlu , ' Türkiye ' nin anlaşma ile sağladığı hususlar bir mektupla Obama nezdinde Sn . Başbakan tarafından teyid edilecek . Böylece Obama ' nın Erdoğan ' a hitaben yazdığı mektup karşılık bulacak ' dedi . Davutoğlu , takas için imzalanan metnin belli bağlayıcılığı olan , bir anlamda taahhüt içeren bir BM metni haline getirileceğini de söyledi .


CLINTON AÇIKLADI
Ancak , Tahran ' la varılan mutabakat , İran ' a yönelik yaptırım sürecini durdurmadı . İran ' ın imzanın atıldığı gün ' uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye ' devam edeceği açıklaması ABD ' yi harekete geçirdi . ABD Dışişleri Bakanı Clinton , dün akşamüstü ' İran ' a yeni yaptırımlar uygulanması konusunda Çin ve Rusya ile de anlaştık . Güçlü bir tasarı Konsey ' e sunulacak ' dedi . Tasarı tüm Konsey üyelerine dün gece 23 . 00 ' de sunuldu . Tasarının içeriği henüz açıklanmadı . ABD , İran için planlanan bu dördüncü yaptırım grubunun , öncekilere göre daha sert olmasını istiyordu . Konsey dün gece ilerleyen saatlerde toplanırken metin üzerinde kapalı toplantı yapıldı . Önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Barack Obama ' ya bir mektup yazarak Tahran ' da imzalanan anlaşmaya ilişkin teminat vereceği belirtilen Başbakan Erdoğan , ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere harekete geçti .

Anlaşma doğru okunsun
Tahran ' da imzalanan uranyum takası anlaşmasıyla önemli bir ' psikolojik eşiğin ' geçildiğini belirten Davutoğlu , ' Alınan sonucun hem İran , hem de ' P5 artı 1 ' tarafından başta ABD olmak üzere doğru okunması ve ortaya çıkan yeni durumun hakkıyla değerlendirilmesi lazım ' dedi . Uluslararası toplumun ' İran ' ın 1200 kilogram uranyumu bir seferde ülke dışında bir 3 ' üncü güvenli tarafa emanet etmesi ' , ' takside bağlanmaması ' ve ' avans olarak verilmesi ' şeklindeki 3 ilkesel talebinin karşılanmış durumda olduğunu anlatan Davutoğlu , ' Bize iletilen talepler bunlardır . Artık bu konuda spekülasyon yapılmaması lazım ' ' diye konuştu . Tahran ' a yönelik yeni yaptırımlar konusunun halen gündemde tutulmasına da sinirlenen Davutoğlu , ' Biz bu kadar uğraştıktan sonra hala yaptırımlardan bahsedilecekse , biz neden bu kadar uğraştık? Artık imzalar atıldıktan sonra şüpheler bitmeli . Birleşmiş Milletler üyesi 3 ülkenin imzaları şaka değildir . İran üzerine düşen taahhütleri yerine getirecektir . İran ' ın muhatabı olan P5+1 de artık ortada iyi niyetli atılan bir adım olduğunu görerek , olumlu gündem peşinde olmalıdır . Yaptırımlar olumsuz bir gündem . Eğer böyle birşey gündeme gelirse , biz içinde olmayız ' diyerek , Türkiye ' nin konuyla ilgili tavrını ortaya koydu . Davutoğlu , ' Gelişmeleri Obama ' nın çok boyutlu dış politika stratejisinin sonucu olarak görmek lazım . Başarırsak , bu Obama ' nın da başarısı olacak ' dedi .


Akşam