Milli Mücadele'nin 91. yılı Samsun'da törenlerle kutlandı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 91. yıl dönümü kutlamaları, Samsun'da törenlerle kutlandı. Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize

  19 Mayıs Atatürk ' ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ' nın 91 . yıl dönümü kutlamaları , Samsun ' da törenlerle kutlandı . Atatürk ' ün Samsun ' a gelişini sembolize eden Türk Bayrağı , Bandırma Vapuru simgesi Kurtuluş İskelesi ' nden karaya çıkarıldı . Kara kuvvetleri subaylarının öperek teslim aldığı bayrak , 19 Mayıs Stadı ' na götürüldü .

Büyük Önder Atatürk ' ün Milli Kurtuluş Mücadelesi ' ni başlatmak üzere Samsun ' a çıkışının 91 . yıl dönümü kutlamaları için ilk tören Atatürk Anıtı ' nda düzenlendi . Törene Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir , Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu , Garnizon Komutanı Tümgeneral Ömer Bayraklı , Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz , AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni , askeri ve sivil erkan katıldı . Çelenk sunma törenine Adana ' dan eşiyle gelen Kıbrıs Gazisi Celal Dolaşır , elindeki Atatürk posteri ile ön safta yer almak istedi . Korumaların izin vermemesi üzerine tepki gösteren gazi , töreni terk etti . Kamu kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerinin anıta çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunulup Kurtuluş İskelesi tören alanına geçildi .

Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ' nin Samsun Yöresi gösterisinin ardından Büyük Önder Atatürk ' ü temsil eden Türk bayrağı , top atışları ve sirenler eşliğinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi ( OMÜ ) Beden Eğitimi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı subayları tarafından Atatürk ve 18 silah arkadaşının Samsun ' da karaya çıkışını simgeleyen heykellerin yer aldığı Kurtuluş İskelesi ' nden karaya çıkarıldı . Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın ardından konuşma yapan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu , 91 yıl önce ilk adımı Samsun ' da atılan kurtuluş mücadelesinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti ' nin kuruluşuyla taçlandığını söyledi .

Samsun ' un da bu şanlı başlangıcın ilk adımının atıldığı kutlu kent olduğunu hatırlatan Vali Güzeloğlu , " Bilinmelidir ki 19 Mayıs 1919 ' da ilk adım atılan ve 29 Ekim 1923 ' te Türkiye Cumhuriye ' nin kuruluşuyla varlığını tüm dünyaya haykıran bu süreç , sonsuza kadar devam edecektir . Ebediyete akan her yıl dönümünde Cumhuriyetimiz ve devletimiz , daha da güçlenerek , gelişerek , sonsuzluğa akacaktır . Emanetin sahibi Türk Milleti ve onun taşıyıcısı Türk gençleri , bu sorumluluğun bilincindedir . Varlıklarını bu hedefe adayarak her türlü kahramanlığı ve fedakarlığı sergileyeceklerdir . İçte ve dışta Türkiye Cumhuriyeti ' nin varlığına ve bütünlüğüne kastedecek tüm hainler , bu kararlılık karşısında gerekli cevabı alacaklar ve hüsrana uğrayacaklardır . Bugün dünyanın gelişen , güçlenen , bölgesel ve küresel ölçekte belirleyen ülkesi Türkiye Cumhuriyeti , gençleriyle , milletiyle yolculuğuna sonsuza kadar devam edecektir . " ifadelerini kullandı .

Karacı subaylar , Türk bayrağını öperek teslim aldıktan sonra göndere çekilmek üzere kutlamaların yapılacağı 19 Mayıs Stadyumu ' na götürdü . Törene vatandaşların yanı sıra üniversite gençliği de büyük ilgi gösterdi . Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi , Osman Gazi Üniversitesi , Bilecik Üniversitesi , Atatürk Üniversitesi , Ondokuz Mayıs Üniversitesi , Balıkesir Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri , töreni coşkuyla izledi . İstanbul Bağcılar Belediyesi Gençlik Meclisi , 55 üyesiyle birlikte katılarak törenlere renk kattı . Bakan Demir daha sonra Samsun ' a gelen üniversite öğrencileri ile ayak üstü sahbet etti . Kurtuluş yolundaki törenin ardından bürokratlar ile öğrenciler , Atatürk ' ün ilk görüşmelerini yaptığı Mıntıka Palas Oteli ' ne ( Gazi Müzesi ) gitti .