Madende grizu faciası - GÜNCEL

Zonguldak’ta kısa bir süre önce açılan maden ocağında patlama meydana geldi. Grizunun yol açtığı patlamada 11 madenci kurtarıldı, 30 işçi ise hala göçük altında. Çalışmalar sabaha kadar sürdü

 

Zonguldak’ta kısa bir süre önce açılan maden ocağında patlama meydana geldi . Grizunun yol açtığı patlamada 11 madenci kurtarıldı , 30 işçi ise hala göçük altında . Çalışmalar sabaha kadar sürdü

Yine bir maden ocağı , işçi ailelerinin yüreğine ateş düşürdü . Zonguldak’ın Gelik Beldesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu ( TTK ) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait yeni açılan maden ocağında patlama meydana geldi . Dün 13 . 30 sıralarında yaşanan patlama sonrası madende 160-360 ve 460 kodunda çalışan işçiler tahliye edildi . 11 işçi yaralı olarak kurtarılırken , patlamayla birlikte maden ocağı haberleşme sistemi de arızalandı ve 540 kodunda görev yapan 30 maden işçisine ulaşılamadı . Bölgedeki başka bir kuyudan ocağa inen kurtarma ekiplerinin çalışmaları da sonuç vermedi .

TTK Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik olay yerinde yaptığı açıklamada , önce patlamanın elektrikle ilgili bir arıza nedeniyle meydana geldiğini tahmin ettiklerini söyledi .

TAŞERON FİRMAYA BAĞLI ÇALIŞIYORLAR

Göçük altında kalan işçilerle de elektrik kesintisi nedeniyle irtibat kuramadıklarını açıklayan Özçelik , “Tahliye ekipleri mahsur kalan işçilere ulaşmak için ocağa girdi . Ancak işçilerden de herhangi bir şekilde bilgi alamadık” dedi . Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu ise ‘’Patlamaya grizunun yol açtığını tahmin ediyoruz . Gaz yüzünden göçüklerin temizlenmesi sağlıklı yapılamıyor’’ dedi . Üç bakanla birlikte olay yerine giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer , gazetecilerin sorusu üzerine patlamanın grizudan kaynaklandığını açıkladı . Dinçer , “Tam tespit yapıldı , 30 arkadaşımız aşağıda , ulaşmaya çalışıyoruz” dedi . Zonguldak Valisi Erdal Ata ise gün boyu irtibat kurulamayan 30 işçinin , 540 metre kodunda galeri açma çalışmalarını yürüten taşeron firmaya bağlı çalıştıklarını söyledi .

Yakınları sinir krizi geçirdi

Maden ocağına akın eden işçi aileleri sinir krizleri geçirirken , yaralılar olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından Zonguldak ve çevresindeki hastanelere kaldırıldı . Kurtarılan işçilerin hayati tehlikeleri bulunmuyor .

‘22 Ekim’de denetlendi’

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer , Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Zonguldak’a giderek , yetkililerden bilgi aldı . Yazıcı , bütün kuruluşların kazanın olduğu andan itibaren yoğun bir çaba içersinde olduklarını söyledi . Bu arada Bakan Dinçer , “Ocağı 22 Ekim’de denetlemişiz . İş güvenliğini tehdit eden bir unsura rastlanmamış” dedi .

Tüpraş’ta patlama

TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisinde küçük çaplı bir patlama meydana geldi . Patlamada rafineriye son işçi alımında giren Mustafa Demirel , elinden ve yüzünden hafif yaralandı . İşçi , yüzündeki yanık nedeniyle Ankara’ya sevk edildi .

30 işçiden haber yok

Mahsur kalan işçilerin isimleri :  Adem Çengel , Ahmet Karabektaşoğlu , Dursun Kartal , Erdem Alkin , Ekrem Akkaya , Engin Düzcük , Erkan Taşdemir , Erman Çaylıoğlu , Hasan Akbaba , Hasan Ersin , Hüseyin Arslan , İlker Bebek , İsmail Fidan , Kadir Ötgüç , Koray Kebabcı , Murat Özbay , Mustafa Zoroğlu , Ramazan Bakıroğlu , Ramazan Yavuz , Sabri Özdal , Sadık Kocakaya , Samet Aydın , Serkan Yılman , Şahin Ataman , Şahin Tavukçu , Şeref Akdoğan , Tarık Candemir , Veli Akyüz , Volkan Candemir ve Yunus Emekçi .



Star Gazete