Komisyon'dan Clinton'a yaptırım tepki

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, ABD Dışişleri Bakanı Clinton İran'a yaptırımlar uygulanmasıyla ilgili BM'nin karar tasarısı hazırlamasına sert tepki gösterdi.

  TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan , ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ' ın İran ' a yeni yaptırımlar uygulanması konusunda bir BM Gü ; venlik Konseyi karar tasarısı hazırladıkları aç ; ıklamasıyla ilgili olarak , ' Eğer bu karar tasarısı oylamayla sonuç ; lanacaksa zamanlaması yanlıştır . Ç ; ü ; nkü ; Tahran ' da varılan anlaşmayla aslında ambargo şartları , yeni bir karar tasarısının şartları ortadan kalkmıştır ' dedi .

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ve bir grup milletvekiliyle Washington ' da temaslarda bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Mercan , AA muhabirinin sorularını yanıtladı . Mercan , Clinton ' ın Rusya ve Ç ; in dahil olmak ü ; zere , BM Gü ; venlik Konseyinin 5 daimi ü ; yesinin , ' gü ; ç ; lü ; bir karar tasarısı ' ü ; zerinde anlaştıkları aç ; ıklamasının hatırlatılması ü ; zerine , bö ; yle bir anlaşmaya varılmış olmasının karar tasarısının oylanacağı anlamına gelmediğini sö ; yledi .

Daimi temsilci olmayan ü ; lkelerin tasarıyla ilgili gö ; rü ; şlerini aç ; ıklayacağını ve belli bir mü ; zakere sü ; recinin yü ; rü ; tü ; leceğini anımsatan Mercan , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :

' Bunun yanında bö ; yle bir karar tasarısının varlığını bugü ; n aç ; ıklaması , belki de İran ' a , İran ' ın daha farklı ve fazla adım atma arzusunu ortaya koyuyor olabilir . Eğer bu karar tasarısı oylamayla sonuç ; lanacaksa zamanlaması yanlıştır . Ç ; ü ; nkü ; Tahran ' da varılan anlaşmayla aslında ambargo şartları , yeni bir karar tasarısının şartları ortadan kalkmıştır .

Ama eğer bu karar tasarısı varılan anlaşmadaki belirsizlikleri ortadan kaldırmaya yö ; nelik adım ise bir diplomatik adım , manevra ise o zaman bunu anlayışla karşılamak lazım . Bunu da ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde gö ; receğiz . Yani eğer bu karar tasarısı BM ' de oylanırsa , o zaman birinci sö ; ylediğim yorumla zamanlaması yanlış , ortamı değil . Ama eğer oylamayla sonuç ; lanmazsa da diplomatik ç ; abalar yö ; nü ; nde atılmış bir adım olarak gö ; rü ; lebilir . '

Mercan , kendisinin bö ; yle bir karar tasarısının oylamaya sunulmamasını istediğini belirterek , ' Hala ö ; nü ; mü ; zde bir sü ; reç ; var . Tü ; rkiye ' nin yapabileceği şeyler var , herkesin bu sü ; rece katkıda bulanabileceği fırsatlar var , bunlar ü ; zerine yoğunlaşmak gerektiğini dü ; şü ; nü ; yorum ' dedi .

' ABD POZİTİF BİR YAKLAŞIMDA BULUNSAYDI DAHA İYİ OLURDU '


İran ' ın uranyum takasıyla ilgili anlaşmasına ABD ' nin tepkisinin sorulması ü ; zerine Mercan , ABD ' nin gelişmeleri daha soğukkanlı değerlendirmesini beklediğini sö ; yledi .

Anlaşmada aslında hedefin İran ' ın elindeki dü ; şü ; k zenginleştirilmiş uranyumun bir başka ü ; lkeye gö ; nderilmesi , ama aynı zamanda da İran ' ın barışç ; ıl amaç ; larla ihtiyacı olan uranyumun da İran ' a sağlanması olduğunu hatırlatan Mercan , ' Belki son yıllardaki en ö ; nemli sorunlardan bir tanesi ç ; ö ; zü ; m aşamasına giriyor . O aç ; ıdan bu tepkileri ( ABD ) biraz doğru bulmuyorum ' diye konuştu .

Tepki gö ; stermek yerine , Tü ; rkiye , Brezilya ve İran arasında varılan bu anlaşma konusunda daha fazla neler yapılabileceğine dair bir diplomasinin yü ; rü ; tü ; lmesi , Tü ; rk , Amerikan ve Brezilya diplomatları ve bakanlarının gö ; rü ; şmesinin uygun olduğunu ifade eden Mercan , şunları kaydetti :

' Ç ; ü ; nkü ; ö ; nü ; mü ; zde bir haftalık bir sü ; re var . Bu sü ; re iç ; inde de İran bazı konularda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ' na ( UAEK ) taahhü ; tlerde bulunacak , mü ; racaat edecek . ( ABD ) pozitif bir yaklaşımda bulunsaydı daha iyi olurdu , ama şu anda hiç ; bir şey geç ; miş değil . İlk tepkiler biraz reaksiyonel geldi bana , inşallah ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde daha fazla aklı selim galip gelir . '

Bu konunun Tü ; rk-Amerikan ilişkilerine zarar verme potansiyeli taşıyıp taşımadığına ilişkin soru ü ; zerine Mercan , Tü ; rkiye ile ABD arasında Orta Doğu ' da birç ; ok işbirliği alanları olduğunu sö ; yledi .

' İLİŞKİLERE DOĞRUDAN ETKİSİ OLMAZ '


İki ü ; lkenin NATO ü ; yesi olması ve Afganistan , Irak ve diğer bö ; lgelerdeki ç ; alışmalarına ve model ortaklık kavramına dikkati ç ; eken Mercan , ' İran ile ilgili konuda farklı pozisyonlarda olmanın bu ilişkileri zedeleyeceğini zannetmiyorum . İlişkileri belli bir sü ; re etkiler , burukluk olabilir , ama doğrudan doğruya etkileyeceğini zannetmiyorum ' ifadesini kullandı .

Mercan , Washington ' da bir araya geleceği Amerikalı muhataplarına , dü ; nyanın değiştiğini , barışa yö ; nelik politikalara herkesin katkıda bulunması gerektiği mesajını vereceğini belirterek , ' Bunlar yapılmadığı zaman dü ; nyanın nasıl bir katastrofi haline geldiğinin en gü ; zel ö ; rneği ne yazık ki Afganistan ve Irak , bunları anlatacağım ' dedi .

Tü ; rkiye ' den İnsani Yardım Vakfı ' nın ( İHH ) da aralarında bulunduğu Yunanistan , İrlanda ve İsveç ; ' ten ç ; eşitli ö ; rgü ; tler tarafından ortaklaşa organize edilen , Gazze ' ye gemilerle insani yardım malzemeleri gö ; tü ; rme girişimine dair gö ; rü ; şü ; nü ; n sorulması ü ; zerine de Mercan , şö ; yle dedi :

' Bu gemi sadece Tü ; rkiye ' den kalkan bir gemi değil . Avrupa ' nın birç ; ok ü ; lkesinden de gemiler hareket ediyorlar ve bu gemilerde tamamen barışç ; ıl amaç ; larla hazırlanmış insani yardım malzemeleri var , neredeyse ç ; ivi bile yok . O bakımdan ben bunun İsrail iç ; in fırsat olabileceğini , İsrail ' in dü ; nyadaki imajını eğer uyumlu davranırsa , bu gemilerin Gazze ' ye girmesi konusunda zorluk ç ; ıkarmazsa , işbirliği yaparsa , İsrail ' in bö ; lgedeki ve dü ; nyadaki imajına ç ; ok bü ; yü ; k katkıda bulunacağını dü ; şü ; nü ; yorum . Aksi olursa o zaman yine burada insani yardımları engelleyen pozisyona dü ; şebilir . Ben İsrailli yetkililerin bö ; yle birşey yapacaklarını zannetmiyorum . '

ABD ' deki temaslarına dair bir soru ü ; zerine de Mercan , ABD ' de New York ' ta dü ; zenlenecek Tü ; rk Gü ; nü ; Yü ; rü ; yü ; şü ; iç ; in bulunduklarını , bu kapsamda Washington ' a da gelip bazı dü ; şü ; nce kuruluşları ve Kongre yetkilileriyle gö ; rü ; şmeyi arzu ettiklerini bildirdi .

Kaynak : AA