Guantanamo'dan beter

Türkiye'nin diplomatik girişimleri sonucu 22 gün boyunca haksız yere rehin tutulan İHH Batı Şeria Temsilcisi İzzet Şahin, evinin kapılarını Yeni Şafak'a açtı. 4 metrekarelik hücrede ŞABAK tarafından 14 kez sorgulandığını anlatan Şahin, 'En ağır psikolojik işkencelere maruz kaldım, Guantanamo'dan beterdi. Eğer delilleri o

  İsrail Askeri İstihbarat Teşkilatı ( ŞABAK ) tarafından 27 Nisan ' da Beytüllahim Sınır Kapısı ' ndaki kontrol noktasında gözaltına alındıktan sonra ayaklarına pranga vurulan , gözleri bağlanarak 4 metrekarelik bir hücrede 22 gün boyunca mahkum tutulan İHH Batı Şeria Temsilcisi İzzet Şahin , serbest bırakıldıktan sonra evinin kapılarını Yeni Şafak ' a açtı .
SUÇ TEŞKİL EDECEK DELİL BULAMADILAR
Osmanlı eserlerini görmek için gittiği Kudüs ' ten Batı Şeria ' ya dönüşü sırasında Beytülhalim Sınır Kapısı ' nda gözaltına alındığını anlatan Şahin , gözaltında tutulduğu süre içerisinde 14 defa sorgulandığını söyledi . Sorgulama sırasında kendisine Batı Şeria ' da görüştüğü kişiler ve Türkiye ' nin Filistin ' e bakışıyla ilgili sorular yöneltildiğini belirten Şahin , ' Sorgulamam sırasında suç teşkil edecek hiçbir delil bulamadılar . Batı Şeria ' daki arkadaşların önceden uyarısı üzerine İsrail ' in sakıncalı olarak göreceği kişilerle aynı kareye girmemek için özen gösterdim . Eğer ellerinde suç teşkil edecek bir delil olsaydı , yargılama süreci ve bana yapılan baskılar da farklı olurdu ' dedi . İsrail askeri istihbarat elemanlarının Batı Şeria ' daki evinde arama yaparak , bilgisayarı ile günlüklerini yazdığı not defterine el koyduklarını ifade eden Şahin , ' Türkiye İzzet ' ine sahip çıktı , getirdi ; ama insanlığın izzeti İsrail zindanlarında asılsız suçlamalarla ölüme terk ediliyor ' yorumunu yaptı .
EN AĞIR PSİKOLOJİK İŞKENCELERE UĞRADIM
Gözaltı süresince Kudüs ve Telaviv ' de bulunan 2 ayrı askeri karakolda sorgulanan İzzet Şahin , bir şehirden diğerine askeri jeep ' lerle asker gözetiminde sevk edildiğini kaydetti . Hayatında ilk kez zincir ve kelepçeyle Küdüs ' te tanıştığını belirten Şahin , şöyle konuştu :
' Fiziki baskı gördüğümü söyleyemem ; ancak psikolojik baskının en şiddetlisini gördüm . Ellerim kelepçeli , ayaklarım prangalı bir şekilde sogulandım . Bana önce intiharla ilgili sorumlar yönelttiler . Anlatmaya sıkıldığım muameleye tabi tutuldum . Direnmeme rağmen üzerimdeki bütün elbiseleri çıkartarak onur kırıcı psikolojik baskı uyguladılar . Sonra da Guantanamo ' daki tutuklularının giydiği gibi turuncu renkli bir elbise giydirdiler . Hücreden her çıkışımda ellerim , ayaklarım zincirlendi . Hücre de ise zincirleri çözdüler . 30 saat hiçbir şey yemedim içmedim . Hayatımda ilk defa ellerime kelepçe vurulmasının rahatsızlığını ve aşağılığını hissetim . '

En şanslısı bendim
Karakolun üst katının sorgu yeri , alt katının 4 ' er metrekarelik hücrelerden oluştuğunu ifade eden Şahin , burada tutuklu yüzlerce Filistinli ' nin özgürlüklerine kavuşacağı günü beklediklerini söyledi . Kendisinin ' belki de gözaltında olanların en şanslısı ' olduğunu dile getiren Şahin , sorgulama sırasında veya imza atması gerektiği durumlarda ellerindeki kelepçelerin sökülerek kendisine özel muamele yapıldığını belirtti . Şahin kaldığı 4 metrekarelik hücrede yatak ve tuvaletin aynı yerde olduğunu , psikolojik baskı için tavandaki ışığın da sürekli açık tutulduğunu vurguladı .

' İNSANLIĞIN İZZETİ ' hapis
Sorgu sırasında en ağır ve onur kırıcı psikolojik şiddete maruz bırakıldığını kaydeden İHH Batı Şeria Temsilcisi İzzet Şahin , ' Anlatmaya sıkıldığım muameleye tabi tutuldum ' dedi . Sorguda kendisine Batı Şeria ' da görüştüğü kişiler ve Türkiye ' nin Filistin ' e bakışıyla ilgili sorular yöneltildiğini aktaran İzzet Şahin yaşadıklarını ise , ' Türkiye İzzet ' ine sahip çıktı , beni getirdi ; ama insanlığın izzeti , İsrail ' in zindanlarında asılsız suçlamalarla ölüme terk ediliyor . Direnmeme rağmen üzerimdeki bütün elbiseleri çıkartarak , onur kırıcı psikolojik baskı uyguladılar . Sonra da Guantanamo ' daki tutukluların giydiği gibi turuncu renkli bir elbise giydirdiler ' sözleriyle dile getirdi .

Beni eski pasaportumla yolladılar
İHH Batı Şeria Temsilcisi İzzet Şahin , gözaltındayken annesi ve eşiyle görüşme hakkı bulunmasına rağmen , 22 gün zarfında bu haktan faydalandırılmadığını söyledi . Şahin , serbest kalması için büyük çaba gösteren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Türkiye ' nin Telaviv Büyükelçiliği görevlilerine de teşekkür etti . İsrail ' in bir oyununa da serbest bırakıldıktan sonra şahit olduğunu belirten Şahin , şunları ifade etti : ' İsrailli istihbarat elemanları , hem elimdeki pasaportuma hem de evimde buldukları günü geçmiş pasaportuma el koydular . Havalimanı ' ndan Türkiye ' ye dönüşüm sırasında yeni pasaportum yerine , günü geçmiş pasaportumla beni uğurladılar . Şu anda tekrar Filistin ' e gitme hakkımın bile bulunup bulunmadığını bilmiyorum . Eğer sınır dışı edilmemişsem , yarım kalan eğitimimi tamamlamak üzere tekrar Filistin ' e giderim . '

Yeni Şafak