Elma cipsinin rağbet görmesi üreticiyi umutlandırdı

Isparta'da kamu-özel sektör dayanışmasıyla piyasaya sürülen elma cipsi Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. 'İmparator' cinsi elmadan üretilen yüzde 1

Isparta'da kamu-özel sektör dayanışmasıyla piyasaya sürülen elma cipsi Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. 'İmparator' cinsi elmadan üretilen yüzde 100 doğal olarak modern fırınlarda el değmeden kurutulan elma cipsi mart ayında piyasaya sürülmüştü.

Türkiye üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Isparta'da elmanın farklı sektörlerde değerlendirilmesi için başlatılan çalışma üreticiler içinde bir umut kapısı oldu. Isparta Valisi Ali Haydar Öner, elma cipsinin şimdilik şehirdeki marketlerde satışa sunulduğunu ve satışların iyi gittiğini söyledi. Öner, geçtiğimiz aylarda Isparta'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elma cipsini çok beğendiğini ve hayran kaldığını belirtti. Isparta'ya gelen bütün misafirlere artık elma cipsi ikram ettikleri ifade eden Öner, elma cipsinin ününün şimdiden diğer şehirlere taşındığını belirtti.

Isparta'nın yıllık ortalama 600 bin ton elma üretimiyle Türkiye'nin en fazla elma üreten ili konumunda bulunduğunu ifade eden Öner, elmayı farklı sektörlerde değerlendirmek istediklerini kaydetti. Öner, "Isparta'da elmasından üretilen cips tüketiciler tarafından rağbet görüyor. Elma cipsini önümüzdeki aylarda ülke çapına yaymayı planlıyoruz. Türkiye'de en fazla elmayı biz üretiyoruz. Fakat pazarlama konusunda sıkıntılarımız var. Bunları aşmamız lazım. Özellikle ihracata yönelik elma çeşitlerimizi arttırmalıyız." dedi. Elma cipsinin sağlıklı ve doğal olmasından dolayı kısa sürede piyasada tutacağına inandığını belirten Öner, mart ayında üretilerek ilk defa piyasaya sürülen cipsin satışlarının iyi olduğunu anlattı. Öner, elma cipsinin şu an Isparta'daki bazı alışveriş merkezlerinin reyonlarında satışa sunulduğunu ifade ederek, "Şimdilik sadece il genelindeki alışveriş merkezinde satışa sunulan bu ürünümüzü önümüzdeki aylarda ülke çapına yaymayı planlıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında özellikle büyük şehirlerdeki alışveriş merkezlerinin reyonlarında da elma cipsi satılmaya başlanacak." diye konuştu.

Ali Haydar Öner, kamu ve özel sektör işbirliğiyle Isparta elmasını en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi. Türkiye'de üretilen yaklaşık 2,5 milyon ton elmanın yüzde 20'den fazlasının Isparta'da üretildiğini belirten Vali Öner şunları söyledi: "Isparta'da üretilen 550 bin tonun üzerinde elmanın bir kısmının albenisi yüksek, pazar ve tezgahta satış kabiliyeti yüksektir. Ancak bir kısmı aynı kabiliyete sahip değil. Yada tüketicinin alım gücüne göre zamanında taze elma alınamayabiliyor."

Elmataş firmasının elmaya katma değer oluşturarak, çerez veya cips olarak adlandırılabilecek şekilde piyasaya sunduğunu ifade eden Öner, pazarlama, reklam, logo çalışmalarıyla ilgili çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi.